|
Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Jak tam ludu pracujący miast i wsi? Jaki wybór sugerujecie - poparty mocnymi argumentami
![]() Czasu na wybór już nie zostało zbyt wiele i rudy już dostaje orgazmu ze nie ma chętnych na OFE. Ja wybrałem OFE: 1. Dla mnie najgorszy kapitalista i tak jest bardziej wiarygodny niż niewypłacalne państwo. 2. 1 zł w ZUS dzisiaj równa się 1 zł w ZUS za 20 lat, rewaloryzacja dotyczy już wypłacanych emerytur 3. Nawet najgorsze OFE oferuje jakikolwiek procent powyżej zera wiec 1 zł dzisiaj <= 1 zł za 20 lat 4. Nie toleruje kurewstwa i nieudolności obecnego rządu i wybrałbym OFE nawet z przekory ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Jak dla mnie, młodego człowieka, który do emerytury ma 40 lat jest to rozmowa typu "Lepiej potargać czy spalić pieniądze".
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
![]() ![]() ![]() |
semper fi
Offline |
|
Po części racja
![]() Ja od 3 lat (szkoda że tak późno zacząłem) wpłacam sobie co miesiąc na IKE. Zawsze będzie na waciki. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Najlepszą radą będzie chyba rzut monetą. I nie jest to żart z mojej strony.
![]()
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
ZUS - bo nie nawidzę wypełniać jakiś jebanych deklaracji czy innych papierków. Gdyby do ZUSu trzeba było coś wypełniac to byłbym w OFE. Ślepy los.
A osobiście odkładam na IKE. Bo żadne państwowe instytucje nie wierzę. Jak sam nie odłożę to nie będę miał nic. Bardzo chętnie w tym momencie zrzekłbym się całej przyszłej emerytury i środków które juz tam na moim koncie są i innych świadczeń zusowskich w zamian za brak konieczności oddawania im jakichkolwiek składek. |
|
![]() ![]() ![]() |
Junior Member
Od: 12.2013
Offline |
|
http://mises.pl/blog/2014/05/12/sier...at-emerytalny/
Polecam dla wszystkich zainteresowanych tematem. Prawda jest taka, że jeśli sami nie zadbamy o swoją emeryturę to nikt za nas tego nie zrobi. I już dobrze mieć choćby IKE, choć to również nie jest pozbawione wad. |
|
![]() ![]() ![]() |
semper fi
Offline |
|
To że trzeba samemu odkładać to jasne, ale zostawać w ZUS'ie mając wybór to woda na młyn rudego.
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
![]() Nie wiem ile ci pozostało do emerytury, ale uwzględnij mały przyrost naturalny i coraz większe wypłaty z tym związane z OFE i mniejsze przychody, więc fundusze inwestycyjne z czasem będą traciły na wartości... więc ci co zaczną odkładać no 25-30 lat przed emeryturą, mogą wyjąć mniej niż włożyli. Moim zdaniem najlepiej olać ten burdel i kupić złoto! Pozdrawiam
![]() Każdy ekonomista, nie będący z systemu powie ci, że najważniejsza jest dywersyfikacja. Czyli: Dzieci najlepiej czwórka, Złoto, Dzieła sztuki, IKE, a Zus OFE? Jak musim, to musim
Ostatnio edytowane przez palikot : 10.06.2014 o godz. 14:04.
![]()
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Z OFE zostaną strzępy. To co zostanie wywiezione będzie przez obcy kapitał z Polski (bo OFE to zagraniczne firmy). Wiekszość zostanie zmuszona do przejścia do ZUS aby miec jakąś jałmużnę.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
Przy obecnych przepisach (przeniesienie całości obligacji do ZUS i zostawienie dla OFE tylko akcji) jest to pytanie w sensie czy wole mieć pieniądze zapisane (z chwilą zapisu wydane przez polityków) na koncie w zus czy pieniądze zainwestowane w akcje (w bardzo dużej mierze na akcje polskich spółek).
Na OFE opiera się GPW w Warszawie i 80% prywatyzacji z ostatnich lat. Więc nawet jeśli ktoś twierdzi, że są to obce firmy (a nie wszystkie bo np. 3 co do liczby członków PZU, PKO BP lub Polsat są polskie) to są one w dużej mierze zarządzane przez polaków a środki przez nie zarządzanie inwestowane w Polsce. Pamiętajcie też o tym że polski system emerytalny już ledwo zipie, a wedle wszelakich prognoz demograficznych sytuacja ta się będzie tylko pogarszała i to w szybkim tempie. Tak więc prawdopodobna jest sytuacja w której ZUS zbankrutuje (skoro Grecja mogła to czemu nie zus) i środki które teoretycznie będą odłożone na kontach w ZUS będą warte tylko tyle ile zadrukowany nimi wyciąg lub mocno zredukowane. |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
i jedno i drugie
gowno warte ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Online |
|
Tak się tu rozwodzicie, jakby środki przekazywane do OFE to miało być 100% składki
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
semper fi
Offline |
|
I dlatego patrz mój punkt 4
![]() Już czytam że rudy idiota ogłasza sukces zawłaszczenia mojej kasy i mnie przysłowiowy .... strzela. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Guest
|
|
najlepiej byłoby nie płacić nigdzie ani grosza, a zamiast choćby wpłacać co miesiąc te kilkaset czy więcej zł. do banku na jakiś tam procencik albo np. w obligacje. |
|
![]() |
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Wpłacając kasę do banku dajesz zarobić bankowi, a obligacje to czysty zarobek dla państwa i przedsiębiorstw (kredyt za pół darmo), więc to też nie jest takie proste
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Guest
|
|
do zus-u mi zabierają i dostanę czapkę gruszek nie wiadomo kiedy (o ile w ogóle) |
|
![]() |
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
https://www.youtube.com/watch?v=AvUl-kJpyrU
A myślicie że dożyjemy ? Zapraszam do obejrzenia w/w filmiku na YT |
|
![]() ![]() ![]() |
semper fi
Offline |
|
Byłem w poniedziałek złożyć deklarację o zostaniu w OFE - babka w Zusie mi mówi "słusznie Pan zrobił" - ja takie oczy robię, a ona mówi że wszyscy pracownicy w Zusie co mają wybór wybierają OFE
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
semper fi
Offline |
|
Jeszcze 2 tygodnie żeby zaprotestować przeciwko złodziejskiej polityce rudego!
Na razie dostają orgazmu ze deklarację podpisało tylko 500 tys osób. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Jeden ..... W sumie to wszystko jedno skąd nie dostane emerytury
![]() ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|