|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Cytat:
Nie to żebym na siłę szukał problemów ale dla mnie jeśli nie awansujemy w tym sezonie do eklapy (i wtedy na spokojnie spłącać długi i budować wszystko od podstaw), to już się z tego gówna nie wyciągniemy. Czyli albo upadek już albo za kilka lat. ![]()
młode pokolenie - stare przekonania
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
Jaro bąknął że Wisła w poprzednim tragicznie zakończonym sezonie miała największy budżet w historii
tutaj dostałem totalnego mindfucku , czyli co większy niż za maaskanta etc ? czy może chodzi znowu o jakieś kreatywne rozumienie słowa budżet ? tutaj prosiłbym może Malka i Piknika o interpretacje ja sie w każdym razie pytam: 1 jak w sezonie w którym mamy sie 'tylko' utrzymać + spokojnie redukować zadłużenie , można rozdmuchać budżet do "najwyższego w historii" 2 jak można doprowadzić do dziury budżetowej wielkości 1/3 mitycznego długu wewnętrznego którym nas miłosiernie obdarował BC ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Pewnie masz rację, znalazłem jakiś stary artykuł na Forsal.pl w którym było napisane, że w 2011 Wisła miała przychody 55 mln. https://forsal.pl/artykuly/637442,na...u-ranking.html
Wydaje mi się, że pamiętam z bilansu za 2011 przychód 69mln (pewnie jakieś raty za Brożka i Marcelo tu doszły). Oczywiście można to w każdej chwili sprawdzić ściągając ten bilans za 70 złotych tylko szkoda mi kasy. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ogólnie Jaro dal plamę, jako umysł ścisły to jego gadania o liczbach na zasadzie "chyba, nie wiem dokładnie, tego nie miałem czasu policzyć"... Beka, jak chce mówić o statystyce to niech mówi konkretnie, a tutaj znowu lanie wody i mówienie, ze chyba tak było jak myślę.
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
A tak w ogóle - to ile jest akcji w obiegu? ktoś policzył ile w takiej sytuacji trzeba by było zapłacić Jarkowi za jego akcje?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
No właśnie, "chyba, nie wiem dokładnie, tego nie miałem czasu policzyć", a tymczasem do tego "największego budżetu ever" najwyraźniej wliczył wirtualne wpływy ]np. za Lisa sprzedanego za pieniądze z Eurobiznesu do klubu-krzaka z Turcji...
Zresztą jak trio "w myślach" (bo przecież kłamali o przedłużeniu kontraktu) księgowali "myliony" za Buksę, to o czym tu mówić... |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
||
Cytat:
Nie rozstrzygając co JK miał na myśli mówiąc o budżecie, warto zauważyć, że sezon Maaskanta (pomijając już to, że pieniądz ponad dekadę temu miał inną siłę nabywczą) był pod tym względem tożsamy jeśli chodzi o popełnione błędy strategiczne. Tu i tu wydaliśmy na bieżące potrzeby kasę pod przychody, które miały wpłynąć, a ostatecznie nie wpłynęły. Za Maaskanta miał nas zalać strumień kasy z LM, do której ostatecznie nie awansowaliśmy, za trio wydaliśmy kasę pod przychody z transferów Lisa i el Mahdiouiego, które też nie wpłynęły. Wydana kasa nie dała żadnego efektu sportowego i poszła w błoto, na dodatek zostawiając nas ze strukturą generującą kolejne długi, tym razem już bez wizji odrobienia ich podobnymi przychodami w przyszłości. Oraz w takim nieszczęśliwym położeniu, że akurat właściciel nie ma kasy na to, żeby zasypać dziurę, jak to robił wcześniej, bo i skala za duża, i akurat właścicielowi jak na złość zaczęło brakować kasy. Cytat:
Tak więc najkrótsza możliwa odpowiedź brzmi - przez podejmowanie złych decyzji, które w momencie ich podejmowania wydawały się ludziom decydującym bardzo dobrymi. A wydawały im się takie dlatego, że nie mieli odpowiedniej wiedzy, doświadczenia życiowego i znajomości realiów świata piłki nożnej. Zabrakło osób, które wiedziałyby co robią, jakie jest ryzyko i jak je zminimalizować (wyeliminować całkowicie się nie da). A nawet jeżeli takie osoby były, to akurat kluczowe decyzje podejmowali ci, którzy do nich nie należeli. A jakie to były decyzje? Nie było jednej. Był cały ciąg błędnych decyzji, od tego, co napisałeś w punkcie 1, czyli przeznaczenia całej "dodatkowej" kasy na przejedzenie w jednym sezonie, przez fundamentalne błędy w budowaniu zespołu, sztabu, filozofii gry, struktury decyzyjnej, przez złe transfery przychodzące i wychodzące, po powierzenie kierownictwa klubu osobom, które albo się nie znają, albo nie uczą się na błędach, które popełniły wcześniej (albo po tym i tym), wskutek tego wyszło niedostosowanie budżetu tego sezonu do realiów I ligi (pół biedy) i możliwości finansowych klubu (tragedia). Długo by wymieniać. O ile jeszcze poprzedni sezon można jakoś jeszcze tłumaczyć pechem, decyzjami sędziowskimi w kluczowych momentach czy nieprzewidywalnością wyniku w tej branży, to obecny sezon został położony ogólną niekompetencją włodarzy klubu właściwie w każdym możliwym aspekcie działalności. Tutaj chyba nawet ja i Piknik możemy podpisać protokół zgodności. Według wszelkiego prawdopodobieństwa zrobili budżet wynagrodzeń na poziomie ze dwa razy wyższym niż potrzeba, nie mając ku temu zapewnionych odpowiednich przychodów, ani nie zapewniając adekwatnego poziomu sportowego. Radośnie nie uwzględniając przy tym jeszcze dodatkowych obciążeń jakie wynikają z dziury budżetowej poprzedniego sezonu. |
|||
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 01.2019
Offline |
|
Ten budżet powstawał w czerwcu/lipcu/sierpniu. Wtedy najpierw mieliśmy sagę z rezygnującym i nierezygnującym zarządem Błaszczykowskiego, potem plotki, że Jażdżyński przejmuje władzę, a potem prezesurę Nowaka, jego zapowiedzi o tym, że dofinansuje nawet sam jeśli trzebs. A potem najpierw o Jażdżyńskim zaczęli pisać, że jest na poboczu, a potem zrezygnował Królewski (najpierw z Rady a potem całkiem(?)). Wg mnie to niemożliwe, żeby ten obecny budżet powstał w wyniku wspólnie wypracowanej zgodnej decyzji. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
cale Trio dalo plame na calej lini - chwala za zryw i ratunek wtedy klubu - ale tez osmieszyli nasz klub jak tylko umieli - Jaro najsprytniejszy z nich bo dal noge przed reszta przystawiajac ich do muru , polansowal sie 3 lata w mediach , tv , ( az sie dziwie ze go do reklam nie wzieli) i czar prysl , spryciula z niego - nie ma co - i tak wiadomo ze upadek Wisly spadnie na konto Kuby - Jaro wykorzystal swoj czas idealnie - dal noge w najlepszym momencie- spryciulka
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Jaro nie miał czasu czegoś policzyć ale zawsze miał czas na tweeterze pisać
![]() Bo całe to trio jest tak zarobione, jednoczesnie tak starając się dla dobra Wisły, że aż szok, ze oni takie babole .......ą, klub spuścili z ekstraklasy, nic przez ten czas wielkiego nie wymyślili oprócz ściągania kasy od kibiców i sponsorów, a jak robili konferencje to tak śmieszne, że aż żałosne. Bez żadnych podsumowań, bez żadnych danych. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
tutaj poza jednym gamoniem co umiał prosto piłke kopać , mamy 2 móżgowców z powodzeniem funkcjonująch w biznesach różnorakich ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
O tym też już wspominałem.Tak usprawiedliwiać to można było Sarapatę i Dukata a nie gości którzy co by nie mówić jeśli chodzi o prowadzenie biznesu kurze spod ogona nie wypadli.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Hmmm a to nie było tak, że oni jeszcze w tym roku, po 3 latach nauki puścili oświadczenie, że jeszcze się uczą stąd ta niefortunna ankieta o cenę karnetów?
![]() Jak mówią, że się uczą, to się uczą. Kiedyś się nauczą i będzie tylko lepiej. Chyba, że wcześniej wszyscy odejdą jak Królewski. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Ale potem siadły wyniki sportowe i chłopcy zorientowali się, że nie ma ani wyników sportowych, ani potencjału, ani zapasu prywatnej kasy na łatanie dziur i wykupywanie reszty żeby rządzić po swojemu. Skończyło się rumakowanie. Ale to tylko moje domysły, na które nie mam oczywiście żadnych dowodów i zawsze możliwa jest wersja, że wszystko było kompletnie na odwrót. No i tradycyjnie zanim ktoś mnie zaszufladkuje do team-TJ, team-JK czy jakikolwiek inny team dodaję, że wcale nie mam przekonania, że którykolwiek z nowego czy starego trio daje rękojmię tego, że jakby akurat on miał decydujący wpływ na przygotowanie tego sezonu, to zrobiłby to zauważalnie lepiej.
Ostatnio edytowane przez MaLk : 17.11.2022 o godz. 20:36.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Wprost powiem to, co niemal każdy wie: decyzje sportowe moim zdaniem wymuszał Kuba, a nie ma on zielonego pojęcia o tych sprawach (bycie wybitnym zawodnikiem nie daje automatycznie wiedzy i wyczucia co do prowadzenia polityki sportowej klubu). ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 01.2019
Offline |
|
Pod tym też bym się w większości podpisał. Jeśli tak było tzn. że frakcje nam się w klubie zmieniały szybciej niż w Sejmie (na początku Królewski musiał być anty Jażdżyński jeśli ten „przegrał”). Niestety rokuje to jak najgorzej.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
A wystarczyło zatrudnić jakiegoś Ojrzyńskiego, Bartoszka, Rumaka czy innego Kaczmarka, Szatałowa, Tarasiewicza, itp.
Jedna decyzja - zatrudnienie tego idioty pogrążyła Wisłę. Tylko on mógł spuścić Wisłę i tego dokonał przy aplauzie ze strony klakierów. Brawo Wy!
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 18.11.2022 o godz. 00:55.
![]() Cytat:
Piotr Obidziński Sportowe Fakty 20.05.2022 r. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
im szybciej zrozumiecie ze to falszywa dychotomia sport-biznes tym lepiej jesli biznes polega na prowadzeniu przedsiewziecia sportowego to decyzje "sportowe" sa zarazem biznesowymi nie gniewaj sie jesli obraże cie teraz zbyt infantylnym porównaniem , ale życie nauczyło mnie że na tym forum tak trzeba: załóżmy że prowadzisz hmmm restauracje czy wg ciebie (i reszty wyznawców tej fałszywej dychotomii) , np wybór lokalu , negocjacja czynszu z kamienicznikiem , to decyzja biznesowa , a już np zatrudnienie szefa kuchni to nie jest decyzja biznesowa tylko (nawet nie wiem jak to nazwać) hmm kulinarna ? a wybór dostawcy mięsa to już też oczywiście nie jest decyzja biznesowa , tylko jak wyżej ? etc etc ergo , podpiszesz korzystny czynsz , w dodatku dogadasz sie z Kamisem , że w zamian za logo na fartuchach kelnerów opłaci ci ZUS ALE ziemniaki zamiast polskie sprowadzisz 6x drozsze z nowej zelandiii , a kucharzy ściągniesz ze stolicy (z warszawskimi pensjami) to już nie masz sobie nic do zarzucenia , bo biznesowe decyzje były dobre , a złe tylko te "kulinarne" ? myśle że już udowodniłem że zajebali ![]() można cytować i udostępniać żeby ignoranci co ignorują też sie z tym zapoznali ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
Po Jarosławie Królewskim, teraz Tomasz Jażdżyński wyjdzie na mównicę.
Najpóźniej do poniedziałku mamy poznać dokładny termin. Transmisja z konferencji Tomasza Jażdżyńskiego na wiślackim YouTube: www.youtube.com/wislakrakowsa (Karolina Biedrzycka, do roboty.)
Ostatnio edytowane przez aNouc : 18.11.2022 o godz. 12:42.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2006
Offline |
|
Nie wiem, czy oni teraz będą po kolei wychodzi i prostować wypowiedzi poprzedników? Coś niesamowitego, jak duży musi być rozdźwięk wśród nich, jeśli robią osobne konfy, żeby coś przekazać.
Dramat komunikacyjnie i zarządczo. To tylko pokazuje, dlaczego i w jak głębokiej dupie jesteśmy. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Nie no, jest szansa, że JB już nie wyjdzie. Wiadomo, że zajebał, kontuzja dalej nie wyleczona.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Tomek powinien powiedzieć: ,,panie prezesie Filipiak, melduję wykonanie zadania, przyczyniłem się wraz z innymi fałszywymi odnowicielami do spadku".
To bardzo toksyczna postać. Przez miesiące pouczał wszystkich, uważał się za elitę, to on prowadził politykę klakierstwa w usłużnych mediach typu interia. Życie go zweryfikowało. To zwykły urażony Tomek, który oprócz pięknego garnituru nic z sobą nie reprezentuje. Tylko będzie wypominał te pożyczki, które i tak dostanie. ![]() Cytat:
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Następny wieczorek autorski?
Drugi raz na ten sam syf i marnowanie czasu się nie nabiorę, powodzenia i róbcie dalej z ludzi debili ![]() ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
Przypisywanie winy Jażdżyńskiemu to już najwyższy poziom skoorwysyństwa. Ludzie, to jest menadżer, biznesmen, on nie jest od wyników sportowych. Tą kwestię zayebali ludzie, którzy się na tym mieli znać a się okazało że się nie znali. A że podstawową działalnością operacyjną klubu piłkarskiego jest gra w piłkę to hoojowe wyniki na tym polu przysłaniają i deprecjonują wszystko pozostałe. I choćby Jażdżyński stawał na uszach to nic więcej nie zrobi. Bo nie od tego jest. To tak jak ty byś kupił akcje PKN Orlen i postronni ludzie się na ciebie wkoorwiali że paliwo drogie. Co mógł to zrobił, włożył sporo gotówki, pomógł w sytuacji krytycznej. Stworzył jakieś struktury, żeby to mogło funkcjonować. A zyebali ludzie którzy sportowo mieli to ogarnąć.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
To jak widać jest dla większości zbyt skomplikowane.
Dobrze że kolejny postanowił wyjść z Jaskini. Pora by się kazdy określił co chce/nie chce firmować swoim nazwiskiem. Uważam że jeśli TJ też wyjdzie to się już wszystko posypie. Później JB odda klub równie naiwnie jak Cupial. |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ale jakiej gotówki? Chodzi o te 2,5 tysiąca? Reszta to pożyczki, co przez długi czas było tajemnicą.
![]() Cytat:
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
Był pan Królewski, po niedzieli przemawiał będzie Jażdżyński, za tydzień ktoś kolejny i tak zejdzie do świąt. Aha i po drodze jakieś oświadczenie grup kibicowskich na FB, potem oświadczenie do oświadczenia. A czas leci.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Widać właściciele już się nie komunikują między sobą stąd te oświadczenia. Ciekawe co i kiedy oświadczy "zajebałem"
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|