|
Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
482 | 79,67% |
Nie |
123 | 20,33% |
Głosujących: 605. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Dobra sprawa.
Niektóre książki już nieco zniszczone, ale jak poszukać to można trafić całkiem fajne perełki. Ja ostatnio kupiłem Łysiaki dwa ![]() Pozdrawiam ![]()
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni.. Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie.. Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!" |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
Junior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
Ostatnio "Lot nad kukułczym gniazdem" Kena Keseya. Świetna, acha i "Stąd do wieczności" Jamesa Jonsa też się dobrze czyta.
![]()
Każdy z nas ma takie miejsce na ziemi
Co przylądkiem zielonej zwie nadziei W moim sercu sprawa tak wygląda Ja mam takie swoje miejsce na Reymonta! |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
Ja obecnie czytam sobie "100 Największych Filozofów" Philip Stokes'a A w kolejce jeszcze druga ksiązka nt. filozofii.
"Filozofia głupoty"? Trzeba się będzie zapoznać ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
a ja polecam "Poletko Pana P" Janusza Palikota, a wlasnie zaczynam czytac ksiazke Kazia Marcinkiewicza.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
Oglądajcie te ksiazki, kiedys kupilem taka za 30% ceny bez 40 stron w środku
![]() Chyba że ktoś lubi szybkie zwraty akcji. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
a jakieś ksiazki historyczne o 2 wojnie ciekawie napisane ? i poleccie mi jeszcze ksiazki oparte na faktach historycznych
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
![]() ![]()
(...)Kto Nie Ma Odwagi Do Marzeń Nie Będzie Miał Siły Do Walki...
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
Jaka polecacie ksiazke Stephena Kinga
![]() I czy faktycznie warto przeczytac trylogie "Mroczna wieza" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Książki Ryszarda Kapuścińskiego. Przeczytał ktoś może jakieś polecić? albo lepiej, gdzie je można dostać
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
|
Cytat:
2.TO! 3.Desperacja, Misery kiedyś juz cos tu polecałem, wiec posuzkaj moze co innego ![]() Mroczna wieża? na poczatku mnie zainteresowała,ale przy drugim tomie jakoś mnie znudziło i do dzis nie ruszyłem dalej Tak samo mi nie przypadło do gustu Miasteczko salem i lśnienie, gdzie film jest zdecydowanie lepszy. po ok 10 pozycjach King nudzi masakracznie i choć pisze fajnie, to jednak pisze na ilośc a nie jakość i gdyby nie inne okolicznosci/zdarzenia to pewne zdania mogłyby sie znaleźc w innych ksiażkach. Wszystko jest podobne(oczywiście z pewnym marginesem) Cytat:
Heban bardzo przekrojowy i obrazowy, jako uzupełnenie polecam "Rowerem i pieszo przez Afrykę" Kazimierza Nowak, polskiego podróżnika który w latach 30. przejechał afryke z pn napd i z powrotem rowerem, miejscami łodzia, koniem, wielbładem... to Afryka oczami prostego człowieka, wg mnei łądnie z Hebanem sie łączą Sam Heban: na pewno wielu rzeczy o Afryce wcześniej sie nie wiedziało, bardzo ...dydaktyczna książka Jako taki wstęp do zgłębienia wiedzy o tym kontynencie Do tego opis Liberii został wg mnei wykorzystany w dobrym(tak na marginesie) filmie "Pan życia i śmierci(lord of war). Pewne sceny w filmie do dokładne wizualizacje książki Kapuścińskiego Cesarz: ksiażka o cesarzu Etiopii oczami jego służby podobno uważana za wielce uniwersalną, mi cos się nei wydaje. NIesamowite opowieści..... Imperium które czytam, to jak na razie świetny wstęp do b. krajów ZSRR, jak skończe napisze wiecej. Mi kapuściński sie 'podoba' bo pisze fajnie ze swojej perspektywy, bardzo dobrym jezykiem. Nie ma jakiejs sztucznej przyczajki co do poglądów autora itp dla mnie ok. Cejrowski go nie lubi, szczególnie Hebanu... Warto jednak sprawdzic samemu KSiążki kupisz bez problemu na allegro ![]()
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
|
||
![]() ![]() ![]() |
Armia Białej Gwiazdy
Od: 11.2002
Offline |
|
|
"Tropami zagrabionych skarbów" Jean-Paul Picaper
Cytat:
Polecam ----------------------------------- Jeśli ktoś posiada książki w formacie pdf, rtf i doc o tematyce wojennej (nie ważny okres historyczny) proszę o priv
Ostatnio edytowane przez PvD : 06.07.2008 o godz. 01:13.
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Z książek Kinga poleciłbym zdecydowanie Miasteczko Salem i Lśnienie. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
i te mniej popoularne Golemana (tak jakoś mi bestselery do gustu nie przypadły ;P ) Poza tym Cialdni też tam coś fajnego napisał ![]()
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 09.07.2008 o godz. 10:33.
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Otóż moja była dziewczyna zainteresowała mnie pewną książką. Autora nie pamiętam. W każdym razie Powieść ta miała kilka tomów. Tematyka jej to fantasy, bardziej w stronę s-f. W tytule każdego tomu było coś o stalowych szczurach. Miałby ktoś takie ebooki? Najbardziej interesowałby mnie ostatni tom. O ile się nie mylę tytuł brzmiał: "I ty możesz zostać stalowym szczurem". Można jakieś bliższe informacje na ten temat?
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
Polecicie jakieś ksiązki o tematyce typowo piłkarskiej?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 09.2003
Offline |
|
Jan Otałęga „Za lotem piłki”
- książka redaktora „Dziennika Polskiego” - ciekawe opowiadania o historii polskiej piłki noznej a szczególnie o Wisle, Cracovii, Garbarnii, Lwowie i Tarnowie - bardzo polecam Paweł Pierzchała „Z Białą Gwiazdą w sercu” - tej pozycji chyba nie muszę szczególnie rekomendować Nick Hornby „Futbolowa gorączka” bardzo zajmujaca historia fascynacji czy wręcz miłości autora do zespołu „Arsenalu” Londyn, dowcipna, celna analiza tego czym jest bycie kibicem. Polecam ją zawsze osobom nie związanym z kibicowaniem, żeby zrozumiały ... Polecam również kibicom A.Reksza, M. Strzelecki „Wielka gra” - powieść o tematyce piłkarskiej. Przedwojenne połączenie książki o piłce z powieścią o miłości, ale ... zajmujące. Idealne pod scenariusz holywoodzkiego filmu, tyle, że posiada niezwykły klimat przedwojennej polskiej piłki !!! . Powieść może nie najwyższych lotów, ale coś w niej jest. Mało znane , niemniej zachęcam, czasem można ustrzelić na allegro. (Reksza pisywał głównie książki o boksie) Z historii krakowskiego piłkarstwa pozycje: Stanisław Chemicz „Piłka nożna w okupowanym Krakowie” Janusz Kukulski „Pierwsze mecze, pierwsze bramki” ale to juz książki ściśle dokumentalne I jeszcze coś ... dla dzieci (jeżeli ktoś posiada) Zeszyty z cyklu „Piłkarskie łamigłówki“ - zbiór ciekawostek i łamigłówek o tematyce piłkarskiej dla dzieci w wieku 7-10 lat. Polecam dla tatusiów chcących zainteresować swoje pociechy piłka nożną |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Franklin Foer - Jak futbol wyjaśnia świat
Ciekawe spojrzenie na współczesny świat przez pryzmat piłki. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
A czy znacie moze jakies ksiązki o chuligaństwie stadionowym? niekoniecznie polskim? Duzo na necie czytam artykułów ale na ksiązke nie trafiłem jeszcze....... Zainteresowałem sie ksiązeczką tego typu po przeczytaniu tematu ktory założył cygan
![]() ![]()
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Książka "Football Factory" na podstawie której został nakręcony film, autorstwa Johna Kinga. Niestety jeszcze się z nią w Polsce nie spotkałem.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
polećcie jakąs dobrą książke w tematyce II wojny światowej a najlepiej coś o lądowaniu w Normandii.
Z góry dziękuje ![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 09.2004
Offline |
|
Autorem cyklu o Stalowym Szczurze był Harry Harrison. To pastiszowe powieści sf, a ostatnia część o której wspominasz, to rodzaj książki-gry. ![]() PS. Polecam "Przestrzeni! Przestrzeni!" tegoż autora. To chyba jego najlepsza książka. Powstał nawet film na jej motywach z Charltonem Hestonem. PS.2. Laurence poszukaj coś z Stephena Ambrose, "D-Day: 6 czerwca 1944: Przełomowa bitwa II wojny światowej", lub "Kompania Braci". Powód: Poscriptum
Ostatnio edytowane przez 63624 : 21.08.2008 o godz. 08:48.
![]()
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
Warto przeczytać książkę - "Ponad Ludzką Miarę"
Książka jest zbiorem wspomnień operowanych doświadczalnie kobiet w niemieckim obozie koncentracyjnym. Niektóre opowiadania przyprawiają o gęsią skórkę, że takie sytuację w ogóle miały miejsce. A tak swoją drogą to podbijam prośbę laurence i proszę o polecenie jakiejś książki o tematyce II wojny światowej. ![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() Magazyn To My Kibice napisał(a):
Na polskim rynku oprócz wspomnień kibica Śląska, Romana Zielińskiego, historii kibiców ŁKS-u napisanej przez Galernickiego jest niestety bardzo mało pozycji dotyczących kibiców. Ta jest naprawdę dobra i warto po nią sięgnąć. Z książek ocierających się o tematykę kibicowską mogę polecić także książkę... Amerykanina, F. Foera "Jak futbol wyjaśnia świat..." Autor udowadnia, że futbol i to co dzieje się na trybunach często przenika do naszego codziennego życia, a także ingeruje w religię, czy politykę. Ciekawy tytuł. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Są to jednak książki fikcyjne, które jednak świetnie oddają klimat II wojny światowej. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 10.2005
Offline |
|
Jednak bym wolał o polecenie jakiś książek które nie są fikcyjne. Chodzi mi o 99% prawdziwej historii.
![]()
"NIECH ŻYJĄ ŻOŁNIERZE POLSKIEJ ARMII PODZIEMNEJ"
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
Ja ostatnio kupiłem "Powrót Ojca Chrzestnego" Marka Winegardener'a i po przeczytaniu 60 stron stwierdzam, że w porównaniu z "Ojcem Chrzestnym", ta książka nie dorasta nawet do pięt. Więc chyba wymienie w piątek w empiku na jakąś inną
![]() Jaką byście polecali książkę Maria Puzo ( oprócz Ojca Chrzestnego) ![]() Edit: Thank's ![]() Powód: edicziczek:)
Ostatnio edytowane przez Arkas : 24.09.2008 o godz. 21:25.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
Jeśli chcecie fikcję to mógłbym polecić dużo pozycji typu "Klucz do Rebeki",wszelkie McLeany itp. Z realnych książek o drugiej wojnie polecam prawie wszystkie pozycje Wołoszańskiego, Dawiesa , a z konkretów : kończę właśnie WOJNĘ IWANA armia czerwona 1939-1945 -autorki Caterine Merridale,o prawdziwym obliczu sowieckiej armii od góry do dołu. po prostu super i szok!
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|