|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Zastanawia mnie to podejście, że niby I ligę wygramy w cuglach.
Oprócz klasycznego dżemu typu Puszcza, Sosnowiec, jakaś Resovia czy Gieksa nad którymi powinniśmy dominować to są co rok drużyny naprawdę dobre. Nie wiem na jakiej zasadzie wierzycie, że pyknęlibyśmy tegoroczną Miedź, Arkę, Koronę czy Widzew? a do tego Podbeskidzie, TBB, może Łęczna i pewnie jakiś szalony beniaminek, może nawet Ruch. Ja nie wiem czy się do szóstki załapiemy. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Bo widzewa to żeśmy już pyknęli i to Klimentem...
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Pyknęli innym składem niż ten, którym będziemy dysponować za miesiąc. Dużo słabszym składem.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
Większość jest jakaś oderwana od rzeczywistości.. w 1 lidze grają jeszcze większe ogórki od nas, nie dość, że w PP z nimi wygrywaliśmy to jeszcze taka Miedź zdominowała ligę z Chucą i Śliwą w składzie, gdzie pewnie nawet na rezerwie nikt by u nas ich nie chciał.. jak dla mnie to nawet w obecnym składzie wygranie ligi z 10 punktową przewagą to realny scenariusz
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
Zatem życzę powodzenia tym co myślą, że ligę wciągniemy z palcem w d***. ![]()
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
to możę zostaną Ci, którzy chcą się pokazać i będą gryźli trawę, a nie panienki u schyłku kariery.. może się okazać, że gra będzie lepiej wyglądała niż wcześniej
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
a to u nas jest jakaś grupa, która chce się pokazać i gryzie trawe?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
Spokojnie. Jest taka grupa. Jurek ja wyselekcjonuje i przygotuje do sezonu. To będzie dzika wataha wygłodniałych wilków.
Powód: Nie dałem kropki na końcu
Ostatnio edytowane przez robert777 : 02.06.2022 o godz. 19:08.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Tak naprawdę wszyscy czekamy na Roberta Brzęczka
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Co do Chuci, Śliwy (i Janickiego, Carlosa, Abramowicza itp.) jak widać są w PL ludzie, którzy potrafią z nich coś wydobyć.. szkoda, że nie Wiśle.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 03.06.2022 o godz. 12:58.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Ja w sumie mam problem z pojmowaniem tej pierwszej ligi.
Wszyscy nam wmawiają że trzeba być mega przygotowanym pod względem fizycznym a jak sobie przypomnę nasze mecze z Tychami i Widzewem to właśnie pod względem fizycznym te drużyny gasły w drugich połowach i dzięki temu wygrywaliśmy. Niby są drużyny grające technicznie a jednak w tych drużynach są zawodnicy których ekstraklasa przeżuła i wypluła. Z głową poukładana drużyna może spokojnie bić się o wygranie tej lig,składak sklecony na biegu może spotkać się ze ścianą . |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Tak na logikę, 1 liga to w połowie zbiór cieniasów i ciamajd a w połowie takie drużyny jak odpady z ekstraklasy/ewentualny przyszły beniaminek, który wejdzie do ekstraklasy i gdzieś skończy w srodku tabeli jak dobrze pójdzie albo przy końcu tabeli.
Jest kilka drużyn klasowych, z historią, które zawsze się typuje do awansu, kilka mniejszych, które gdzieś się kręci między ekstraklasa a 1 ligą od x lat. Wniosek: wystarczy mieć drużynę na środek ekstraklasy i wtedy powinno się zdominować 1 ligę bez problemu. Uważam, że taki klub jak Wisłą powinna bez problemu mieć 1 miejsce w 1 lidze. Po prostu Wisłą to duży klub, z dużym potencjałem, który ma większe możliwości niż taki Chrobry, Korona, Podbeskidzie, Miedź itd Wiadomo, że prędzej przyjdzie dobry kopacz do Wisły niż do Miedzi (celowo ich wymieniam, mimo, że awansowali) czy innej Korony. Ale przy złym zarządzaniu i cyrkach takich jak się u nas dzieją od 3 lat, to nie będzie nic dziwnego jak wylądujemy w środku tabeli. ![]()
młode pokolenie - stare przekonania
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Potencjał tzn. miasto, kibiców idp mamy duży, przewyższający sporo 1 Ligę. To fakt.
Jak będzie stabilność trenerska i w miarę przemyślane budowanie drużyny to powinniśmy kręcić się w górnej połowie tabeli. O ile utrzymamy w miarę średni skład. To fakt. Czy 1 Liga może nas zaskoczyć, i będzie nam szło źle? Może. To inne warunki, to nie Ekstraklasa. Czy spadkowicze mieli problemy w 1 Lidze? Tak PODSTAWA: Mądrze, naprawdę mądrze zbilansować kadrę. I powinno być dobrze. Nie pierwszy sezon, to w następnym. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ale którzy spadkowicze mieli problemy? Przeciętniaki, cieniasy jak Łęczna, Bełchatów, Podbeskidzie, to są małe kluby, z małych miast. Zestawianie tego z Krakowem nie ma sensu.
Druga strona medalu to kluby źle zarządzane, w kryzysach, ze złymi właścicielami. I właśnie tutaj bym szukał naszego problemu. 1 ligę można łatwo wygrać, wręcz zdominować, tylko tak jak mówię, trzeba mieć poziom takiego środka tabeli ekstraklasy. My od 3 lat prezentujemy poziom 1 ligi. I to pewnie zespołu z miejsc 6-10 w 1 lidze. Jesteśmy źle zarządzani, cały potencjał jest marnotrawiony, łączna tabela ekstraklasy za te 3 sezony mówi wszystko, gramy piach jak s....ysyn, kręcimy się w okolicach końca tabeli czyli nie tam gdzie owe beniaminki z 1 ligi zajmują miejsca przy dobrym wejściu do ekstraklasy (Radomiak, Warta czy nawet Stal) ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Brac Olka , Wislak z krwi i kosci , a do tego legenda
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
Poletanovic do Lechii https://transfery.info/aktualnosci/m...-krakow/167218
Kliment do Pilzna https://transfery.info/aktualnosci/w...-trwaja/167222 ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 02.2019
Offline |
|
Nie zdziwię się jak się okaże że kliment w tym Pilźnie odpali i okaże się że wcale takim ogórem nie był.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Jaroo o to mi chodzi właśnie. Wygraliśmy 1 mecz w rundzie rewanżowej więc za żadnego tuza nas nie uważam. Kiepski pion sportowy,
Potencjał jest - miasto, kibice idp ale teraz to sportowo nawet przeciętniakiem nie jesteśmy. Trzeba sie odblokować, mądrze przeorganizować pion sportowy, drużynę idp. A tutaj zobaczymy co i jak będzie. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() to tak w temacie tego ze wielka zasluzona firma z potencjalem , od razu zjada po spadku lige w ktorej sie znalazla ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Nie że zjada, ma tylko i aż potencjał aby to zrobić. Bo wystarczy wykorzystać tę przewagę, którą sie ma i można taką ligę zjeść. Na podobnej zasadzie działają właśnie te powroty Ruchu, ŁKSu, Widzewa do ekstraklasy/ 1 ligi. To są zbyt duże kluby, mają dużą przewagę marketingowo, kibicowsko, finansowo nad jakimiś wioskami żeby się kopać po II czy III lidze. Dlatego taki Ruch poszedł do góry, a swego czasu pompowany Bełchatów upadł. Polonia Warszawa to samo, niby stolica ale im nikt nie kibicuje i nikogo oni nie obchodzą. Dlatego się kopią po czołach niżej.
Tylko, że własnie jak jest chujowo zarządzany klub - tak jak my teraz - to gówno wyjdzie z tego potencjału jaki w Wiśle i Krakowie jest. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2018
Offline |
|
Cytat:
Proponuję - wyłóż swoją kasę na utrzymanie klubu i oddaj w zarządzanie tym mitycznym "profesjonalistom", którzy czekają na zatrudnienie w pośredniaku... Co to znaczy wg Ciebie profesjonalista, bo z tego, co zrozumiałem, to profesjonaliści są wszędzie, tylko nie u nas. W Pogoni, Rakowie Lechu Poznań (nomen omen a propos powiązań rodzinnych - prezesem jest syn właściciela... ), jakieś mityczne miasto, które daje nam niby przewagę - właśnie w tych pipidówach miasta dają kasę na prowadzenie klubu, u nas składamy ręce, żeby nas jak najmniej wydoiło za wynajęcie stadionu...! |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Cytat:
A tak w ogóle - minął okres, kiedy można było piłkarzom dać wypowiedzenia z miesięczną odprawą. Czy to faktycznie oznacza, że wobec żadnego z nich tego nie zastosowano? |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Zarządzanie klubem sportowym to jest długofalowy proces i niestety we wszystkich wymienionych przeze mnie klubach uczono się tego latami, również na własnych błędach. W Pogoni dla przykładu postawiono na byłych zawodników, jest tam Adamczuk, był Stolar, jest wielu innych. U nas słyszę, że trzeba wyp.....lić wszystkie legendy, bo to oni są niby przyczyną naszej klęski! Dla odmiany Dawid ma całkiem spore doświadczenie z Rakowa i wydaje mi się, że Trio chciało podążyć właśnie taką drogą, jak Raków Częstochowa, niestety wiele zmiennych wpłynęło na taki, a nie inny rozwój wypadków. Co do zarządzania, to nasi sternicy przeżywają niepowodzenia najmocniej z nas wszystkich, bo oprócz totalnej klęski wizerunkowej, zaliczyli również potężną wtopę finansową, a przypominam, że wyłożyli na to własną, ciężko zarobioną kasę, która może bezpowrotnie zostać utopiona w błocie...
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-16359477
tutaj chyba mamy sporo odpowiedzi na tytułowe pytanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Greg25, przepraszam, nie mam kasy żeby wykupic Wisłę wiec nie mam prawa sie odzywac.
PS Profesjonalne budowanie klubu to na pewno nie takie gdzie na każdym waznym stołku siedzi rodzinka. Wszystkich wyjebano,umiano zrobic winnych z obcych - Obidzinski, Hyballa, Pasieczny, Gula. A rodzinka mimo spadku nietykalna. Na pewno ten projekt sie uda!!! ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
No jeśli to takie proste, to trzeba to po prostu przejąć (oczywiście zwrócić właścicielom kasę wydaną na ratowanie klubu i dodatkową w czasie covid-u). Przypominam, że nijaki Pan Kwiecień wtedy, kiedy Kuba ratował klub, odmówił z powodu zbyt dużego zadłużenia Wisły Kraków i wolał zacząć od zera z Wieczystą! W naszym przypadku, oprócz spłacania długów, są jeszcze potężne koszty utrzymania klubu i nie dostajemy ogromnych dotacji z miasta, jak w przypadku chociażby Sląska Wrocław i niestety to wszystko jest dzisiaj na krawędzi opłacalności! Najłatwiej krytykuje się wszystko patrząc z boku, natomiast nikt z nas do końca nie wie, jak to wygląda od środka, a jakiekolwiek insynuacje o nieprawidłowościach finansowych w dzisiejszej sytuacji są po prostu podłe!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
serek wie i podobno OK
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
|