|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
wzmocni się |
![]() ![]() ![]() ![]() |
33 | 24,09% |
osłabi |
82 | 59,85% |
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
22 | 16,06% |
Głosujących: 137. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Ale i odwrotnie - będziemy wygrywać, jeśli nie będzie buntu : )
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Panowie spokojnie. Trener niech robi co uważa za słuszne, zresztą zimowe okienko jest dość śliskie.
Dawajcie Frydrycha do kserokopiarki, skserujemy i ogarnięte. Albo "kopiuj i wklej". |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
Nie rozumiem tego całego ironizowania i narzekania na brak transferów i ściąganie "szrotu" piłkarskiego.
No dobrze, może trochę rozumiem to jak spojrzę na to okiem kibicowskim - Wisła Kraków jest dla mnie wszystkim i uważam, że każdy piłkarz powinien być dumny gdy zakłada nasze barwy, ale to jest widzenie moje jako kibica. Zarząd natomiast musi funkcjonować w realnym świecie, bez emocji -w świcie gdzie liczy się obecna pozycja ligi, Klubu, a nie historyczne sentymenty. Więc spójrzmy jak to wygląda z ich perspektywy, i z perspektywy rynku. Liga polska - aktualnie UEFA klasyfikuje nas na 30 miejscu na 55 krajów. I taki Klemenz idąc na Węgry - idzie do statystycznie/rankigowo mocniejszej ligi, bo Węgry są 28 ![]() Do czego zmierzam, aktualnie pozycja naszej ligi jest taka, że większość lig gdzie kluby mają pieniądze na transfery traktuję ją jako ligę "ogórkową", a dodatkowo w tej "ogórkowej" lidze jesteśmy na 12 miejscu... Dlatego jeśli chcemy oceniać pracę Zarządu - musimy patrzeć na realia gdzie jesteśmy teraz a nie gdzie byliśmy kiedyś. Bo zastanówcie się jaki byłoby narzekanie na forum jakbyśmy ściągali gracza z 12 drużyny ligi San Marino. Dlaczego San Marino, bo to jest mniej więcej dystans, który dzieli nas od klubów z lig, które ustanawiają rekordy transferowe za piłkarzy z ekstraklasy... I teraz spojrzmy na te rekordy transferowe, większość z nich to są kluby, które grały w pucharach, a Puchary to swoiste okno wystawowe dla klubów z lig "ogórkowych", gdzie ktoś może ich dostrzec potencjał piłkarza i go kupić do tej ligi, w większości za pieniądze traktowane jako zakup "szrotu" bo może odpali... I dokładnie tak samo działa nasz Zarząd - stara się ściągnąć na małym ryzyku, gracza, który może mieć potencjał i może odpali. A jak czasami uda się ściągnąć takiego Frydrych'a - to umówmy się, że jest to swoisty majstersztyk, ale taki nie będzie się zdarzał co chwila... Tak samo jest ze sprzedażą młodych graczy, ze względu na grę w pucharach, czy reprezentacji - znany klub wyłoży kasę, więc zgadzam się w 100% z twierdzenim z innego postu, że wspomniany Plewka - gdyby grał w Legii to byłby wart więcej niż grając w Wiśle. Smutne , ale niestety wg mnie bardzo realne... ![]()
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
Budżet transferowy to ta ekstra pula, którą mamy do wydania na dokonanie transferu (kupno zawodnika, opłata za podpis, prowizja menedżera itp.), natomiast budżet płacowy to ta comiesięczna pula kasy, którą możemy przeznaczyć na wypłaty dla zawodników. Jest to o tyle istotne, że o ile rzeczywiście budżet płacowy mamy na w miarę sensownym poziomie (na tle reszty ekstraklasy), głównie dzięki temu, że kibice/reklamodawcy cały czas coś w tej czy innej formie dorzucają, to budżet transferowy leży i kwiczy, bo wolne środki idą na spłatę starych długów, a płynność jest obecnie naszym głównym priorytetem. Innymi słowy, o ile stać nas np. na wykładanie tych kilkudziesięciu tysięcy dla danego zawodnika miesięcznie, to w kasie nie ma rezerw, żeby wyłożyć kilkaset tysięcy naraz na jego transfer. |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Jak przyjdą wyniki (a przyjdą) to żadnego buntu nie będzie. Jak był Smuda to było to samo, dociskal piłkarzy na maksa a i tak mu już nie tak mocna piłkarsko Wisła wycisnęła po rundzie jesiennej 3 miejsce. Potem standardowo przychodził kryzys związany z kontuzjami/zmęczeniem materiału który przychodzi zawsze. Najpierw niech coś ta grupa osiągnie, a później wznieca bunty. |
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
1. Podbeskidzia 2. Stali Mielec 3. Warty 4. Górnika 5. Śląska 6. Lechii 7. Piasta 8. Pogoni 9. Jagielloni 10. Rakowa I to nie to, że moim źródłem jest Transfermarkt, bo wg tego portalu tylko zarobiony Lech wydał więcej od Wisły. Po prostu wymienione powyżej kluby brały wolnych zawodników lub tanich z niższych lig, vide Abramowicz u nas. |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Kuriozalne jest, że każdy portal piłkarski pisze o MALEJĄCYCH PRZYCHODACH w związku z covidem, a tutaj mamy ASIORÓW, którzy okrzyknęli nas milionerami srającymi dolarami na kontrakty i transfery piłkarzy
![]() BA! Nie mamy prawa pomylić się na piłkarzy typu Janicki czy Beciraj - wszystkie transfery muszą być 100% sprawdzone (w przyszłości!) :] a konkretnie:
![]() Nie mieści mi się w głowie, że ludzie mogą mieć takie myślenie, myślenie dziecka, który wszystko chce, nieznającego wartości pieniądza :/
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 27.01.2021 o godz. 15:27.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
Nie chcę mi się już obalać tych mitów i Wam tłumaczyć, że W REALIACH EKSTRAKLASOWYCH mieliśmy już średni budżet. A to, że nasze możliwości idą w dół to wina idiotycznych decyzji kadrowych ("na liście płac zostanie nam dwóch, trzech trenerów, maksymalnie czterech") podejmowanych także w ciągu ostatnich 2 lat. Reszta ligi, a więc drużyny z którymi rywalizujemy wcale nie szasta kasą i nie robi transferów gotówkowych. A jeśli już zrobią większy transfer gotówkowy, to dopiero wtedy, gdy kogoś udaje im się sprzedać. |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
O ile pod względem budżetu płacowego nie odbiegamy od średniej ligowej, to z pieniędzmi na transfery jest gorzej. Także z tego powodu, że obecne władze, w przeciwieństwie do tych poprzednich oraz sporej części reszty ligi, zawsze dają pierwszeństwo temu, żeby to wynagrodzenia były płacone na czas, a to, co zostanie na budżet transferowy ma mieć realne pokrycie. Co np. sprawia, że łatwiej nam skusić piłkarzy na wysoki kontrakt niż kluby na wysoką opłatę. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
Budżet płacowy 11 pozycja wg. Rzepy.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Abramowicz odchodzi do Radomiaka - dziwne, że tyle godzin po transferze nikt nawet nie skomentował, ale to dowodzi jak ważnym elementem drużyny był dla kibiców.
Pobyt oceniam na słaby. Czasami zagrał w miare poprawnie, ale przeważnie lipa. Hołownia dużo lepszy, |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2002
Online |
|
Abramowicz odszedł tam, gdzie jego miejsce, czyli do I ligi. Bardzo mi się podoba proces oczyszczania drużyny ze słabych lub bardzo słabych ogniw.
![]() ![]() [22/42] |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Ten proces oczyszczania zespołu z zawodników pokroju Janicki, Abramowicz, Klemenz pokazuje, że Wisła zaczyna powoli odbijać się od dna. Wiadomo, że sytuacja nie wygląda jeszcze na tyle optymistycznie żeby wszyscy forumowi klakierzy zostali usatysfakcjonowani, ale samo to, że zaczynają pojawiać się ruchy inwestycyjne pokazuje, że Wisła nie musi myśleć już tylko o dniu dzisiejszym, ale może zacząć myśleć także o tym co jutro. Oby tak dalej.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
Dokładnie między innymi Ciebie miałem na myśli, ostatnio dajesz jedne z lepszych popisów tutaj na forum.
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
Jeżeli wywalanie słabych zawodników jest częścią jakiegoś planu to tak - jest to krok do przodu, nawet jeżeli dzisiaj nie mamy lepszych zamienników. Trzeba wiele wysiłku żeby spaść z tej ligi i kiedy jak nie teraz przemeblować skład wstawiając tam nawet juniorów?
Jeżeli to jest świadome realizowanie planu a nie szukanie oszczędności..! |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2014
Online |
|
@Reser: ale bez takich .... "oryginałów" forum było by nudne jak flaki z olejem.
Trzeba doceniać - mimo wszystko! Moja ŚP. Babcia mawiała, że "różnych ma Bozia lokatorów na świecie" i to się sprawdza ![]() A co do meritum: - kluby 100x bogatsze od nas. lepiej poukładane, z mega rozbudowaną profesjonalną bazą skautów itp: też zaliczają wtopy transferowe - pierwszy raz od ... (qrde, już nawet nie pamiętam) mam wrażenie,ze ktoś ma jakiś plan i go realizuje i do czegoś to wszystko zmierza - biorąc pod uwagę wszystkie zmienne (finanse, naszą obecną pozycję negocjacyjną, atrakcyjność itp) JA OCENIAM transfery na solidną szkolną 4+ |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Może się okazać, ze przy odpowiednim zaangażowaniu i ustawieniu zespołu będziemy golić frajerów z naszej ligi juniorami. A jeżeli tak to po co kupować kogoś z zewnątrz.
Ta runda przyniesie wiele odpowiedzi... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 12.2008
Offline |
|
Może powrót Heberta jest rozpatrywany i dlatego takie czystki ...
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
Sprzedać Adiego za 100 tys. Eur i powrót Herberta
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Z tego co było info to Herbert miał oczekiwania znaaacznie ponad nasze możliwości - nie zawsze chcieć to móc
![]() Jest pewnie sporo ciekawych nazwisk na tapecie. Ważne, żeby sprawnie tę rewolucje w lecie preprowadzić - bo zapowiada się ostra rzeźnia ![]() ![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Czyli moi ulubiency czyli Chuca ,Jean Carols i Buchalik dalej na swoich stanowiskach,oni sa niezatapialni. Byla taka rymowanka "odczep sie rzepie,a własnie ze sie nie odczepie" i jak widac oni tez ją znają ![]() ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Przecież Abramowicz wyleciał momentalnie po rundzie, więc jaki to powolny proces, co nie? To żaden proces tylko efekt zmiany trenera.
https://sport.tvp.pl/52051349/alan-u...o-wisly-krakow Koszmar może stać się rzeczywistością. Jeśli byłoba to prawda to "proces" Resera nabrałby jeszcze mniejszego sensu.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 30.01.2021 o godz. 20:33.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 12.2018
Offline |
|
To tylko Miga ale gdyby faktycznie Alan miał wrócić to jestem jak najbardziej na tak .
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
Też jestem na tak. Uryga to przyzwoity ligowy obrońca, a jeszcze może się rozwinąć. I wiślak. Za parę lat to mógłby być nasz kapitan.
Powód: klawiatura mi się psuje
Ostatnio edytowane przez crux.a : 30.01.2021 o godz. 23:03.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2017
Offline |
||
Zapraszam do dyskusji ![]() ![]()
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg! |
||
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
Uryga jak najbardziej niech wraca, raz że Polak, dwa że Wiślak, trzy na tle ekstraklasy prezentuje przyzwoity poziom
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |