|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Carlos ma dynamikę walca drogowego, zwalnia każda akcję, to chyba jakaś jego mania, z takim zachowaniem do gry zwłaszcza na skrzydle się nie nadaje. Tutaj potrzeba szybkiej gry w tempo i do przodu, a nie wstrzymywania i kręcenia kółeczek. Wczoraj Boguski kolejny raz pokazał forumowym znafcom, że gry się nie zapomina z wiekiem i w grającej w piłkę drużynie zawsze się przyda.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Carlos i Chuca plus Abramowicz i Beci są pierwszymi do odstrzału ... a Klemenz wylatuje :/ Boguski więcej daje bo potrafi zagrać na każdej pozycji niż 4rej wymienieni panowie.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
I o czymś to ewidentnie świadczy ale to już pewnie zauważył Hyballa. Wspomnianych przez Ciebie piłkarzy najpóźniej w lecie br. nie powinno być na liście płac.
![]() Lengyel - Magyar két jó barát együtt vív, és issza borát!
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 12.2018
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Jak tam dzisiejsze meczycho, po wyniku sądząc nogi nadal ciężkie?!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2015
Online |
|
Jak co roku. Ciężki okres przygotowawczy; eksperymentalny skład; nowe ustawienie; forma szykowana na ligę.
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
W pierwszej polowie calkiem niezle. W drugiej przede wszystkim murawa była zabawna, bo widać było ogromne problemy z tym, żeby zmieniać kierunek biegu i się nie wypierdzielić gdzieś. Poza tym zestawienie też mocno zabawne, szczegolnie w drugiej polowie.
Buksa na boku nieźle, bardzo fajnie Szocik i Starzynski. Savic nieźle wszedł w połowę, ale widać było, że z czasem coraz gorzej - zgaduje, że też go murawa zjadła, jak Zhukova, który co chwile lądował korkiem do połowy w ziemi. Hoyo miał pecha przy pierwszej bramce, drugiej nie dojrzałem co tam się podziało. ![]()
Life is short. Wear your passion!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
Sparing jak sparing, dla mnie mogą przegrać wszystkie.
Wystarczy że Starzynski wykorzystałby swoją "patelnie" a byłoby 3-0 i po meczu . W drugiej połowie linia obronną Szot, Hoyo, Szota, Abramowicz całkowicie zagubiona. Szczególnie Pawłowski, Małecki i ten nowy napastnik Zagłębia mocno dali się we skórę. W ataku wszystko wskazuje na to że Beqiraj zaczyna wygrywać sobie 1 skład. I to nie będzie dla nikogo zbyt chwalebne. |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
kiedy i z kim kolejne sparingi?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Online |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]()
Life is short. Wear your passion!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-15405070
Ciekawe jak skończy się sprawa. Przynajmniej wiemy, że ciężko trenują... |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Hall tak mówił o swojej wydolności w jesienie " Kiedy pierwszy raz jeździłem na rowerku, musiałem się zatrzymać po piętnastu minutach. Byłem wycieńczony, brakowało mi tchu. Zadzwoniłem do naszego trenera od przygotowania fizycznego i go przeprosiłem. Stopniowo dochodziłem do siebie". Chłop jest do odbudowy po covidzie, sam to przyznawał. Może będzie do grania - ale to zajmie sporo czasu.
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Nasuwa mi się na myśl pytanie: jak Hall przeszedł POMYŚLNIE testy medyczne
![]() ![]() ![]() [22/42] |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
Czy to Klemenz-Janicki czy Edi-Frydrych to i tak dostajemy bramy w kazdym meczu, nawet z drużynami z niższych lig.
Pisze to tylko po to by nie robić Boga z Frydrycha. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
W opisie jest ze Lis instynktownie odbił wrzutkę ale piłka wylądowała pod nogami przeciwnika. Ergo w zawoalowany sposób opisali bramkę zawaloną przez Lisa... Obrońcy palców w niej raczej nie maczali....
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Jeśli tak mamy grać w ofensywie, to ja już odliczam godziny do meczu. Niewykorzystane okazje bolą, wiadomo. Hyballa po Sosnowcu o tym mówił, teraz też wspomniał, że nad tym trzeba popracować, bo go to denerwuje. Ale jak mają stwarzać 10 bardzo dobrych sytuacji w meczu, bo w okolicach pola karnego mamy 5-6 atakujących, to będzie wpadać.
Ja wiem, że studzimy emocje, że to byli pierwszoligowcy, że liga zweryfikuje, ale myślę, że można tego pierwszego meczu po przerwie po prostu wyczekiwać. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
CO nasi obroncy robili przy bramce
![]() ![]()
Prawica ogłupia
Lewica okrada Andrzej Du*a |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Po oglądnięciu skrótu to jak mamy na kims godziwie zarobić to będzie to Szot.Jak oczywiście dalej będzie się tak rozwijał i nic go nie zje
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Wpuścili go w pole karne i bali się faulować. Gdyby Lis wybił piłkę nad bramkę na róg, albo pięścią dalej od bramki to nic by z tego nie było. Najpierw źle się ustawił bo był przed krótkim słupkiem dlatego prawie ta wrzutka go zlobowała, a potem podał piłkę przeciwnikowi. Ten który krył strzelającego nie miał szans nic zrobić. Więc 70% tej bramki jest bramkarza a to i tak łaskawa ocena...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
Przy bramce zawalił też Mehremić, bo to chyba on zachowywał dystans społeczny do strzelca bramki
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Gość strzelił bramkę z metra. Więc jedyna szansa żeby jej zapobiec to przeciąć podanie od Lisa, gdyby Adi chciał pokryć strzelca zgodnie z tym co pisze w książkach musiałby stać w bramce. Jego błędem było to ze zamiast patrzeć na piłkę to się rozglądał i ustawiał innych, a tu kuku...
Po kolejnym obejrzeniu, potwierdza się obserwacja z Legii. Lis ma problem z pracą nóg. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
Generalnie z Lisem już było widać od pierwszych meczów jeszcze za czasów WSH , że ma refleks itp , natomiast większość piłek odbija (i to przed siebie delikatnie) zamiast łapać. widać ten nawyk już jest u niego nie do wykorzenienia
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
Akurat w tej sytuacji źle się ustawił, dostał loba i musiał cokolwiek zrobić. W sytuacji jakieś się znalazł zrobił wszystko co się dało. Ale wzięło się to z tego że był źle ustawiony w tej akcji, pół kroku w drugą stronę i mógłby do piaskować lub łapać
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
To jest kwestia techniki. Natomiast tej piłki nie mógł złapać bo przez ślamazarność jego kończyn dolnych sięgał piłki w najwyższym punkcie jej lotu. U bramkarza jak u boksera podstawa to szybkie nogi, umiejętność błyskawicznego przesunięcia środka ciężkości, bez tego broni tylko to co ma w zasięgu rąk a co leci choćby cm dalej to wpuszcza. We wczorajszej sytuacji zamiast wyskakiwać z miejsca z obu nóg tracąc w dodatku czas na naskok, powinien zrobić zakrok lewą nogą odbić się lekko w tył i bez żadnego wysiłku opadającą już piłkę przenieść nad poprzeczką na róg lewą ręką, albo wypiąstkować daleko w stronę autu prawą pięścią.
Jest takie ćwiczenie dla bramkarzy w trampkarzach, rzuca się piłkę tak żeby przechodziła nad ćwiczącym lobem, a ten zamiast robić to co wczoraj zdobił Lis, robi to co opisałem. To jest trening schematów ruchowych, one muszą się wczytać. To samo z wybiciem z miejsca, przy padzie w którąś stronę wewnętrzna noga MUSI zrobić wykrok w kierunku w którym sięgamy, ćwiczy się to rzucając się po dojściu krokiem dostawnym, żeby nabrać nawyku. Nie wiem czy w przypadku Lisa na to wszystko nie jest za późno, ale trzeba to piłować do znudzenia. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
prawda co piszesz , z tymże nie wiem czy adekwatne akurat do Mateusza Lisa bo na przestrzeni ostatnich kilku sezonów , w meczach , raczej nie widziałem goli zawinionych tym że "broni tylko to co ma w zasięgu rąk a co leci choćby cm dalej to wpuszcza" , przeciwnie odniosłem wrażenie że jest szybki i skoczny , i dużo wyciągał trudnych strzałów które wymagały robinsonady
natomiast od pierwzego meczu problem widziałem w tym że te robinsonady prawie zawsze kończyły się wypluciem piłki , co nieraz skończyło się właśnie dobitką z bliska przez któregoś ze źle pokrytych przeciwników ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ostatnia Legia.
Wiadomo, że jak ma dużo czasu to potrafi rzucić się dobrze technicznie i wychodzi tzw robinsonada. Kłopot zaczyna się kiedy nogi muszą być szybkie, a wykroki minimalne. Karnego z Legią nie dostał, mimo że dobrze wybrał róg, bo wykroku nie zrobił. Jeszcze bardziej było to widoczne przy drugiej bramce. Nie było dużo czasu, ale wybicie z miejsca kończy się tak jak widzieliśmy, do piłki wpadającej 10 cm od słupka brakło mu duuużo. Wszystko przez brak wykroku, a wystarczyłoby przesunąć prawą stopę o 3 cm w kierunku padu. Jak to się robi? Przenosi się ciężar na nogę zewnętrzną, unosi wewnętrzną i w chwili kiedy środek cieżkości ciała przewraca nas w stronę w którą chcemy interweniować ponownie podpieramy się prawą stopą ale już bardziej ugiętą w kolanie i biodrze i minimalnie przesuniętą w przód i stronę w którą interweniujemy. To większe ugięcie w stawach daje właśnie zasięg, bo z tej wewnętrznej nogi idzie odbicie. Na to wszystko jest 0,3 może 0,5 sekundy nogi muszą być szybkie reakcja automatyczna bez tego dupa blada... ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|