The White Star Division - Wisła Kraków


Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło


Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Reklama
Zakłady na Wisłę? Legalni bukmacherzy w Polsce - ranking i recenzje. Sprawdź też STS kod promocyjny.
Odpowiedź
 
Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
konrad
Member
 
Od: 11.2002
Skąd: Kazimierzowskie

Online

Ignoruj użytkownika Pomoc
#841
Stary 29.03.2010, 18:01
Z tego co widzę, to w tym zestawie jest 2x2GB, więcej nie potrzeba. A montaż filmów pożre sporo możliwości procesora.
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member
 
 
Od: 07.2006
Skąd: Wschód Polski

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#842
Stary 29.03.2010, 18:32
pchelas Ile masz gotówki na sprzęt? podaj do ilu to ci złożę fajny zestaw
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
pchelas
Senior Member
 
 
Od: 04.2004

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#843
Stary 29.03.2010, 19:18
2 tysiączki.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member
 
 
Od: 07.2006
Skąd: Wschód Polski

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#844
Stary 29.03.2010, 19:27
AMD Athlon II X4 630 /2.8GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3 350zł
Gigabyte 770TA-UD3 /AMD 770, DDR3 1333/ [GA-770TA-UD3] 335zł
GoodRam 2GB 1333MHz CL9 175zł
PowerColor Radeon HD5770 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI [AX5770 512MD5-H]499zł
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 185zł
Samsung SH-S223C SATA (black)99zł
Cooler Master Elite 331 159zł
Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]180zł


według mnie najlepszy zestaw jak za tą gotówkę i na te czasy
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
rainha
Senior Member
 
 
Od: 12.2008

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#845
Stary 06.04.2010, 20:33
Kasa : 400-500
Zamierzam wymienić w moim komputerze prawie wszystko poza napędem DVD oraz obudową moje oprzyrządowanie. Będzie to zmoderniozwany komputer lecz prawie cały nowy. SKŁADANY
Chodzi mi o to że chcę kupić wszystkie rzeczy u siebie w Krakowie w jakiś sklepach bądz interetowych również w Krakowie więc jak podajecie linki to tylko z Krakowa. Jeśli nie to same nazwy tylko jakiś popularnych żebym znalazł w Krakowie za podobną cenę. Podawajcie też ceny proponowanych przedmiotów.
CHodzi mi o komputer gdzie gry o takich parametrach będą chodzić na luzie:
Wymagania sprzętowe (PC)

■System operacyjny - Windows Vista lub XP
■Procesor - 2.0GHz dla Visty/W7 lub 1.4GHz dla XP
■Pamięć RAM - 1GB dla Visty/W7 lub 512MB dla XP
■Karta graficzna - 128MB Nvidia FX 5900 Ultra, ATI Radeon 9800, Intel 82915G/82910GL lub wyższe

Z góry dziękuję i czekam na linki oraz propozycje.A może ma ktoś jakieś części do sprzedania ?
Ostatnio edytowane przez rainha : 06.04.2010 o godz. 20:40.
Tylko jeden Klub,
Kocham aż po grób.
Kraków to nasz gród,

Wisełko naprzód!
Odpowiedz cytując
dżeja
Junior Member
 
 
Od: 09.2006

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#846
Stary 08.05.2010, 08:59
Szukam nowego monitora, bo stary ostatnio odmówił posłuszeństwa

Rozmiar 19, może 22 cale (nie wiem jak to cenowo wygląda), proporcje boków najchętniej klasyczne 4:3 lub 5:4. Dobrze by było, żeby w miarę ładnie dawał radę do obróbki zdjęć (nie jakiś full pro za bóg wie ile hajsu, ale żeby szło kolory zobaczyć takie jakie są naprawdę ).

Do wydania tak do 1000 zł. Pomożecie?
Odpowiedz cytując
Coolpick
Senior Member
 
Od: 10.2007

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#847
Stary 10.05.2010, 20:25
Masz tu lekturę, która powinna Ci pomóc
http://pclab.pl/art41137.html
Odpowiedz cytując
tranceaddict
Senior Member
 
 
Od: 11.2002
Skąd: Emigracja, 7011 km away from R22

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#848
Stary 03.06.2010, 23:12
Oplaca mi sie zmieniac motherboard z socket lga775 na lga1366 czy nie bardzo
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member
 
 
Od: 02.2006
Skąd: my sie znamy??

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#849
Stary 04.06.2010, 00:19
tranceaddict napisał(a):Wyświetl post
Oplaca mi sie zmieniac motherboard z socket lga775 na lga1366 czy nie bardzo
Jesli masz i7 procek to jak najbardziej bo to jedyne kompatybilne z tymi prockami urzadzenie. Jesli nie masz to po co ci to skoro, S1366 nie jest kompatybilne z niczym innym niz i7 i to tymi high-endowymi?
Odpowiedz cytując
dymion9
Member
 
Od: 04.2007

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#850
Stary 06.06.2010, 01:38
Witam. Chciałbym zakupić nowego kompa a powiem szczerze wielkim specem od tego nie jestem. Do wydania mam około 1,5 tys. Jeśli komuś by się chciało to prosił bym o propozycję takiego czegoś ciekawego. Chodzi o wszystkie części oprócz nagrywarki i karty muzycznej.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW
 
 
Od: 06.2008
Skąd: Reymonta 22

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#851
Stary 07.06.2010, 16:28
Pytanko do obeznanych w temacie potrzebuje zakupić dysk twardy 70-100 giga gdzie w Krakowie w miarę tanio mogę kupić takie cudo.

Jaka cena i gdzie są takie sklepy/komisy najlepiej na terenie Nowej Huty
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 07.06.2010 o godz. 17:08.
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.
 
 
Od: 10.2003
Skąd: Kraków

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#852
Stary 09.06.2010, 21:32
Temat juz raz poruszałam, ale jakoś nic konkretngo nie znalazłam.

Chce kupić notebooka, jakieś "maleństwo" które mogłabym nosić ze sobą i brać przede wszystkim na mecze do obrabiania/wysyłania fot ! (mam m.in PS 7 więc nie jakąś "kobyłe").

Czyli warunki: małe, lekkie, jednak z niezłą w miarę baterią. Cena tak do 1200-1300zl najchętniej.

Możecie mi zaroponowac kilka modeli? Będę wdzięczna!
Odpowiedz cytując
FevPL
Member
 
 
Od: 04.2010

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#853
Stary 09.06.2010, 22:25
dymion9 napisał(a):Wyświetl post
Witam. Chciałbym zakupić nowego kompa a powiem szczerze wielkim specem od tego nie jestem. Do wydania mam około 1,5 tys. Jeśli komuś by się chciało to prosił bym o propozycję takiego czegoś ciekawego. Chodzi o wszystkie części oprócz nagrywarki i karty muzycznej.
http://www.purepc.pl/inne/zestawy_ko..._2010?page=0,2
odejmij nagrywarkę i masz 1600zł, a karta muzyczna zintergeowana na płycie głównej

WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Pytanko do obeznanych w temacie potrzebuje zakupić dysk twardy 70-100 giga gdzie w Krakowie w miarę tanio mogę kupić takie cudo.

Jaka cena i gdzie są takie sklepy/komisy najlepiej na terenie Nowej Huty
Teraz wydaje mi się nie ma sensu kupować dysku o takiej pojemności, bo trzeba zapłacić ok 100zł, a za 180 zł masz porządny 500 gigowy http://www.esc.pl/product_info.php?c...ducts_id=20853
albo do odbioru na Mogilskiej po wcześniejszym zamówieniu http://www.morele.net/samsung-500-gb...d502hj-244769/

Żmijka napisał(a):Wyświetl post
Temat juz raz poruszałam, ale jakoś nic konkretngo nie znalazłam.

Chce kupić notebooka, jakieś "maleństwo" które mogłabym nosić ze sobą i brać przede wszystkim na mecze do obrabiania/wysyłania fot ! (mam m.in PS 7 więc nie jakąś "kobyłe").

Czyli warunki: małe, lekkie, jednak z niezłą w miarę baterią. Cena tak do 1200-1300zl najchętniej.

Możecie mi zaroponowac kilka modeli? Będę wdzięczna!
Jeżeli chodzi o netbooki to każdy ma swoje wady i zalety.Zależy co kto lubi. Tu masz test z porównaniem kilku http://www.purepc.pl/urzadzenia_mobi...page=0%2C8 . Każdego można taniej znaleźć na allegro
Odpowiedz cytując
FevPL
Member
 
 
Od: 04.2010

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#854
Stary 09.06.2010, 22:31
Aha dodam tylko, że ja mam HP mini 2133, bo swojego netbooka kupowałem rok temu. Zapłaciłem za niego niecały 1000zł właśnie na allegro. Generalnie jestem zadowolony, ale jednak nie jest to potwór i chodzi dość wolno. Teraz w nowszych netbookach są lepsze procesory (Intel Atom)i radziłbym wziąć właśnie z takim +2 gb ramu, bo to przyda się do obróbki zdjęć.
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member
 
 
Od: 10.2006

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#855
Stary 05.07.2010, 01:48
Mam w domu nieużywany komputer (Intel Pentium 4 1,5 GHz; 256 MB RAM, grafika: NVIDIA GeForce2 MX 400; płyta główna: Abit BL7). Co można wymienić w takim kompie żeby zaczął przyzwoicie chodzić? Trzeba zacząć od nowej płyty głównej? Czy może da się kupić jakąś przyzwoitą grafikę+RAM bez wymiany? Chodzi mi oczywiście o jak najniższe koszty, to nie ma być żaden demon szybkości.
the end
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member
 
 
Od: 01.2007
Skąd: Królewskie Miasto Kraków

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#856
Stary 05.07.2010, 09:46
wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
Mam w domu nieużywany komputer (Intel Pentium 4 1,5 GHz; 256 MB RAM, grafika: NVIDIA GeForce2 MX 400; płyta główna: Abit BL7). Co można wymienić w takim kompie żeby zaczął przyzwoicie chodzić? Trzeba zacząć od nowej płyty głównej? Czy może da się kupić jakąś przyzwoitą grafikę+RAM bez wymiany? Chodzi mi oczywiście o jak najniższe koszty, to nie ma być żaden demon szybkości.
Przede wszystkim przynajmniej 512 MB ram dołożyć i do tego karta 128 MB (najlepiej Radeona, ale jeśli w nic nie grasz to mozę nawet nie trzeba wymieniać jeśli masz przynajmniej 64 MB na karcie) i powinno całkiem fajnie śmigać. Najlepiej częsci używane z Allegro to wyjdzie najtaniej (karta ok 40-50 zł, pamięć ok 30 zł). Z pamięciami na allegro nie powinno być problemów bo one jeśli są sprawne to trzeba się "napracować" żeby je zepsuc, można próbować kupować z odbiorem osobistym (taniej i bezpieczniej)

Wymiana płyty głównej opłaca się tylko w przypadku wymiany całego kompa i wszystkich podzespołów
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member
 
 
Od: 10.2006

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#857
Stary 05.07.2010, 11:02
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Przede wszystkim przynajmniej 512 MB ram dołożyć i do tego karta 128 MB (najlepiej Radeona, ale jeśli w nic nie grasz to mozę nawet nie trzeba wymieniać jeśli masz przynajmniej 64 MB na karcie) i powinno całkiem fajnie śmigać. Najlepiej częsci używane z Allegro to wyjdzie najtaniej (karta ok 40-50 zł, pamięć ok 30 zł). Z pamięciami na allegro nie powinno być problemów bo one jeśli są sprawne to trzeba się "napracować" żeby je zepsuc, można próbować kupować z odbiorem osobistym (taniej i bezpieczniej)

Wymiana płyty głównej opłaca się tylko w przypadku wymiany całego kompa i wszystkich podzespołów
Dzięki wielkie.

Mam jeszcze kilka pytań. Czy jeśli w programie Everest wychodzi mi, że mam 3 gniazda pamięci to mogę dokupić 2 kości po 512 i mieć w sumie 1280, będzie to jakoś współgrało? I czy taki model będzie pasował:

http://www.allegro.pl/item1091671696...lat_gwar.htmli

A co do grafiki to mógłbym Cię prosić o wskazanie jakiś kilku polecanych przez Ciebie modeli z Allegro?
the end
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member
 
 
Od: 01.2007
Skąd: Królewskie Miasto Kraków

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#858
Stary 05.07.2010, 12:59
Link nie działa

Nie wiem tylko czy masz pamięć SD RAM czy DDR? Jesli kupisz takie tego samego rodzaju (firma obojętna) to nie powinno być żadnych kłopotów, choć czasami się zdarza że jakieś kości nie współgrają ze sobą. A co do karty to nie wiem do końca jakie tam masz złącze AGP czy PCI-E, ale jeśli znalazłem dobrą specyfikację karty to powinieneś mieć SD RAM i złącze AGP 4x.

W przypadku RAMu to najlepiej wybierz pamięć z taktowaniem 133, bo będzie najszybsza
http://www.allegro.pl/4304_pc133.html?change_view=1
czyli najlepiej coś z tego co w linku. Nie wiem jaką częstotliwość ma ta pamięć którą masz ale w Everest wszystko powinno być napisane. Bo wpinanie pamięci 133MHz do tej 256MB ktora byłaby przykładowo taktowana na 60MHz mija się z celem i lepiej nie mieszać bo i tak te szybsze zostaną spowolnione przez komputer, więc najlepiej dokupić pamięci o takiej samej częstotliwości albo 2 nowe o najwyższej częstotliwości.

Co do karty to polecam coś z Radeona, najlepiej modele 9000-9550 (nowszych sie nie opłaca bo mogą być spowolnione przez procesor) Trudno wskazać coś konktretnego bo nie wiadomo na jakiej cenie zakończy się dana aukcja. I najlepiej kartę bez wiatraczka bo nie będzie jęczała.
Tutaj możesz sobie porównać karty pod względem poboru prądu (żeby zasilacz nie był za słaby) oraz pod względem wydajności w 3D Marku
http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html
Odpowiedz cytując
Piotrek
Senior Member
 
 
Od: 03.2005

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#859
Stary 16.07.2010, 22:15
http://www.mediamarkt.pl/produkty/ha.../k72jk-ty015v#
czy
http://www.ceneo.pl/5066269
4gb ramu vs 3 gb ramu
17 calowy monitor vs 15 cali
radeon vs geForce
640 vs 320 dysk
Laptop ma służyć do grafiki- głownie 2d (phostoshop, coel, illustrator, flash). Jakies opinie o tych dwoch laptopach? Co sądzicie o nich? miał ktoś może styczność. No i jak to jest z wygodą jeśli chodzi o noszenie 17 calowego laptopa bo dodatkowe pixele napewno się sprztdadzą mi.
Jak ktoś ma jakieś inne lapy do polecenia to poprosze cena 3000 pln tylko żeby były to sklepy na miejscu w Krakowie.
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member
 
Od: 08.2005
Skąd: Łódź

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#860
Stary 23.07.2010, 03:45
Mój dylemat z kartą graficzną nabrał konkretnych wymiarów, więc jeszcze raz proszę o radę. Chcę w tej chwili wydać jak najmniej na coś, co z założenia ma mi działać przez 0,5-1,5 roku. Pod uwagę biorę GeForce'a 9800GT, Radeona HD 4850 i w nieco droższym wariancie GeForce'a GTS 250. Przy czym na dobrą sprawę jestem negatywnie nastawiony do tej ostatniej karty, bo różnica 50 złotych na dzisiaj jest dla mnie wyraźna, a kartę potrzebuję w zasadzie "na wczoraj", dlatego nie chcę dalej zwlekać.

Powiedzcie, czy rzeczywiście warto dopłacać te 5 dych do GTS-a i czy lepszy Radeon, czy GeForce? W tej chwili mam już trzyletniego kompa z dwoma gigami ramu i dual corem i niespecjalnie widzę sens dalszego inwestowania w tę maszynę( chyba, że się mylę). Komp ma służyć z jednej strony do grania ale niestety ostatnio też do bardziej zaawansowanych zabaw( Blender, 3DS, Unreal Development Kit). Monitor i tak mam starszawy( też 3 lata), bez HD, więc w grę też wchodzą niższe rozdzielczości.

Jakbyście mogli też podpowiedzieć konkretny model karty, bo przyznam szczerze, że o ile w samych technologiach jeszcze się orientuję, to producenci potrafią tą samą kartę wypuścić w kilku wariantach, rozpiętość cenowa sięga nawet kilkudziesięciu złotych, więc jakaś różnica musi być. Niestety, ja tak dobrze się nie orientuję, tak wnikliwych testów raczej nikt nie przeprowadza, nie mówiąc o stronach sprzedawców, które w ogóle mało niosą ze sobą informacji. Na dobrą sprawę za słabszą kartę nie chciałbym przekroczyć 370-380( razem z transportem) , za GTS-a 410-420( też z transportem).
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member
 
 
Od: 02.2006
Skąd: my sie znamy??

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#861
Stary 23.07.2010, 12:37
Powiem tak. Jak mozesz kupic na allegro to kup Radeona 4870 512MB za 429 zl, pare dni temu ktos za tyle wystawial kilkanascie sztuk. W tej cenie najbardziej oplacalny zakup. Jesli nie masz tylu i raczej obstawiasz przy 350-400 zlotych to Jednak z tych wszystkich kart najlepszy bedzie Radeon. Mimo braku CUDA. A spokojnie wytrzyma jeszcze 1,5 roku - 2 lata.

P.S. Nadal warto inwestowac w platofrme Core Duo.

P.S.2 Za to Core Duo Intel moze mi proces wytoczyc.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member
 
 
Od: 01.2007
Skąd: Królewskie Miasto Kraków

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#862
Stary 23.07.2010, 15:41
Jak masz do wyboru GForce i Radeona to bierz Radeona. Karty przy takich samych a nawet lepszych parametrach są tańsze i nie wymagają małej elektrowni do ich zasilania. W przypadku kart graficznych sam ich procesor graficzny moze być ten sam ale w zależności od producenta osiągi mogą być rózne, rózne mogą być taktowania itp więc ogólnnie to ciężko cokolwiek więcej powiedzieć
Odpowiedz cytując
pozdi91
Senior Member
 
Od: 02.2007
Skąd: Kraków

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#863
Stary 23.07.2010, 21:06
Nie wiedziałem gdzie zapytać, ale temat komputerowy wydaje się odpowiedni, mianowicie; korzystam z internetu CHELLO 8MB, miałem awarie modemu, przyszli, założyli nowy. Przedtem mogłem pobierać pliki z różnych źródeł z prędkością nawet 900kb/s, teraz jest problem z 50kb/s, zdarza się, że nawet przeglądarkę muli, w czym może być problem?
Ostatnio edytowane przez pozdi91 : 23.07.2010 o godz. 21:11.
Odpowiedz cytując
Grabaż
Member
 
Od: 06.2005

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#864
Stary 26.07.2010, 15:22
Witam wszystkich znawców komputerów.
Dawno nie miałem potrzeby zaglądać do tego tematu. Teraz sytuacja sama mnie do tego zmusiła.

Do rzeczy.
Czy ktoś z Was "zmniejszał" prędkość dysku. Chodzi mi dokładnie o to, że padł mi stary dysk, pracujący na interfejsie SATA (1,5 Gb/s), zakupiłem dysk, który pracuje na interfejsie SATA II (3 Gb/s), ponieważ zapewniono mnie, że dysk ten jest kompatybilny z SATA I. Jedna okazało się, że podczas instalacji systemu komputer nie wykrywa dysku (płyta główna wyposażona jest w złącze typu SATA (1,5 Gb/s). Czy ktoś z Was wykonywał operację zmniejszenia prędkości przesyłu danych z dysku? Z góry dziękuje za wszystkie rady i rozwiązania.

Dysk o którym mowa to: Samsung HD256GJ (250 GB) SATA 3 GB/s

P.S. Jeśli ktoś chce doradzić mi reklamację to proszę się powstrzymać
Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
Odpowiedz cytując
leksus
Junior Member
 
Od: 07.2010

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#865
Stary 26.07.2010, 16:14
To że podczas instalacji systemu nie wykrywa dysku wcale nie oznacza, że jest niekompatybilny. W BIOSie wykrywa dysk? Jeśli tak, to najprościej będzie w nim zmienić w nim ustawienia SATA z AHCI na IDE, ewentualnie konieczne będzie na początku instalki Win wgranie z dyskietki sterowników do obsługi dysku. Ale najpierw zobacz czy widać dysk w BIOSie i ewentualnie daj nazwę płyty głównej.
Odpowiedz cytując
Grabaż
Member
 
Od: 06.2005

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#866
Stary 04.08.2010, 13:44
Przepraszam, że odpisuję po tak długiej przerwie, ale wyjazd pozbawił mnie możliwości próby rozwiązania problemu z dyskiem.

Uściślając:
dysk twardy: Samsung HD256GJ 250GB, 7200 - HDSADDAC258 na interfejsie SATA 3Gb/s
płyta główna: Gigabyte GA-7VT600 1394 - z obsługą SATA 1,5 Gb/s

W moim biosie mogę tylko włączyć i wyłączyć SATA, no chyba, że coś źle patrzę.
Oczywiście podczas każdej instalacji WinXP musiałem instalować Raidy do obsługi dysku (dyskietka i F6 zawsze załatwiało sprawę).

Dziś, zacząłem zabawę z naprawą PCta i ku mojemu zaskoczeniu po podpięciu starego dysku komp zatrybił. Wstał stary system itp. Jako, że komputer używany jest głównie przez rodziców do spłaty rachunków przez internet postanowiłem, że tymczasowo postawie system na starym dysku. I tu zaczął się kolejny problem. Włączyłem instalator systemu XP (z tej samej płyty wczoraj stawiałem system koledze i wszystko było w porządku), podałem z dyskietki Raidy do obsługi SATA, podzieliłem na partycję i sformatowałem dysk, kontynuowałem instalację. Instalator "tworzy listę pilików do skopiowania" i w pewnym momencie pojawia się komunikat: "Skopiowanie pliku viasraid.sys nie było możliwe".

Sytuacja jest o tyle dziwna, że na tym dysku (również Samsung SATA 1,5Gb/s) instalowałem system bez problemów przez 7 lat. Przy użyciu różnych instalatorów Windowsa (najczęściej XP) i dyskietki z dostarczonymi raidami do płyty gł. Oczywiście zdenerwowany szybko pojechałem sprawdzić dyskietkę i wszystkie pliki są na niej w nienaruszonym stanie.

W związku z tym mam dwa problemy zamiast jednego. Odnośnie nowego dysku (Sata II) wyczytałem w sieci, że muszę przystosować go do pracy na interfejsie Sata I. Szkoda, że u Samsunga jest to dość skomplikowany proces, u konkurencji wystarczy przestawić zworki i wszystko hula.

Leksus jeśli jesteś w stanie mi pomóc byłbym ogromnie wdzięczny. Z góry dziękuję wszystkim za wszystkie wskazówki i porady.
Ostatnio edytowane przez Grabaż : 04.08.2010 o godz. 16:14.
Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member
 
Od: 08.2005
Skąd: Łódź

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#867
Stary 10.08.2010, 22:03
Mam problem z zasilaczem. Zaczął dziwnie buczeć, problem jest chyba związany z wentylatorem bo rodzaj buczenia wyraźnie zmienia się wraz z prędkością wirowania wentylatora w zasilaczu.

Zasilacz jest to 3-letni Chieftec 500 W, w domu mam jeszcze prawie nie używany 400W Chieftec. Co się stanie jeśli wsadzę za słaby zasilacz do kompa? Bardziej ryzykuję używając tego buczącego, czy tego słabego?

Moja konfiguracja to:
płyta główna- ASUS P5B deluxe
procesor- Core 2 Duo E6420
Pamięć- 2x1GB
grafika- Gainward 9800GT Green Edition( wg spcyfikacji na pudełku wymaga zasilacza 450W, ale ku mojemu zdziwieniu nie ma własnych gniazdek dla dodatkowego zasilania)
Do tego jakiś porządny dysk na SATAII 320 GB 7400rpm i dwie nagrywarki DVD, obudowa nie ma własnego chłodzenia.

EDIT
@Tarantulaw2
Wydaje mi się, że całego kompa czyściłem na początku roku, ale z drugiej strony trochę czasu stał nieużywany i mógł się zakurzyć. Wystarczy jak go przedmucham( oczywiście sprężonym powietrzem) w obudowie, czy lepiej wykręcić, wyjąć i rozkręcić?
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 10.08.2010 o godz. 22:34.
Odpowiedz cytując
tarantulaw2
Senior Member
 
Od: 10.2006
Skąd: Kraków / Azory

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#868
Stary 10.08.2010, 22:25
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Mam problem z zasilaczem. Zaczął dziwnie buczeć, problem jest chyba związany z wentylatorem bo rodzaj buczenia wyraźnie zmienia się wraz z prędkością wirowania wentylatora w zasilaczu.

Zasilacz jest to 3-letni Chieftec 500 W, w domu mam jeszcze prawie nie używany 400W Chieftec. Co się stanie jeśli wsadzę za słaby zasilacz do kompa? Bardziej ryzykuję używając tego buczącego, czy tego słabego?

Moja konfiguracja to:
płyta główna- ASUS P5B deluxe
procesor- Core 2 Duo E6420
Pamięć- 2x1GB
grafika- Gainward 9800GT Green Edition( wg spcyfikacji na pudełku wymaga zasilacza 450W, ale ku mojemu zdziwieniu nie ma własnych gniazdek dla dodatkowego zasilania)
Do tego jakiś porządny dysk na SATAII 320 GB 7400rpm i dwie nagrywarki DVD, obudowa nie ma własnego chłodzenia.
Nie musi mieć własnych gniazdek. Radziłbym nie ryzykować podpinając 400W...

Co do zasilacza... Raczej na pewno jest zakurzony i dlatego się tak dzieje. Identycznie miałem ostatnio w swoim kompie - wystarczyło przeczyścić i już.
Odpowiedz cytując
dżeja
Junior Member
 
 
Od: 09.2006

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#869
Stary 07.02.2011, 00:55
Czas nadszedł na wymianę komputera, także generalnie szukam całego pudła. Mam do przeznaczenia od 2 do 3 tysięcy PLN. Pomoże ktoś złożyć konfiguracje zarówno w dolnym jak i górnym pułapie? (tak żeby się łatwiej było zdecydować, w końcu jeśli dwa mogą wystarczy to po co wyrzucać i trzeciego kafla?)

A co do zastosowań - generalnie AutoCad, obróbka zdjęć (Lightroom, PS, Digital Photo Professional) i fajnie by w coś było ciupnąć od czasu do czasu, ale to nie jest najważniejsze

Z góry dzięki ludziom dobrej woli i i jeszcze lepszej porady
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member
 
 
Od: 11.2002

Offline

Ignoruj użytkownika Pomoc
#870
Stary 07.02.2011, 09:14
Szukam netbooka, który służył będzie jedynie do pisania, internetu podczas podróży.

Rozpiętość cenowa jest dość spora. Uda się znaleźć coś sensownego za 800-1000 zł czy trzeba więcej na ten cel przeznaczyć? W necie znalazłem nawet oferty z Chin za 200 zł, ale chodzi mi o coś co się po tygodniu nie rozpadnie

Jakie modele moglibyście polecić? Z góry dzięki za wszystkie rady
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
MordkiWłączony
[IMG] code is Włączony
HTML code is Wyłączone

Skok do forum
Reklama



Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:05.