|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
https://www.przegladsportowy.pl/pilk...rszawa/gjbpdbm Jak sobie pogrzebiesz w temacie o trenerze to cytowałem przepisy PZPN, że nie musiał wystawiać wezwania do zapłaty. Ten klub nie potrzebuje głupiej obrony. Zwłaszcza na tym forum.
Procesy to w Polsce 2-3 lata. Więc niektóre zobowiązania zostały odłożone na później.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 05.09.2018 o godz. 20:32.
![]()
Nowe cele Wisły na sezon (2020/21)
1. wyjść na finansową prostą 2. zdobyć co najmniej 15 (piętnaste!) miejsce 3. pozbyć się gó...a, przez które tonęła od kilku lat |
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
Carillo to wiadomo, ale co nowego ma się wydarzyć z Wdowcem?
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
![]()
Boia chi molla !
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Regulacje dotyczące kontraktów piłkarzy i trenerów są różne. |
||
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
@MaLk
tak są różne jeżeli chodzi o przepisy związkowe, ale dla mnie dziwna byłaby sytuacja, że Carrillo zatrudniony od stycznia 2018 roku w ciągu raptem 6 miesięcy pracy w klubie miał niepłacone przez 3 miesiące - bo taka jest podstawa do rozwiązania kontraktu z winy klubu wg przepisów związkowych. Oznaczałoby to, że Carrillo nie dostał pieniędzy z tytułu kontraktu za kwiecień, maj i czerwiec 2018 - jeżeli kontrakt był opłacany z góry (płatności na początku miesiąca) albo za marzec, kwiecień i maj 2018 jeśli kontrakt był opłacany z dołu (koniec miesiąca - wypowiedzenie złożone 12 czerwca). Według mnie rozwiązanie nastąpiło nie na podstawie przepisów związkowych, tylko na podstawie zapisów stricte kontraktowych i tutaj nic konkretnego powiedzieć nie możemy..... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Oczywiście nie chodzi o 3 kolejne miesiące, chodzi mi o to, czy Carrillo pracowałby w klubie nie mając zapłacone za co najmniej połowę okresu zatrudnienia. Wg mnie do tego przyzwyczajony nie jest aby nie otrzymywać regularnych płatności .....
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
Problem w tym, że trener najprawdopodobniej nie musiał. W Polsce stosunki trener-klub reguluje: Uchwała nr XII/189 z dnia 12 grudnia 2014 roku Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej dot. Zasad regulujących stosunki pomiędzy klubem sportowym a trenerem piłki nożnej Art 14.1.f napisał(a):
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 06.09.2018 o godz. 14:18.
![]()
1. wyjść na finansową prostą 2. zdobyć co najmniej 15 (piętnaste!) miejsce 3. pozbyć się gó...a, przez które tonęła od kilku lat |
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
Chyba jeszcze nic nie ruszyło ?
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
No i co z tego że nie ma? A są przepisy, że klub ma wypłacić kasę za resztę kontraktu? Poza tym koledze sie instancje pomyliły i wprowadza opinie publiczną w błąd. Wedlug mnie Carillo kasy nie otrzyma jesli faktycznie nie złożył wezwania do zapłaty. To reguluje kodeks cywilny i takie wezwanie każdy musi zlozyc przed tym zeby sadownie wyegzekwować należność. Przepisy związkowe nie regulują kwestii, wypłaty odszkodowań kar umownych i innych należnosci przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo.
Ostatnio edytowane przez regan : 06.09.2018 o godz. 17:14.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
@regan - miejmy wszyscy nadzieję, że masz rację.
art 11 napisał(a):
![]()
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
@ regan
wezwanie do zapłaty jest z punktu widzenia przepisów związkowych nie istotne - jeżeli były zaległości płatnicze za 3 miesiące - to rozwiązanie kontraktu z winy klubu rodzi obowiązek wypłaty odszkodowania za cały okres kontraktu - co dla Wisły stanowiłoby kolejny gwóźdź do trumny przy domniemanej wysokości kontraktu Carrillo (100 tys zł miesięcznie za 12 miesięcy daje 1,2 mln zł !!!) Nie znamy postanowień kontraktu Carrillo (mógł zakładać krótszy okres wypowiedzenia, ale pod warunkiem skierowania do klubu WZ - stąd np. wypowiedź Sarapaty w tym względzie nie musi być nieprawdziwa). Wg mnie gdyby Carrillo miał zaległości z wypłatą wynagrodzenia to po miesiącu trzepnąłby tym wszystkim i tyle. Zobaczymy w przyszłości jak to będzie wyglądać i kto miał rację. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Regan, nie jesteś prawnikiem, popełniasz błędy w rozumowaniu powyżej, więc te dywagacje są bez sensu. A np. Funky jest.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]()
Tylko Wisła!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Te same przepisy, które zastosowano w przypadkach Genkowa, Jovanicia etc. Kwestii rozliczeń kontraktowych nie regulują przepisy PZPN tylko prawo cywilne.....
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
a czy wtedy nie stosujesz art 476 KC?
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Bez wystawienia WZ sad potraktuje go w taki sposób, że zerwał kontrakt bez ważnego powodu. Roszczenie 3 miesieczne nie jest samo w sobie powodem do zerwania kontraktu, dochodzenja roszczeń, odszkodowań itd. Wcześniej należy złożyć zawiadomienie do zapłaty tak robi każdy podmiot przed tym jak wystąpi na drogę postępowanka sądowego. Jak kiedyś dostaliście mandat i nie zapłaciliście to wiecie jaka jest procedura. Bez tego wezwania żaden podmiot nie odzyska pieniędzy, tak samo jest w tym przypadku.
Ostatnio edytowane przez regan : 07.09.2018 o godz. 22:14.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Online |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2009
Offline |
|
Carillo jest w cipe bo tu nie chodzilo o pieniadze...a jego argumenty sa naciagane niczym guma od majtek posla Kalisza .
Z sprzedawczykiem bedziemy walczyc.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 08.09.2018 o godz. 01:42.
![]() Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA. Cytat:
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Nie, nie musi.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]()
Tylko Wisła!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2017
Offline |
|
Nie. Nie musi.
![]()
Probierz cwel! Ole ole ole! AUUU AUUU!
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
Prawda jest taka, że i tak jesteśmy głęboko w dupie i będziemy bulić. Ile było już spraw, po których wynik był niekorzystny dla nas, a rzekomo "prawda była po naszej stronie"
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
I tu niestety wychodzi fakt, że posiadanie prawnika w Zarządzie nic nie daje. Jest to smutne i tragiczne.
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Przedsądowe wezwanie do zapłaty jest wymagalne w przypadku złożenia pozwu z art. 187 par. 1 p. 3. Te przepisy są nowe (od stycznia 2016), także większość osób niesiedzących w temacie może nie być świadomych tego, że sądy patrzą teraz na to, czy strony postępowania próbowały w jakiś sposób polubownie rozwiązać sprawę. Ja akurat miałem z tym przygodę niedawno, więc trochę na ten temat się podowiadywałem.
Idąc dalej jeśli nie złożył wezwania do zapłaty, będzie miał ciężko przed sądem, gdyż będzie musiał wykazać, dlaczego nie podjął mediacji, tylko o godzinie 8 rano dnia następnego po upływie terminu wypowiedział umowę. Logiczne jest, że złożenie pisma do sekretariatu klubu i wystawienie 7 lub 14 dniowego terminu nie stoi na przeszkodzie nawet kiedy uważałby Sarapatę za największego diabła jakiego spotkał w życiu. Jeśli logicznie przed sądem nie wykaże, dlaczego takiego pisma nie złożył, klub będzie miał łatwo udowodnić, że po prostu szukał pretekstu, żeby zwiać, co będzie prawdopodobnie skutkowało rozstrzygnięciem sporu na rzecz klubu. Kolejna rzecz, nawet jeśli układałoby się to po myśli Carillo to ten proces potrwa ho ho ho... min 2 lata zanim padnie wyrok. Pytanie czy on w ogóle złożył pismo procesowe bo minęło już 3 miesiące? Z tego co wiadomo, w tej sprawie klub zadziałał, o czym mówiła pani Marzena w przeglądzie sportowym i domyślam się, że jest to taktyka, która ma uniemożliwić już na wstępnym etapie naprawienie błędu przez byłego trenera... Jeszcze w kwestii wyjaśnienia. Przepisy PZPN według mojej wiedzy dają możliwość tylko zerwania kontraktu w przypadku 3-miesięcznego opóźnienia w wypłatach, bez konieczności wystawienia wezwania do zapłaty, natomiast nic nie mówią o roszczeniach względem dłużnika. Dlatego, że to nie zostało uregulowane w przepisach PZPN sprawy roszczeń z tytułu niezapłaconych pensji, podchodzą pod przepisy K.P.C i na podstawie kodeksu cywilnego wierzyciel dochodzi się swoich praw przed sądem cywilnym. Ale to było głównie za Cupiała, który miał na to już wyjebane. Zobaczcie ile się sprawa Wdowczyka ciągnie... Prawie 2 lata a niby taka klarowna była. Spokojnie. Ta aż tak klarowna nie jest
Ostatnio edytowane przez regan : 08.09.2018 o godz. 17:28.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ja się takimi rzeczami nie zajmuję, więc jak będę miał chwilę, to jeszcze to sprawdzę. Był na forum jakiś koleżka, który wyraźnie się wypowiadał, jakby na co dzień tłukł masowo takie wezwania i pozwy w jakiejś kancelarii, on na pewno będzie wiedział. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Panowie, bez żartów, odróżnijmy przesłanki materialnoprawne możliwości rozwiązania kontraktu z winy klubu od procedury dochodzenia roszczeń przed sądem...
Ja oczywiście rozumiem, że aby dochodzić roszczeń przed sądem trzeba dopełnić wymogów formalnych, ale to są dwa różne systemy walutowe. Inna sprawa, że w tego typu przypadkach i tak postępowanie (co do zasady) toczyłoby się przed sądem polubownym przy PZPN według jego regulaminu, więc przykładanie wymogów procedury przed sądami powszechnymi jest tak sobie uprawnione. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
No tak, ale my rozmawialiśmy tylko o jednej kwestii, więc w czym problem?
Poza tym, jeżeli Carrillo wniósłby pozew do sądu powszechnego, to spór toczyłby się przed sądem powszechnym, bez względu na to, że mógł się toczyć przed polubownym, chyba, że Wisła podniosłaby zarzut, że sąd polubowny jest właściwy w odpowiedzi na pozew. A to - jak myślę - byłoby dla niej niekorzystne. Celem całej mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na to, że wypowiedzi nie-prawników, a do tego niepoparte wiedzą o okolicznościach sprawy są bez sensu. ![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|