|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
A czy przykładowo taki Mioduski czy Leśnodorski mieli kasę żeby pospłacać wszystkie długi legii i w ogóle na funkcjonowanie klubu w ekstraklapie ?
![]()
In Hyballa we trust.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 04.2018
Offline |
|
Witam serdecznie, to moj pierwszy post.
Od razu chce zadac pytanie do forumowiczow. Dlaczego panuje przekonanie , ze inwestor musi byc multimilionerem(miliarderem), ktory wylozy na klub miliony rokrocznie? Przeciez Pan Gricuk to czlowiek z ogromnym doswiadczeniem w biznesie, ktory jak sam przyznal nie jest w stanie prowadzic klubu w pojedynke i szuka potencjalnych inwestorow. Kluczem do prowadzenia klubu sportowego jest efektywne zarzadzanie, a kto ma w tym wieksze doswiadczenie - Pan Pawel, czy Marzena? |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
Więc każdy potencjalny kandydat jest prześwietlany czy stać go na łożenie na klub.
Ale jak ktoś chce kupić akcje Wisły to powinien mieć pieniądze na prowadzenie klubu. Jak ktoś chce sobie pozarządzać (szukać inwestorów), to może się zatrudnić w klubie. Właśnie szukają osoby do zarządu.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 01.08.2018 o godz. 12:12.
|
||
![]() ![]() ![]() |
Moderator
Od: 11.2002
Offline |
|
Ale co to znaczy łożenie na klub? Bo jeżeli myślicie, że ktoś co miesiąc będzie wpłacał do kasy klubu miliony złotych to... tak nie będzie.
Czym innym jest odkupienie udziałów klubu, a czym innym, jak to piszecie, łożenie na klub. |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2014
Offline |
|
Skoro do mojego postu się przypiąłeś to odpowiem. Od ciągłego mieszania łyżeczką herbaty - nie stanie się słodsza. Jak zmienisz łyżeczkę na inną - też nic to nie zmieni. Trzeba dosypać cukru. Właściciel Wisły nie musi być bogatym wujkiem z milionami na koncie.. ale musi posiadać w tym jakiś kapitał, który w razie pożaru będzie w stanie wyłożyć. Jak klub będzie bliżej prostej, można próbować utrzymywać się z działalności codziennej. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Gricuk sam przyznaje, że dopiero będzie szukał. Patrząc w jego CV to poczekałbym ze sprzedażą akcji jak przyjdzie z konkretami. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
![]()
D.O.A.
No one likes me, no one likes me, no one likes me I don't care Orbit napisał(a):
|
||
![]() ![]() ![]() |
Moderator
Offline |
|
Ale również uważam, że nowy właściciel nie powinien być "gołodupcem". Próbuję jednak niektórych przestrzec przed sądzeniem, że będzie to drugi Cupiał
![]() I nie wiem jakimi środkami dysponuje i jaki plan ma Gricuk, bo skąd mam to wiedzieć... A stawianie gościa w jednym rzędzie z Meresińskim to też nieporozumienie |
|
Senior Member
Offline |
|
|
Plus jest taki że po rowerzyście i tercecie egzotycznym Stechert-Bernacki-Kasztelaniec i prasa i kibice podchodzą do sprawy ze względnym spokojem (nawet nesta nie obraża TS-u na twiterze). Jeżeli ktoś ogłasza że kupiłby Wisłę ale aktualnie nie ma takich pieniędzy i szuka inwestorów to jest oszustem albo kretynem. ![]()
D.O.A.
No one likes me, no one likes me, no one likes me I don't care Orbit napisał(a):
|
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
Porównywanie Gricuka do Meresińskiego. Co ja czytam
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
P.N.R.I.
Offline |
|
Kolega z Widzewa wybuchnal smiechem jak go spytalem o Gricuka.
![]()
Boia chi molla !
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
Ja widziałem tylko tt zmiętego o nieco innej wymowie: "Paweł Gricuk nie chce komentować sprawy przejęcia @WislaKrakowSA: "Jestem zaskoczony, że ta informacja ujrzała światło dzienne. Jest zdecydowanie za wcześnie na jakiekolwiek komentarze"". Równie dobrze można napisać, że info celowo wyszło z klubu, by spalić kandydaturę... |
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Offline |
|
Moze wlasnie Ludwik Miętta-Mikołajewicz namawial go do zajecia miejsca w zarzadzie. Calkiem tez mozliwe , ze chce odkupic jedynie czesc udzialow lub namowic kilku lokalnych przedsiebiorcow do odkupienia pakietu wiekszosciowego (51%). Jak na razie nic nie wiemy i pozostaje uzbroic sie w cierpliwosc. Lesniodorski, Walter, Mioduski czy Rutkowski rowniez poczatkowo sami nie posoadali srodkow na prowadzenie klubu - teraz mozemy mowic o Legii czy Lechu jak o potentatach na polskich stadionach ![]() ps. nazywanie czlowieka, ktory z pewnoscia na koncie posiada kilka/kilkanascie mln 'golodupcem' jest conajwyzej zabawne - tak jak porownywanie go z Meresinskim. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
Może ten Pan to będzie człowiek Cupiała. Boguś sam nie może zainwestować to może w ten sposób kombinuje
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
![]() ![]()
D.O.A.
|
||
![]() ![]() ![]() |
Member
Offline |
|
Mozliwe tez ze Cupial cos kombinuje, ale watpie ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Ave Wisła!
Od: 09.2003
Offline |
|
Ech, naprawde nie mam ochoty prowokowac gownoburzy, bo Gricuk (BTW: nazwisko, brzmi troche 'ukrainsko'
![]() Najstarszy przyklad jaki znalazlem: Wprost 2004r Cytat:
O Petrolinvest juz tu ktos pisal. Spolka zostala ochrzczona swego czasu na gieldzie "Cesarzem Spekulacji". Dochodzi do tego rada nadzorcza TVNu. Nie porownujcie prosze ludzi, ktorzy nie patrza przez rozowe okulary na naszego nowego, domniemanego wlasciciela do Jadczaka. Bo Jadczak i Gricuk akurat to samo srodowisko. Z jego przeszlosci w Telefonice mozna akurat wyciagnac same pozytywy. Mial tam doczynienia z zarzadzaniem dlugiem oraz kredytami. Co wrecz idealnie pasuje do naszej sytuacji. Wnioski? Chlop ma niebagatelne znajomosci, ma na pewno bardzo duze pojecie o zarzadzaniu ogromnymi spolkami. Wyglada na gruba rybe. Jesli robil walki to kilkanascie poziomow wyzej niz Meres. Pytanie - czy nie znalezlisbysmy ich na doslownie kazdego bogatszego biznesmena dzialajacego na przestrzeni ostatnich kulkunastulat w Polsce? Bo na Boguslawa Cupiala na pewno. Nie zrozumcie wiec mnie zle - nie chce od razu sugerowac, ze ktos tu ma zle zamiary ale tak by byc fair: skoro przeswietlalismy tu na forum wszystkich potencjalnych inwestorow, to nie rozumiem dlaczego pan Griciuk mialby miec na to immunitet? |
|
![]() ![]() ![]() |
Moderator
Offline |
|
Snow, jeżeli odnosisz się do mnie, to jestem podobnego zdania. Trzeba go sprawdzić, jakie ma zamiary (ja tego nie wiem).
Mnie tylko dziwi to, że kibice liczą na to, że ktoś przyjdzie (nie chodzi już nawet o Gricuka) i będzie zasypywał dziury swoją kosą. To jakieś nierealne życzenia w obecnej sytuacji. |
|
Ave Wisła!
Od: 09.2003
Offline |
|
@maaarcin
W ogole nie odnosze sie do Ciebie, a wrecz zgadzam sie z tym, co napisales w 100%. Czasy "Cupialow" w ekstraklasie juz sie skonczyly. Teraz wiedzie prym rozsadne zarzadzanie - z roznym skutkiem oczywisice.
Ostatnio edytowane przez Snow : 01.08.2018 o godz. 14:33.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
To tak jak z oszustwami komputerowymi. Wrzucasz torrenty do sieci to masz prokuratora na plecach. Wlamujesz sie na serwery minsterstwa finansow to przychodza panowie z ABW i proponuja ci prace. ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Junior Member
Od: 06.2018
Online |
|
Bo jeśli idąc tokiem myślenia osób, które uważają, że nowy właściciel powinien mieć poukładane pod czapką a niekoniecznie musi być bogaty to po co dawać mu udziały w Wiśle zamiast go zatrudnić i wsadzić w zarząd? Umowa premiująca efektywność, dobry % od zysków Wisły jak do nich doprowadzi to zarobi. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2011
Offline |
|
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
dobrze czytasz , inny tylko kaliber kapelusza zabawne jest co innego trzeci rok z rzędu pojawia się patykiem na wodzie pisana plotka o nowym włascicielu (że o nim śmierdzi wystarczy chwile poguglować) i trzeci rok z rzędu mamy na forum mokre sny sierot po cupiale to jest niebywałe !!! jeszcze za 1 razem , rozumiem , ale trzeci ?!?! a mowi sie ze historia magistrae vita est... racje ma oczywiście, Wieśniak, Snow co z tego (tutaj do kolegi który nazywał Wiesniaka pajacem , że Gricuk ma łeb na karku bo po protekcji Belki , utrzymał sie na stanowisku , a jakby byl debilem to pomimo protekcji predzej czy pozniej by został odpulony to nie ma nic do rzeczy wazne , ze tego typu biznesmeni NIGDY , nie wejdą w taki interes jak przejmowanie klubu sportowego z czystymi intencjami po prostu nie , i jesli widze tutaj na forum że nawet moderatorzy sie pochylają nad tym newsem , to sie zastanawiam czy to sa wogle dorośli faceci ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Moderator
Offline |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2005
Offline |
|
Problem polega na tym, że klub jest na tyle zadłużony, że bez włożenia kasy w najbliższej przyszłości ciężko będzie zarządzać klubem - jedyny plan na dzień dzisiejszy to przetrwanie w ekstraklasie przez ten sezon i jeżeli faktycznie wartość przetargu na prawa telewizyjne powiększy się nawet o połowę, to również środki z praw telewizyjnych powiększą się w kolejnych sezonach - a co za tym idzie klub dostanie o połowę większą kwotę niż dotychczas - zakładając nawet niższe miejsce niż ostatnio, to kwota będzie oscylować w granicach 11-12 mln zł minimum, bo mecze Wisły należą do meczów z najwyższą oglądalnością w lidze.
Te pieniądze dają możliwość wyprostowania stanu finansów klubu w perspektywie 2-3 lat grania w ekstraklasie... Co do pana Gricuka - pomijając kwestie opisane przez Snow, należy spojrzeć, że doświadczenie w zarządzaniu ma - ale w mojej ocenie, niczego wielkiego nie osiągnął (Petrolinvest doprowadził do ruiny Krauzego) za wyjątkiem "zresturkturyzowania długów TFK .... Dziwne jest w tym wszystkim to, że mając na tacy 2 "oddłużone" łózkie kluby nie zdecydował się w nich na inwestycje, a jedynie na działanie w klubie biznesu Widzewa. Teraz chce zainwestować w Wisłę Kraków zadłużoną poważnie - jakoś to wszystko się kupy nie trzyma.... ![]()
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 12.2015
Offline |
|
Czy nowy właściciel(inwestor) musi posiadać środki na zakup klubu? Nie musi!!! Jest to człowiek z kręgu biznesu , który może spowodować chęć inwestowania (sponsorowania) klubu. Wystarczy że namówi powiedzmy pięć firm , które rok do roku będą początkowo wspierać nas kwotami rzędu 2-2,5 mln zł. To z pewnością spowoduje szybką redukcję długów jak również poprawi poziom sportowy drużyny. Co spowoduje zwiększeniem frekwencji a to dodatkowe źródło przychodu. Zmieni się otoczka wokół klubu a co zatem idzie lepsza prasa. Wystarczy wtedy aby rok po roku kwalifikować się do pucharów , co nie jest trudne w ekstraklapie i po dwóch latach będziemy wspominać obecne czasy jak zły sen.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
A Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Przecież it nie mówi, że TS to robi. Pokazuje jedynie, że Gricuk swoich zamiarów przejęcia klubu nie upublicznił, a przynajmniej się do tego nie przyznaje. Ty twierdziłeś dokładnie odwrotnie.
Co do Gricuka. Na pewno wygląda poważniej od Meresińskiego i Stecherta. Pytanie jednak podstawowe brzmi jakie ma intencje? Bo nie widzę żadnego sensownego powodu, dla którego miałby chcieć przejmować Wisłę. Kibicem naszym nie jest, więc ten argument odpada. ![]()
Eppur si muove!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
https://wislakrakow.com/forum/showpo...postcount=8755 zalinkowałem do PS, gdzie otwartym tekstem napisali, że Gricuk twierdzi, że nie ma kasy. Problem w tym, że pozostali (patrz Bragiel) mogą mieć problem z szeroko rozumianym środowiskiem kibicowskim.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 01.08.2018 o godz. 15:09.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Moderator
Offline |
|
![]() |
|
Member
Offline |
|
Ktos chyba nie rozumie , ze inwestor wcale nie musi miec czystych intencji.
Niech wyprostuje dlugi, a nastepnie kosi hajs na transferach i prawach transmisyjnych - skorzysta na tym Wisla i Gricuk ![]() Watpie by bylo go stac na przejecie calosci akcji klubu, wiec do TSu chyba macie zaufanie? |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|