The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zakłady na Wisłę? Legalni bukmacherzy w Polsce - ranking i recenzje. Sprawdź też STS kod promocyjny.
Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.11.2022, 13:15
Może jednak te wyliczenia nad budżetem i dywagacje, czy zbankrutujemy czy nie przenieść do innego tematu...

Teraz pofantazjujmy że Wisła będzie się jednak wzmaniać w zimie. Kogo najlepiej by się pozbyć (sprzedaż/wypożyczyć)? Moim zdaniem: Colley (gra za słabo jak na swoje zarobki, które pewnie są w top 5 drużyny, a i tak mamy 3 innych stoperów), Wachowiak, Niewiadomski, Starzyński, Plewka, Młyński.

Nie wiadomo, co z 3 ciągle kontuzjowanymi, więc zakładam, że nie będzie ich też na wiosnę (no, może Uryga będzie).

W takim razie będzie brakować nam: dwóch LO, jednego skrzydłowego, ofensywnego oraz defensywnego pomocnika oraz napastnika. Z czego wypadałaby, żeby większość z nich była goścmi do pierwszego składu, a nie jako uzupełenienie, bo takich "uzupełnień" to mamy prawie całą kadrę.

Oczywiście możemy też pofantazjować w drugą stronę, że sprzedamy ostatnich kilku gości, którzy coś tam potrafią, przyjdą juniorzy i emeryci i jazda prosto do 2 ligi.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 05.11.2022, 14:58
Elendil napisał(a):Wyświetl post
Może jednak te wyliczenia nad budżetem i dywagacje, czy zbankrutujemy czy nie przenieść do innego tematu...

Teraz pofantazjujmy że Wisła będzie się jednak wzmaniać w zimie. Kogo najlepiej by się pozbyć (sprzedaż/wypożyczyć)? Moim zdaniem: Colley (gra za słabo jak na swoje zarobki, które pewnie są w top 5 drużyny, a i tak mamy 3 innych stoperów), Wachowiak, Niewiadomski, Starzyński, Plewka, Młyński.

Nie wiadomo, co z 3 ciągle kontuzjowanymi, więc zakładam, że nie będzie ich też na wiosnę (no, może Uryga będzie).

W takim razie będzie brakować nam: dwóch LO, jednego skrzydłowego, ofensywnego oraz defensywnego pomocnika oraz napastnika. Z czego wypadałaby, żeby większość z nich była goścmi do pierwszego składu, a nie jako uzupełenienie, bo takich "uzupełnień" to mamy prawie całą kadrę.

Oczywiście możemy też pofantazjować w drugą stronę, że sprzedamy ostatnich kilku gości, którzy coś tam potrafią, przyjdą juniorzy i emeryci i jazda prosto do 2 ligi.
Problem polega na tym że zawodników których wymieniłeś nikt od nas nie kupi. Mogą co najwyżej odejść za darmo.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.11.2022, 15:24
A może ich jakoś nauczyć grać?
Kogo kupimy? Kolejną nadzieję Colleya czy turbo napastnika Rodado?
Sytuacja jest dramatyczna, a robienie ciągle wszystkiego na ostatnią chwilę jeszcze to pogarsza. Powinniśmy się skupiać na rozwoju, a jedynie wzmocnienia robić minimalne, zeby nie było co pół roku roszad ogromnych w składzie, szczególnie powinniśmy zatrzymywać tych co im coś wychodzi, bo w naszej sytuacji pozbywanie się Yeboahów, Aschfarów czy Mehremiciów okazało się być samobójstwem. W kadrze, w której 5 piłkarzy na krzyż umie kopnąć piłkę sprzedajemy jeszcze ich.
młode pokolenie - stare przekonania
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Od: 08.2017

Stary 05.11.2022, 18:11
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Sytuacja jest dramatyczna, a robienie ciągle wszystkiego na ostatnią chwilę jeszcze to pogarsza. Powinniśmy się skupiać na rozwoju, a jedynie wzmocnienia robić minimalne, zeby nie było co pół roku roszad ogromnych w składzie, szczególnie powinniśmy zatrzymywać tych co im coś wychodzi, bo w naszej sytuacji pozbywanie się Yeboahów, Aschfarów czy Mehremiciów okazało się być samobójstwem. W kadrze, w której 5 piłkarzy na krzyż umie kopnąć piłkę sprzedajemy jeszcze ich.
Z tym drobnym zastrzeżeniem że także na tym forum notowania Colleya stały dużo wyżej niż Mehremicia.
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 05.11.2022, 18:26
Mehremic to wiadomo, że nie jest super obrońca ale jak na obecną sytuację Wisły, I ligę i wymianę składu przed sezonem to na pewno by się przydał. Tym bardziej, że jego pozbycie się nastąpiło na ostatnią chwilę, jak już liga ruszyła, można powiedzieć, że stabilizowaliśmy skład więc żeby nudno nie było to trio zamieszało z jego pozbyciem się.

Colley to typowy przykład piłkarza Wisły, który przychodzi, pokazuje, że coś potrafi, a później z rundy na rundę jest zjazd.
Odpowiedz cytując
Harcownik
Senior Member

Od: 08.2017

Stary 05.11.2022, 18:27
No i tak w ogóle to kto ma niby przeprowadzić transfery? Kto bada rynek i za to odpowiada w klubie? Paweł Brożek? Czy "zaprzyjaźnieni" agenci? Teraz jak nigdy przydałby się tu Kiko Ramirez.

Fernandeza sprowadzał Brzęczek? Okej, trafił chyba jeszcze za Guli...ale kto go znalazł? Chyba Pasieczny haha. Zaraz się okaże że to złoty dyrektor sportowy był.
Powód: Poszukiwania odkrywcy Fernandeza
Ostatnio edytowane przez Harcownik : 05.11.2022 o godz. 18:33.
Mimo słabej gry pewni siebie i jazda bo my jesteśmy Wisła Kraków i mamy rozpierdalać. W imię Boże ciąć frajerów równo z trawą. A po meczach chodzić na kremówki.
Naszym motto: Panowie, kiełbachy do góry, rąbiemy ich w kakao! Siekać frajerów, do piachu z nimi! Wślizg, wślizg, wślizg!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.11.2022, 18:49
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
W naszym klubie i o zgrozo wśród kibiców dominuje przekonanie, że piłkarza w wieku 18+ nie da się nauczyć grać, trzeba kupić już umiejącego i im droższy tym się naiwniakom wydaje, że bardziej umiejący. Boki zrywać.

Jak od czasu kiedy Kubuś wywalił jedynego trenera który potrafił nauczyć mówiłem, że kluczem jest zapieprzanie to była beka. Dopiero teraz jest beka jak naszych asów za 50 000 miesięcznie wiozą chłopy zarabiające 5 w porywach do 10. A jeszcze niedawno naszych szkolił ekspert twierdzący, że musimy być słabi bo ... tutaj litania wymówek. Tak się kończą rządy pyszałka z przerośniętym ego...
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 05.11.2022, 18:54
Zbierzesz trzech chłopów z miasta i będą mieć takie samo pojęcie o rynku transferowym jak obecnie Wisła. Dramatem nie są obecni piłkarze czy chybione plany taktyczne Sobolewskiego, wszystko zaczyna się w gabinetach. Nie ma co się nastawiać na walkę o eklape nawet mając minimalną stratę do miejsc barażowych, nasze mózgi naaaaawet jakby miały hajs to nie byłby wstanie znaleźć kogokolwiek wartościowego. Ostatnie lata to zmarnowane pieniądze i czas.

"Wszystko było zrobione rodzinnie, a rodziny nie powinno mieszać się z pracą zawodową" - Henryk Kasperczak
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 05.11.2022, 19:15
Ale w Wiśle jest, a raczej była kasa na zrobienie dobrej kadry czy to w I lidze, czy ekstraklasie. Tyle co my kasy przepaliliśmy na tabuny piłkarzy, raz lepszych, raz gorszych to kto inny tyle wydał? Kto inny z tych niby biedaków? Inne kluby sobie kadry za grosze porobiły, a my budżetem x razy większym stworzyliśmy pośmiewisko ekstraklasy, a teraz powoli stajemy się pośmiewiskiem I ligi.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 05.11.2022, 19:37
dziś Warta wygrała 2-0 i ma 24pkt w extraklasie. Warta w której gra Luis Zrelak Grzesik Lis Ivanov i paru innych zawodników. trenerem jest Szulczek o którym mało kto jeszcze rok temu słyszał. Nie dość, że grają 3 sezon z rzędu w extraklasie to jeszcze są zabójczo skuteczni. Tam nikt się nie bawi w finezję, murujemy bramkę, kontra i jakoś idzie. Jaki budżet miała rok temu i w tym roku Warta? Dodam jeszcze, że grają 50km od Poznania a kibiców na trybunach max 1000. Gdzie jest Warta gdzie my? Jakich ludzi ściąga Warta i za ile a jakich my? My w ataku przerobiliśmy FBF, Klimenta, Ondraska teraz Rodado- wszyscy do kupy mają mniej goli niż Zrelak. Na skrzydłach byli Hugi Savić Młyński Citaiszwili u nich Baku teraz Luis. Ile goli nasi strzelili ile tamci? W obronie kombinujemy Colleyem Frydrychem Moltenisem oni grają Ivanovem .Jaki efekt? Oni 24 pkt w extralidze a my 23 w 1 lidze. Takie krótkie porównanie a jakie dramatyczne dla nas.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 05.11.2022, 23:13
Qadou napisał(a):Wyświetl post
Colleya ok ale co ci Hugi i pereira przeszkadzają? Jak my mamy środek pola do wymiany i lewą obronę
Hugi ma wysoki kontrakt a póki co 456 minut i 1 asysta w 1 lidze, 0 bramek, super skrzydłowy. Takie same statystyki ma Starzyński a rozegrał połowę czasu w porównaniu do Hugiego w 1 lidze.

Tak wiem, Jurek go odstawił ale ja go oceniam tylko przez pryzmat cena/jakość. To się nie bilansuje.

Pereira człowiek kontuzja. Dziwne by był gdyby się na wiosnę znowu nie rozkraczyl.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 06.11.2022, 10:07
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Hugi ma wysoki kontrakt a póki co 456 minut i 1 asysta w 1 lidze, 0 bramek, super skrzydłowy. Takie same statystyki ma Starzyński a rozegrał połowę czasu w porównaniu do Hugiego w 1 lidze.

Tak wiem, Jurek go odstawił ale ja go oceniam tylko przez pryzmat cena/jakość. To się nie bilansuje.

Pereira człowiek kontuzja. Dziwne by był gdyby się na wiosnę znowu nie rozkraczyl.
Hugi zagrał jedną dobrą połowę w tym sezonie. Zawodnik o którego pyskowalo trzy czwarte forum okazał się po prostu taki jak go opisali dziennikarze oglądający treningi - bez szału. Dodajmy że Młyński ma lepsze liczby, a Pereira zrobił więcej dymu pod bramką rywali w kilka minut niż Dor przez dwa ostatnie mecze...

Pereira ma jakość. To widać nawet w tym krótkim fragmencie który zagrał, kręcił zawodnikami Górnika niemiłosiernie. Czy będzie zdrowy nie wiem, ale skreślanie go jest bez sensu - nikogo lepszego piłkarsko nie ściągniemy.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 06.11.2022 o godz. 10:11.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Elendil
Senior Member

Stary 06.11.2022, 11:28
Szneka napisał(a):Wyświetl post
dziś Warta wygrała 2-0 i ma 24pkt w extraklasie. Warta w której gra Luis Zrelak Grzesik Lis Ivanov i paru innych zawodników. trenerem jest Szulczek o którym mało kto jeszcze rok temu słyszał. Nie dość, że grają 3 sezon z rzędu w extraklasie to jeszcze są zabójczo skuteczni. Tam nikt się nie bawi w finezję, murujemy bramkę, kontra i jakoś idzie. Jaki budżet miała rok temu i w tym roku Warta? Dodam jeszcze, że grają 50km od Poznania a kibiców na trybunach max 1000. Gdzie jest Warta gdzie my? Jakich ludzi ściąga Warta i za ile a jakich my? My w ataku przerobiliśmy FBF, Klimenta, Ondraska teraz Rodado- wszyscy do kupy mają mniej goli niż Zrelak. Na skrzydłach byli Hugi Savić Młyński Citaiszwili u nich Baku teraz Luis. Ile goli nasi strzelili ile tamci? W obronie kombinujemy Colleyem Frydrychem Moltenisem oni grają Ivanovem .Jaki efekt? Oni 24 pkt w extralidze a my 23 w 1 lidze. Takie krótkie porównanie a jakie dramatyczne dla nas.
Ależ ja ogólnie też jestem za poprawą gry OBECNYCH piłkarzy, zamiast kolejnej przebudowy, ale kto ma to zrobić? Tutaj trzeba by nowy sztab, i to taki co zna się na rzeczy, a 1) kto się tego podejmie? b) kto za to zapłaci? Ogólnie taka patowa sytuacja i zamknięte koło: żeby grać dobrze, trzeba mieć kasę, a żeby mieć kasę, trzeba grać dobrze.
Odpowiedz cytując
Szneka
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 06.11.2022, 11:33
Elendil napisał(a):Wyświetl post
Ależ ja ogólnie też jestem za poprawą gry OBECNYCH piłkarzy, zamiast kolejnej przebudowy, ale kto ma to zrobić? Tutaj trzeba by nowy sztab, i to taki co zna się na rzeczy, a 1) kto się tego podejmie? b) kto za to zapłaci? Ogólnie taka patowa sytuacja i zamknięte koło: żeby grać dobrze, trzeba mieć kasę, a żeby mieć kasę, trzeba grać dobrze.
Dlatego w zimie trzeba przebudować sztab trenerski. Sobolewski po meczu z Łęczną pokazał, że dalej trwa wzajemna adoracja. Potrzebny jest ktoś świeży , ktoś kto pożegna Pana Kmiecika ,sztab fizjo. Ktoś kto nie będzie miał świętych krów typu Colley. Podałem przykład Warty gdzie dwaj nieznani trenerzy Tworek i Szulczek stworzyli coś z niczego.
WISEŁKA KRAKÓW TO DUMA WSZYSTKICH POLAKÓW

Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 06.11.2022, 13:03
Problem jest taki, że my nawet na odprawy dla tego sztabu nie mamy pieniędzy, nie mówiąc o kontraktach dla ich zmienników. Chcąc nie chcąc trzeba zagryźć zęby i rzeźbić z tego, co mamy, licząc na cud w postaci wzmocnień składu w zimie.

[28/47]
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 06.11.2022, 23:50
Widzę, że drobny komentarz jest jednak wskazany. Po piątkowym występie nie miałem siły, ale przed spaniem na koniec weekendu odpowiem hurtem.

@krysztal

Świetnie. Zakład stoi. Ja mogę postawić 2x500. Co do powagi sytuacji i tego, że Socios mogą potrzebować środków w pełni się zgadzam.

Co do Twojego 5 mln, to niestety kosztują ponad 2 razy tyle (wg moich szacunków) lub nawet 3 razy tyle, jeśli uwierzyć w szacunki @stary dziad

@MaLk

Masz rację co do kosztów infrastruktury. Zapomniałem, że poza podwyżką ogłosili też zniżkę, ze względu na zamknięcie G. Ale to różnica pół miliona. Niespecjalnie dużo przy kwotach rzędu 30 mln.
Ale trzeba to odnotować - koszty infrastruktury i biur to 4,5 mln za sezon 22/23.

Poza tym niezbyt się jednak możemy zgodzić. Wstawienie agentów do umów cywilnoprawnych to mocne nieporozumienie. Byłbym absolutnie zszokowany gdyby nie mieli oni działalności gospodarczych (w większości zagranicznych) i nie wystawiali po prostu faktur.
Rozliczanie prowizji na umowę o dzieło to proszenie się o katastrofę przy pierwszej kontroli, a ryzykowanie ozusowania przy umowach zlecenia to już byłby szczyt niegospodarności. Niepotrzebny zresztą.

Zgadzamy się natomiast co do jednego. Ponieważ ten budżet przygotowywał poprzedni zarząd (który skompromitował się w sezonie 221/22), a następnie przejął go prezes Nowak (który na moje oko niezbyt ogarnia) można spokojnie założyć, że jest on daleki od tego co można by uzyskać.
I na tym mógłbym skończyć pisząc "szach-mat" bo przypominam, że my nie dyskutujemy jaki mógłby być budżet Wisły, ale jaki on w rzeczywistości jest.

Ale nie skończę - skomentuję jeszcze Twoją tezę, że spokojnie można stworzyć budżet na 12-13 mln na pierwszą drużynę i 18-20 całkowitych kosztów.
Otóż nie można. Jak "wspólnie" wyliczyliśmy Wisła za samą infrastrukturę płaci 4,5 mln za sezon. I tego nie da się w żaden sposób zmniejszyć.
Jak chce się sprzedać gadżetów w sklepie za 4 mln to trzeba za minimum 2 mln ich kupić. To już 6,5 mln.
Jak chce się mieć Akademię, a nie wydmuszkę to można nie wydawać 4 mln, ale mniej niż 2 mln (plus to co już doliczyłem do kosztów infrastruktury) wydać się nie da. I już mamy 8,5 mln.
A sam klub poza Akademią i pierwszą drużyną to kilkadziesiąt osób. Można i tu ciąć, ale ja bym strzelał, że zejście poniżej 2 mln jest niemożliwe. To już 10,5 mln. A jeszcze koszty organizacji, wyjazdów, pewnie niejednego kosztu nie wymieniłem. Już niewiele ponad 100 tys. miesięcznie dalej kolejne 1,5 mln czyli 12 mln w sumie.

Czyli jak koszt pierwszej drużyny to 12 mln to budżet całości minimum 24 mln. A wg mnie będzie więcej, choćby ze względu na taki niuans jak dynamika. Jak zwalniasz kogoś z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia to w kolejnym sezonie 1/4 pensji i tak mu wypłacisz. Restrukturyzacja w realu to nie Excell.

Ja jestem niestety skłonny uwierzyć w to, że zrobili drużynę za 14 mln (napisałeś to ironicznie, ale boję się, że akurat tu możesz mieć rację). Wtedy budżet całościowy będzie co najmniej 26 mln, a nie zdziwię się jeśli bliżej 28 mln.
I wiem ile kosztowały drużyny w I lidze w poprzednim sezonie. Niestety nie ma to żadnego związku z tym co jest u nas.

Nasz zakład chyba jednak nie stoi bo widzę, że z wyliczanki wyciąłeś umowy cywilnoprawne - wg mnie jest to część budżetu wynagrodzeń (co zresztą możemy sprawdzić jak wyjdzie raport za pełny rok obrachunkowy).

@stary dziad

Dziękuję za komplement.

Zwracam uwagę, że się pomyliłeś - Twoje wyliczenia wskazują na moje bezapelacyjne zwycięstwo. Ty wyliczyłeś koszty zawodników I drużyny, my z MaLkiem założyliśmy się o całościowy budżet wynagrodzeń w spółce.

Gdyby trzymać się Twoich wyliczeń to cały budżet pierwszej drużyny mamy na poziomie minimum 7,5 mln na półrocze (nie ma możliwości aby te wszystkie osoby ze sztabu zarabiały mniej niż w sumie 100 tys miesięcznie).
To byłoby już skrajnie pesymistyczne bo dawałoby 15 mln budżetu wynagrodzeń pierwszej drużyny na sezon. To więcej niż w najgorszych moich szacunkach.
No i to daje pewną wygraną, bo zmieszczenie kilkudziesięciu osób pracujących w klubie i akademii w milionie złotych rocznie możliwe w żaden sposób nie jest.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 07.11.2022, 12:08
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
@MaLk
Masz rację co do kosztów infrastruktury. Zapomniałem, że poza podwyżką ogłosili też zniżkę, ze względu na zamknięcie G. Ale to różnica pół miliona. Niespecjalnie dużo przy kwotach rzędu 30 mln.
Przy kwotach rzędu 30 mln złotych pewnie nie. Jednak, jak już wspomniałem, przy kwocie do której się odnosiłeś, czyli 2,1 mln zł to już ponad 30%. A 30% przy kwotach rzędu 30 mln zł 30% to już 9 mln zł...

Cytat:
Ale trzeba to odnotować - koszty infrastruktury i biur to 4,5 mln za sezon 22/23.
O ile nie zdublujesz tej pozycji w innym miejscu, co znowu może spowodować przekłamania rzędu pół miliona, które uznasz za niespecjalnie dużo. I tak sobie będzie rosło.

Cytat:
Poza tym niezbyt się jednak możemy zgodzić. Wstawienie agentów do umów cywilnoprawnych to mocne nieporozumienie. Byłbym absolutnie zszokowany gdyby nie mieli oni działalności gospodarczych (w większości zagranicznych) i nie wystawiali po prostu faktur.
Znam przypadek z rynku, w którym duży agent tak zrobił. Ale zgadzam się z tym, że to szokujące. Dla mnie też było.

Ale pominąłeś choćby kwestię obsługi dnia meczowego, które potem wliczyłeś gdzie indziej. I znowu cały wynik się nam rozjedzie.

Jeśli jednak wolisz, to możemy w tym miejscu zastanowić się nad innym potencjalnym elementem, który tam mógłby się znaleźć. Trzy sekcje e-sportowe. Koszt utrzymania dwóch sensownych drużyn walczących o top-5 w Polsce w 2018 roku był szacowany w sieci na ok. 1 mln zł rocznie, przy czym ok. 2/3 to były kwoty na wynagrodzenia CS-owe, które wtedy potrafiły wynosić po kilkanaście tysięcy złotych miesięcznie dla najlepszych. My mieliśmy trzy sekcje, z czego dwie o wyższym poziomie, walczące także na gruncie międzynarodowym. Spokojne 2 mln zł. W sumie wszystko jedno z którego miejsca je zdejmiesz, czy tu, czy z wynagrodzeń, czy z działalności gospodarczej zawodników. Gdzieś je musisz zdjąć, bo poszły do piachu.

Możemy też sobie pogdybać na temat tego, jaki był stosunek prawny łączący członków zarządu ze spółką. Może umowy cywilnoprawne? A może nie.

Tak czy inaczej - ten punkt jest zbyt wielką niewiadomą, żeby go tak swobodnie przypisywać do czegokolwiek.

Cytat:
I na tym mógłbym skończyć pisząc "szach-mat" bo przypominam, że my nie dyskutujemy jaki mógłby być budżet Wisły, ale jaki on w rzeczywistości jest.
Ten "szach-mat" miałby sens tylko wtedy, gdybyś nie pisał wcześniej tego, co pisałeś, a co zacytowałem. A pisałeś wielokrotnie o tym, że takie budżetu nie dałoby się zrobić i z tym polemizowałem.

Ale rozumiem, że pisząc dzisiaj w ten sposób:
Cytat:
Ponieważ ten budżet przygotowywał poprzedni zarząd (który skompromitował się w sezonie 221/22), a następnie przejął go prezes Nowak (który na moje oko niezbyt ogarnia) można spokojnie założyć, że jest on daleki od tego co można by uzyskać.
przyznajesz, że pisząc tydzień temu
Cytat:
Nie ma opcji aby zejść z takiej kwoty do tych 18 o których tu pisano. Organizacja by nie przetrwała.
nie miałeś racji.

Co do tego o czym dyskutujemy, to przypomnę, że ja od pierwszego dnia tej dyskusji polemizuję z tym czy "tak się nie da", cały czas podając argumenty za tym, że tak się dało zrobić "po mocnych cięciach we wszystkich aspektach działalności klubu". I dodatkowo, nie pozostawiając tego tym, którzy pokazali, że nie ogarniają.

Cytat:
Ale nie skończę - skomentuję jeszcze Twoją tezę, że spokojnie można stworzyć budżet na 12-13 mln na pierwszą drużynę i 18-20 całkowitych kosztów.
Więc przypomnę w tym miejscu, że od początku próbuję wydobyć od Ciebie to, czym jest Twoim zdaniem "koszt drużyny", bo może ona sprawić, że - jak poprzednio - zrobią się duble skutkujące kilkudziesięcioprocentowymi przekłamaniami.

Jeśli bowiem "koszt drużyny" to wyłącznie koszty wynagrodzeń, to punktem odniesienia do dalszych wyliczeń może być spokojnie suma nie 12-13, a 8-10 mln zł (z wyniku sumowania znika nam znowu niespecjalnie dużo, czyli ok. 3-4 mln zł).

Jeśli jednak "koszt drużyny" to także np. koszt bazy treningowej, w której trenują (1 mln zł czynsz + 1 mln zł gaz, którego koszt nota bene planowaliśmy ograniczać przez treningi zagraniczne, które miały wyjść taniej) bądź koszt stadionu (1,6 mln zł), co byłoby zgodne z zasadami budżetowania działalności podstawowej i administracyjnej, to "koszt drużyny" wejdzie w te widełki i nie obciąży nam potem ogólnych kosztów budżetu.

I tutaj jak bumerang wraca kwestia, o której mówiłem od początku, czyli dublowanie kosztów. Zależnie od przyjętej koncepcji robią nam się już nie "nieistotne", ale wielomilionowe różnice na wyniku.

Jak jest - nie wiem. Sugeruję jednak, że "dało się". Oraz oczywiście, że niekoniecznie z tymi ludźmi u steru.

Czyli inaczej - te liczby pokazane jako benchmark przez ówczesny na początku lipca 2022 roku były możliwe do osiągnięcia, choć kosztem wielkich cięć (ale powinny zapewnić nam mimo wszystko potencjał na miejsce w okolicach strefy barażowej i bez zagrożenia dla "przetrwania organizacji). Ale nikt (ze mną na czele) specjalnie nie wierzy w to, że ten zarząd, który został, był w stanie to zrobić. To wymagało wiedzy, umiejętności i doświadczenia w działaniach restrukturyzacyjnych oraz realiach I ligi, czego żaden z włodarzy nie miał wtedy, a co gorsza nikt z rządzących nie ma do dzisiaj.

Cytat:
Otóż nie można. Jak "wspólnie" wyliczyliśmy Wisła za samą infrastrukturę płaci 4,5 mln za sezon. I tego nie da się w żaden sposób zmniejszyć.
Tyle że "wspólnie" nie ustaliliśmy gdzie wpisujemy tę liczbę.

Cytat:
Jak chce się sprzedać gadżetów w sklepie za 4 mln to trzeba za minimum 2 mln ich kupić. To już 6,5 mln.
Oczywiście zakładając, że chce się za tyle sprzedać (powyżej chłonności rynku z lat ubiegłych), co wymagałoby zamiast cięć we wszystkich aspektach tutaj nagle rzucać kasę bez jej liczenia. Urealniając do okoliczności znowu trzeba byłoby ściąć jakieś 0,5 mln zł z tych 2 mln zł... ach te drobne, nieistotne sumy.

Cytat:
Jak chce się mieć Akademię, a nie wydmuszkę to można nie wydawać 4 mln, ale mniej niż 2 mln (plus to co już doliczyłem do kosztów infrastruktury) wydać się nie da.
Tutaj nawet się zgodzę, choć słyszane wszędzie plotki sugerują, że cięcia w akademii były ogromne i nasza akademia powoli zaczyna właśnie przypominać "wydmuszkę".

Cytat:
A sam klub poza Akademią i pierwszą drużyną to kilkadziesiąt osób. Można i tu ciąć, ale ja bym strzelał, że zejście poniżej 2 mln jest niemożliwe.
No i znowu wchodzimy w strzelanie. Pionu scoutingu pozbyliśmy się np. praktycznie w całości (podobno sami zrezygnowali, więc bezkosztowo). Nie wiadomo jakie były obniżki wynagrodzenia i jakie cięcia w innych działach. Ale dobra, niech będzie 2 mln zł na chybił trafił.

Cytat:
A jeszcze koszty organizacji, wyjazdów, pewnie niejednego kosztu nie wymieniłem. Już niewiele ponad 100 tys. miesięcznie dalej kolejne 1,5 mln czyli 12 mln w sumie.
Jak wyżej.

Cytat:
Czyli jak koszt pierwszej drużyny to 12 mln to budżet całości minimum 24 mln.
Chyba że punktem odniesienia jako "koszt pierwszej drużyny" jest 8-10, a nie 12 mln zł. Niech będzie że 10 mln zł, a co, stać nas
Już mamy nie 24 mln zł, ale 22 mln zł.
Tniemy zawyżenia na infrastrukturze czy zatowarowaniu i już mamy nie 22 mln zł, a 21 mln zł.
Tniemy z drużyny na awans bezpośredni do drużyny, która spokojnie walczy o baraże (i tak więcej niż dzisiaj...) i mamy nie 21, a 20 mln zł.
Tniemy na zapowiadanej zmianie sposobu wynagradzania piłkarzy (mniejsze pensje, duże premie za awans) i już mamy nie 20 mln zł, a 19 mln zł.

Cytat:
A wg mnie będzie więcej, choćby ze względu na taki niuans jak dynamika. Jak zwalniasz kogoś z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia to w kolejnym sezonie 1/4 pensji i tak mu wypłacisz. Restrukturyzacja w realu to nie Excell.
Parę razy w życiu robiłem, to wiem. Tylko że cała zabawa w naszym przypadku polegała na tym, że restrukturyzacja tego klubu w najbardziej kosztochłonnym elemencie, czy kadry piłkarzy i sztabu właściwie nie miała efektu na budżecie tego sezonu (a czasem nawet na plus, jak przy sprzedaży Poletanovicia). Ludzie odchodzili dobrowolnie także ze sztabu czy akademii. Były też obniżki wynagrodzeń, jeśli chodzi o plotki. Czyli niekoniecznie twarde koszty redukcji zatrudnienia do poniesienia w nowym budżecie. Oczywiście nie mówię o tym, że wskutek błędów poprzedniego budżetu teraz spłacamy koszty z tamtego okresu.

Cytat:
Ja jestem niestety skłonny uwierzyć w to, że zrobili drużynę za 14 mln (napisałeś to ironicznie, ale boję się, że akurat tu możesz mieć rację).
Nie, nieironicznie. Tak jak przez sezony ekstraklasowe chodziły brzydkie plotki, że u nas zatrudnia się powyżej tego, co daje konkurencja, tak w tym okienku chodziło kolejne brzydkie skargi, że żadna z I-ligowych konkurencji nie miała startu jeśli my wkraczaliśmy do akcji, bo to podobno były oferty innego rzędu wielkości.

Cytat:
Nasz zakład chyba jednak nie stoi bo widzę, że z wyliczanki wyciąłeś umowy cywilnoprawne - wg mnie jest to część budżetu wynagrodzeń (co zresztą możemy sprawdzić jak wyjdzie raport za pełny rok obrachunkowy).
Jak już wspomniałem, ta część jest dla mnie niemiarodajna. Co zresztą działa w dwie strony tego zakładu. A tego, co tam się kryje nie dowiemy się nigdy.

Ale jak chcesz - dla mnie ten zakład i tak jest z założenia niekorzystny, więc decyzja czy w to wchodzisz należy do Ciebie
Odpowiedz cytując
Armin
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 07.11.2022, 21:01
Czy ktoś mógłby sumarycznie napisać ile jest długu tego bieżącego plis dług wobec Telefoniki z późniejszym terminem spłaty? Bo już się gubię w tym wszystkim.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 07.11.2022, 22:38
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Jak już wspomniałem, ta część jest dla mnie niemiarodajna. Co zresztą działa w dwie strony tego zakładu. A tego, co tam się kryje nie dowiemy się nigdy.

Ale jak chcesz - dla mnie ten zakład i tak jest z założenia niekorzystny, więc decyzja czy w to wchodzisz należy do Ciebie
Zacząłem odpisywać, ale widzę, że kolejny raz bym się powtarzał. Ty może masz czas mielić wszystko w kółko i taka jest strategia dyskusji. Ja niestety nie bardzo. Napisałem co mi wychodzi. Kiedyś się przekonamy, kto się zna na takich szacunkach lepiej, a kto gorzej.

Dyskusja które pozycje są częścią budżetu wynagrodzeń też nie ma sensu. Dla mnie to oczywiste po porównaniu danych ze sprawozdań za 2019, 2020, 2021 z danymi z raportu Deloitte za sezon 2021/22. Dla Ciebie nie.

Ja na tej podstawie i na bazie doświadczenia szacuję budżet wynagrodzeń w sezonie 2022/23 na coś bliskiego 20 mln, a budżet całkowity na coś bliskiego 30 mln. I jest to dla mnie oczywiste. Dla Ciebie nie.

Nie ma sensu tego dalej ciągnąć, bo ja niestety nie mam czasu przerabiać kolejny raz tych samych argumentów. Które dla mnie są oczywiste, a dla Ciebie nie.

Jeśli klub nie zbankrutuje w zimie to za jakieś 10 miesięcy dostaniemy raport Deloitte za sezon 2022/23 i z niego wprost sobie ten budżet wyliczymy. Wtedy się przypomnę.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 07.11.2022, 23:14
Zacząłem odpisywać, ale widzę, że kolejny raz bym się powtarzał. Ty może masz czas mielić wszystko w kółko i taka jest strategia dyskusji. Ja niestety nie bardzo. Napisałem co mi wychodzi. Kiedyś się przekonamy, kto się zna na takich szacunkach lepiej, a kto gorzej.
Obawiam się, że nigdy się nie przekonamy, skoro ja polemizuję z tezą, którą głosiłeś, że nie dało się ściąć do określonego budżetu bez zarżnięcia klubu, a nie z tezą, którą uparcie usiłujesz mi wmówić, czyli że Dawid z Maciejem, a następnie Władysławem to zrobili.

W tym ostatnim punkcie ani ja, ani Ty nie wierzymy, że potrafili to zrobić. Więc nie rozumiem co niby potwierdzenie tego na koniec sezonu ma udowodnić.

Ale rozumiem Twoją strategię.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 24.11.2022, 12:40
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Jeśli MaLk nie zechce to ja się chętnie założę.Może okazać się tak że jak się to sprawozdanie ukaże Sociosom każdy grosz się przyda...
No to panowie @kryszal i @MaLk możecie już powoli szykować pieniążki. Nie wiem czemu nikt o tym nie mówi ale końcówka wystąpienia Jażdżyńskiego jest porażająca i rzeczywistość jest znacznie gorsza nawet od moich „czarnych” przewidywań.

Przychody w sezonie 21/22 43 mln, a koszty operacyjne 56 mln. To 13 mln dziury operacyjnej. Miała być zasypana transferami - wyszło jak wyszło.

Obydwie kwoty spadły o ok 30%. Czyli przychody na ok 30 mln (rewelacja jak na I ligę) a koszty na ok 39 mln (absolutny skandal jak na I ligę). Dziura operacyjna na kolejne 9 mln. Trudno się dziwić, że przekazał pozostałym, że jego pieniędzy już rozpuszczać nie będą…

Ale do meritum. Jeśli przychody wyniosą 30 mln to nasz w miarę stały ostatnio odsetek wynagrodzeń na poziomie 70% wskazuje na budżet wynagrodzeń ok 21 mln. W poprzednim sezonie budżet wynagrodzeń stanowił z kolei 53% kosztów operacyjnych. Przy tym samym współczynniku dostajemy w bieżącym seozonie znów kwotę ok 21 mln.

Współczynniki mogły się oczywiście lekko zmienić, ale na pewno z sezonu na sezon nie na tyle, aby pokryć 5 mln zapasu jaki te szacunki dzielą od naszego progu z zakładu, czyli 16 mln.

Przypuszczam, że Socios nie obrażą się za wpłatę już teraz bo czasy idą bardzo trudne.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 25.11.2022, 10:45
Jeszcze tli się nadzieja że niemoty z Truskolasów pozbywając się większości suto opłacanych kotów po spadku zmieściły się w drugim półroczu w 8 mln.Chociaż faktycznie po tym jak Jażdżyński stwierdził że to sporo przepłacona kadra dużo tej nadziei nie zostało
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 25.11.2022, 10:55
No to panowie @kryszal i @MaLk możecie już powoli szykować pieniążki. Nie wiem czemu nikt o tym nie mówi ale końcówka wystąpienia Jażdżyńskiego jest porażająca i rzeczywistość jest znacznie gorsza nawet od moich „czarnych” przewidywań.
Tak jak pisałem, stałem na z góry przegranej pozycji w tym zakładzie, bo między tym, z czym dyskutowałem a tym, co zaproponowałeś w zakładzie był pewien rozdźwięk, na dodatek (brak) umiejętności osób zarządzających przygotowaniem tego sezonu okazał się być większy niż najwięksi pesymiści sądzili. I to niezależnie od tego, czy weryfikacja będzie wg mojej czy Twojej wersji. Zakładu oczywiście dotrzymam, ale pro forma zaczekajmy na jakąś formę potwierdzenia słów TJ
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 26.11.2022, 22:05
Tak jak pisałem, stałem na z góry przegranej pozycji w tym zakładzie, bo między tym, z czym dyskutowałem a tym, co zaproponowałeś w zakładzie był pewien rozdźwięk, na dodatek (brak) umiejętności osób zarządzających przygotowaniem tego sezonu okazał się być większy niż najwięksi pesymiści sądzili. I to niezależnie od tego, czy weryfikacja będzie wg mojej czy Twojej wersji. Zakładu oczywiście dotrzymam, ale pro forma zaczekajmy na jakąś formę potwierdzenia słów TJ
Myślisz, że mógł kłamać?

Ale OK. Poczekajmy. Wydaje się, że jeśli zrobią połowę z tych 21, czyli 10,5 do grudnia to nawet drastyczne cięcia nie pozwolą zejść poniżej 5,5 w drugim półroczu, więc jestem niestety raczej „spokojny” o wynik.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 27.11.2022, 00:12
Myślisz, że mógł kłamać?
Raczej nie znać bieżących danych, jeśli był odcięty od info.
Odpowiedz cytując
tomytom
Senior Member

Od: 11.2014

Stary 27.11.2022, 12:32
Nie koniecznie od razu "kłamać".
Może był zajęty swoimi biznesami, zakładał minimum rozsądku rządzącym kasą w Klubie albo nie przyszło mu nawet do głowy, że można aż tak źle gospodarować budżetem ...
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 27.11.2022, 18:57
tomytom napisał(a):Wyświetl post
Nie koniecznie od razu "kłamać".
Może był zajęty swoimi biznesami, zakładał minimum rozsądku rządzącym kasą w Klubie albo nie przyszło mu nawet do głowy, że można aż tak źle gospodarować budżetem ...
Podał przychody i koszty w ubiegłym sezonie i budżet na ten sezon. Raczej na podstawie danych ze spółki po tej radzie nadzorczej i ja to odebrałem jako właśnie część informacji o braku rozsądku i konieczności jego przywrócenia. Sądzę, że jakby tak słabe dane były pomyłką/złym założeniem to już by było dementi z klubu.

Ale poczekamy to zobaczymy.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 08.05.2023, 16:27
Panowie @kryszal i @MaLk wydaje mi się, że mamy potwierdzenie!

Sam Jarosław Królewski oświadczył wczoraj na Twitterze, że koszt wynagrodzeń piłkarzy pierwszej drużyny zarówno w listopadzie 2022 jak i w marcu 2023 wyniósł lekko ponad milion złotych. To daje lekko ponad 12 milionów na sezon. Ponieważ te miesiące są specyficznie wybrane i nie zawierają premii wypłacanych ewentualnie na koniec rundy czy sezonu - przyjmijmy ostrożnie wynagrodzenia piłkarzy na 12,5 miliona w skali tego sezonu. Sztab mamy szeroki więc coś między 160 a 200 tysięcy miesięcznie jest pewne, czyli od ok. 2 do 2,5 miliona. Razem budżet pierwszej drużyny wychodzi gdzieś w okolicach 14,5-15,00 milionów złotych (czyli dokładnie tak jak szacowałem w innym miejscu - dziękuję).

Ponieważ chyba możemy się zgodzić, że nie ma absolutnie najmniejszej szansy aby reszta klubu (akademia z clj-kami, pracownicy z obsługą sklepu i meczów) zmieściła się w 1 czy 1,5 miliona zakład mamy rozwiązany. Przypominam, że szacunek wynagrodzeń poza pierwszą drużyną w sezonie 21/22 to było około 6 milionów.

Sądzę, że potwierdzenie przelewów ustalonych kwot na Socios mogłyby być optymistycznym akcentem w tym trudnym tygodniu.

PS. Ta deklaracja odbyła się przy okazji dementowania, że budżet drużyny wynosi 30 milionów, którą to kwotę podobno klub podał Przeglądowi Sportowemu. I przyznam, że tego już zupełnie nie rozumiem, bo jedyne z czym mi się ta kwota kojarzy to poziom przychodów szacowany przez Jażdżyńskiego na konferencji. Koszty (czyli pełny budżet) będą wyższe pewnie o 9-10 milionów, a z kolei budżet wynagrodzeń niższy o około 10-11 milionów. Co oni w tym klubie podają? Losowe liczby?
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 08.05.2023, 16:59
Dodaj jeszcze, ze Krolewski podal kwoty netto wiec budzet placowy wynosi troszke wiecej O budzecie tez napisal - 30 milionow.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 08.05.2023 o godz. 17:01.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 08.05.2023, 20:01
Panowie @kryszal i @MaLk wydaje mi się, że mamy potwierdzenie!

Sam Jarosław Królewski oświadczył wczoraj na Twitterze, że koszt wynagrodzeń piłkarzy pierwszej drużyny zarówno w listopadzie 2022 jak i w marcu 2023 wyniósł lekko ponad milion złotych. To daje lekko ponad 12 milionów na sezon. Ponieważ te miesiące są specyficznie wybrane i nie zawierają premii wypłacanych ewentualnie na koniec rundy czy sezonu - przyjmijmy ostrożnie wynagrodzenia piłkarzy na 12,5 miliona w skali tego sezonu. Sztab mamy szeroki więc coś między 160 a 200 tysięcy miesięcznie jest pewne, czyli od ok. 2 do 2,5 miliona. Razem budżet pierwszej drużyny wychodzi gdzieś w okolicach 14,5-15,00 milionów złotych (czyli dokładnie tak jak szacowałem w innym miejscu - dziękuję).

Ponieważ chyba możemy się zgodzić, że nie ma absolutnie najmniejszej szansy aby reszta klubu (akademia z clj-kami, pracownicy z obsługą sklepu i meczów) zmieściła się w 1 czy 1,5 miliona zakład mamy rozwiązany. Przypominam, że szacunek wynagrodzeń poza pierwszą drużyną w sezonie 21/22 to było około 6 milionów.

Sądzę, że potwierdzenie przelewów ustalonych kwot na Socios mogłyby być optymistycznym akcentem w tym trudnym tygodniu.
Mimo wszystko jeszcze bym zaczekał na oficjalne sprawozdanie, bo taka była treść zakładu, w którym sam zaproponowałeś 10-miesięczne oczekiwanie. Sądzę, że jakoś wytrzymasz w poczuciu tego, że i tak wygrasz, czekając na to, co nieuniknione

Nie żebym się specjalnie łudził, ale przypomnę, że zakład dotyczył H2 2022 oraz wyraźnie napisałem na jakich zasadach go przyjmuję. Póki co nie ma danych, które by pozwalały na jego rozstrzygnięcie, więc wyluzuj.

Sposobem zarządzania finansami tego klubu jestem osobiście przerażony. Dotyczy to także obecnej ery Jarosława. Jak tak dalej będziemy się bawić i nie przyjdzie inwestor z odpowiednim potencjałem, to te 500 zeta przyda się bardziej w przyszłym sezonie. Ale to już temat na inną bajkę.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź
Narzędzia tematu
Tryby wyświetlania

Zasady wysyłania postów