|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
Podoba mi się ten skład. Tzn w takim sensie, że z dostępnch graczy bym wystawił taki sam. Ewentualnie dałbym Meliksona na lewe skrzydło, Kirma na prawe.
![]()
.
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
A co ty myślisz Barca ma jakieś ustawienie z kosmosu wzięte?
Lechia Gdańsk gra np. 4-3-3 i bardzo fajnie to wygląda, więc jednak można. Zobacz sobie raport z ostatnich mistrzostw świata, ile drużyn grało różnymi odmianami 4-3-3. Tak jak 10 lat temu w Polsce wszyscy przechodzili z archaicznego 3-5-2 na nowoczesne wtedy 4-4-2 tak teraz próbują 4-3-3/4-2-3-1. Jakbyś nie wiedział to Cikos już w poprzedniej rundzie grał podobnie do Alvesa, Ramosa, oczywiście z zachowaniem proporcji. ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez Kris Dee : 06.02.2011 o godz. 14:54.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() Cóż, gdybym był trenerem to na pewno bym się pobawił w kwestii ustawienia. Myślę, że powyższa taktyka mogłaby zapewniać balans między atakiem a obroną. Nasi boczni obrońcy (Cikos i Paljic) mają zapędy ofensywne, więc mogli by być przesunięci trochę bardziej w stronę linii pomocy. Za rozgrywanie w tym przypadku musieliby brać się Wilk/Boukhari i Sobolewski, którzy w razie potrzeby mieli umożliwione uczestniczenie zarówno w akcjach defensywnych jak i ofensywnych. Do tego aż trzech OP + Genkov daje nam aż 4 zawodników a ataku minimalnie. Ciekawie byłoby może spróbować dać Sobola na lewą obronę, w ramach eksperymentu. Ta taktyka to nic innego jak próba zabawy ustawieniem, więc nie bijcie aż tak bardzo ; ) |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2007
Online |
|
|
Tak Barcelona ma ustawienie z kosmosu, bo jako jedyna obok Holandii i Hiszpani(to chyba prawie Barcelona) gra prawdziwym 4-3-3.
Co do tych rozpisek. Fajnie to rozrysowałeś i chciałbym, żeby to tak wyglądało. Niestety ani razu nie widziałem czegoś takiego w tym sezonie. No chyba, że w spotkaniu z Legią. PS. Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Więc je powtórzę: Czy Wisła spełnia którekolwiek kryterium, które podałem: 1) umiejętność gry wysokim pressingiem 2) umiejętność gry bez piłki (wychodzenie na pozycje, ruch bez piłki itp) 3) coś co nazwę "pójście za akcją" czyli podanie piłki i dalsze uczestniczenie w akcji poprzez wyjście na pozycje, a nie zatrzymywanie się To są myślę, że trzy podstawowe punkty, które należy spełnić by grać 4-3-3 + oczywiście umiejętności czysto piłkarskie czyli np. umiejętność zagrywania prostopadłych piłek ja Xavi.
Ostatnio edytowane przez Jagul : 06.02.2011 o godz. 15:28.
|
||
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Jeżeli chodzi o te 2 rysunki to zaznaczam że nie ja rysowałem, tylko autor tej bardzo ciekawej analizy taktycznej Wisły Kraków.
http://taktycznie.blogspot.com/2010/...eza-babel.html Polecam. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
1-4-4-2 to uważam że optymalny system dla Wisły, w takim ustawieniu wygrywaliśmy w pucharach.Wiem że wykonawcy już nie Ci sami ....Szkoda że już nie mamy takich środkowych kreatywnych pomocników jak kiedyś: Kulawik,Czerwiec czy Szymek co potrafili silnymi strzałami z 20-25m zdobywac bramki na wage zwycięstwa
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.02.2011 o godz. 16:21.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Junior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
ja bym sprawdził Bunozę na lewej obronie ma ciąg na bramkę
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
4-3-3 ale bardziej w oparciu o planszę 4-3-1-2
Jovanić - Cikos, Chavez, Jaliens, Paljic - Sivakov, Sobolewski, Melikson - Kirm - Małecki, Genkov przestawiłem Kiro na środek bo może sobie dać radę a Melikson będzie lepiej grać jako piwot. |
|
![]() ![]() ![]() |
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
Mogę prosić o rozstawienie zawodników na tej ślicznej zielonej murawie, tzn. żeby ktoś dał gdzie mogą grać nasi zawodnicy, np.napad: Genkov, Rios, Mały, Żuraw, Boguś, prawa pomoc: Mały, Kirm, Melikson, Boguś, Łobo itp.
|
|
![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
![]() O to chodziło Antystenes? |
|
![]() ![]() ![]() |
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
![]() Moja propozycja. Sobolewski jako typowo defensywny pomocnik, wspierany w destrukcji przez Wilka. Wilka dodatkowo pomaga rozgrywać piłkę. Głownym rozgrywającym jest Melikson, który w zależności od potrzeby, pełni rolę drugiego napastnika, lub schodzi na skrzydła, wymieniając się pozycjami z Siwakovem lub Kirmem. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Widzę, ze ferie w pełni hehe
Ale też się zabawie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
E tam, przecież się śmieje
![]() Chodzi mi o to, że są ferie i ludzie mają ciekawe rozkminy na forum heh Najpierw zabawa w menedżerów, teraz w taktyków ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
Jestem zdania - dac szanse Filipowi. Chłopak młody, potrenowac z nim wiecej i przygotowywac do roli pierwszego bramkarza. Wieksza uwage na kolejnym zgrupowaniu zwrocic na jego osobe i jazda. Popatrzmy chociazby na Legie - kupili 2 nowych bramkarzy a podobno bedzie Skorza stawial na Skabe, ktory jak gral to sie dobrze prezentowal - moze lepiej zrobic tak samo u nas niz kupowac kolejnego Jovanicia, ktory w bramce sie nie sprawdzi. Takie jest moje zdanie a zespoł w rundzie rewanzowej ustawiłbym własnie tak (Melikson mi akurat pasuje w takiej roli jak przedstawiłem ponizej:
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
![]() Chyba, że Rios by się nie spisywał to za niego Żurawski. Ewentualnie Małecki, tylko trochę niżej, żeby był taki podwieszony pod napastnika. Potem na prawo Melikson a na pozycje Meliksona Garguła lub Sivakov |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
Ehe i jeden stary Sobol sam lata po całym boisku jak kurczak bo reszta nie umie i nie lubi grać w defensywie
![]() Z takimi bokami obrony trzeba zagrac bardziej konserwatywnie. ![]()
.
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
@mitmichael
W tym okładzie nasza prawa strona praktycznie nie istnieje, i napastnicy mogliby zapomnieć o jakichkolwiek podaniach. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
![]() Uzasadnienie: Obrona: Na Polską ligę wystarczy 3 stoperów - chyba, że gramy wyjazdy z Legią, czy Lechem - wtedy można zmienić ustawienie. Chavez i Jaliens to dla mnie pewniaki na obronę. Brakuje tego trzeciego, który by stworzył z nimi duet nie do przejścia. Z braku laku może stać tam Bunoza. Może chłopak ogarnie isę przy Holendrze Defensywni Pomocnicy: Wilk i Sobolewski to jak na polskie warunki - miód, cud i orzeszki. Doświadczenie z przebojowością. Wspieraliby oni obronę, od czasu do czasu Wilk mógłby wzmocnić ofensywę. Zawsze można Wilka wzmocnić Białorusinem, jeśli okaże się wzmocnieniem. Pomoc: Tutaj na lewej stronie widziałbym Paljica albo Boukhariego, gdyby ten był w formie. Po prawej - ofensywny Małecki, tej pozycji nie trzeba argumentować. Ofensywni Pomocnicy - Oni by wspomagali Genkova. Myślę, że Kirm z Meliksonem byliby idealną parą. Kirm - wiadome na co go stać, Melikson jest niewiadomą. Zawsze można wstawić tam Małego za Kirma, którego przesuwamy na lewą pomoc, wtedy na prawą powędrowałby Cikos. Atak: Wielkiego wyboru nie mamy, tutaj można lawirować pomiędzy Genkovem, Riosem, a Zurawskim. Oczywiście to jest zabawa i moja fantazja ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
Ferie feriami - ja uważam, że temat ciekawy.
1. Wejście bocznego obrońcy z obiegiem to już elementarz i grają to wszyscy. Asekuracja przy pozycyjnym jest na 4 (trzej obrońcy jeden pomocnik albo dwóch obrońców dwóch pomocników), czasem nawet na 3 zawodników. Przecież połowa naszej siermiężnej ligi tak gra, a Wy tu się zastanawiacie czy w ogóle 2. Ciekawszą ideą - a sądząc po sparingach będzie to próbowane w Wiśle jest wejście stopera do ataku - wejście niekoniecznie czołowo, ale kanałem zrobionym przez skrzydłowego (Chelsea np) 3. Generalnie przypuszczam, że w zamiarach Maaskanta mamy grać ruchliwe 4-3-3 z dużą wymiennością pozycji i otwieraniem skrzydła przez różnych (wymiennie) zawodników. Tutaj główną rolę grać u nas będzie niekoniecznie indywidualne wyszkolenie, ale przygotowanie fizyczne i zgranie. Sądząc po wyglądzie naszych graczy w sparingach - na treningach dostali bardzo do pieca i może coś z tego będzie. Ale też rozumiem pesymistów obawiających się próby robienia drugiej Barcy czy Arsenalu z naszych piłkarzy... 4 Słabość naszych bocznych obrońców jest w konteście 4-3-3 nad wyraz widoczna. 5. Gra na trzech stoperów to sajens fikszyn - bo wtedy bardzo optymistycznie nazywa się bocznych obrońców pomocnikami a i tak jest to 5-4-1 albo dokładniej 5-3-1-1 (de facto tak grają często przeciwko nam w lidze, choć składy podawane są standardowo 4-4-2 albo 4-1-4-1) 6. Wielu umknęło może uwadze, że polska liga w sensie jakości gry jest chyba słabsza, niż kilka-kilkanaście lat temu, ale przygotowanie taktyczne zespołów jest dużo lepsze. Dotyczy to szczególnie gry obronnej - tu naprawdę widać postęp |
|
![]() ![]() ![]() |
Guest
|
|
To w sporym stopniu wróżenie z fusów bo wszyscy nowi są niewiadomą.
4-4-2. Bramkarz (oby lepszy od MJ) - Cikos, Chavez, Jaliens, Pajlic (albo ktoś lepszy) - ![]() Jesli Melikson jest taki dobry na środku to przydałby się prawoskrzydłowy bo Małego bardziej widzę w ataku (klepa, możliwość strzału, gra w tłoku - faul itp.) Poza środkiem pomocy i środkiem obrony (choć tu z jakością tak sobie) krótka kołdra... |
|
![]() |
Junior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
![]() To takie moje ustawienie ![]() ![]()
Shifty
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2005
Offline |
|
Pajic, Jansen!? Proponuję naukę nazwisk piłkarzy drużyny, której kibicujesz
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Nie to żebym się czepiał ale żadnego nowego obrońcy w ciągu tygodnia nie sprowadziliśmy więc niewiem skąd na obronie "JANSEN" ? To jakiś joker w talii Maaskanta ?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Offline |
|
![]() u nas wyglądałoby to tak: ![]() Zawsze można też szybko przejść na 4-3-3 tak jak to ma w zwyczaju trener Marcelo Bielsa. Wprowadzamy dodatkowego środkowego pomocnika za jednego ze stoperów a Paljic z Cikosem grają typowych bocznych obrońców czyli "full-backs" zamiast "wing-backs" ![]() Pozdro ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
![]() I zaraz krzyki,a gdzie Małecki,a gdzie Małecki.A wolfy wie,ze u mnie grzeje ławeczke;] ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |
|
|