|
Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
wzmocni się |
![]() ![]() ![]() ![]() |
33 | 24,63% |
osłabi |
82 | 61,19% |
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
19 | 14,18% |
Głosujących: 134. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
Member
Od: 09.2017
Offline |
|
jestem zdania ze wyjdziemy z tego
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
Ja natomiast optymistą tu nie jestem. Musielibyśmy naprawdę solidnie zdominować tę ligę.
![]()
"...morał: rób dobrze innym, Tobie też ktoś zrobi..."
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Uważam, że dramatyzowanie że bez punktu nie mamy po co startować na wiosnę jest mocną przesadą, ale na pewno nasza sytuacja byłaby trudna. Historia pamięta jednak przypadki dużo lepszych comebacków niż odrobienie 7-10 punktów w 17 kolejek... ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
Przed nami być albo nie być może Peszko by wrócił nas wspomóc na wiosenną rundę?
![]()
AH:"Mnie nie interesuje prawo, mnie interesuje sprawiedliwość.... "
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
hehe Peszko łochudra, że nie błagał na kolanach by zostać u nas :/
|
|
![]() ![]() ![]() |
Member
Od: 10.2006
Offline |
|
Nie wiem czy to właściwy temat, ale to nieliczny spośród żyjących wątków na tym forum. W razie wątpliwości, oddaję się do dyspozycji moderatorów. W razie powielania tematu, proszę o usunięcie posta.
W sezonie 2019/2020 z ekstraklasy spadną 3 zespoły. Zatem bezpiecznym jest zajęcie 13. miejsca â czyli upraszczając, należy zdobyć o jeden punkt więcej niż drużyna z miejsca 14ego. Pozwoliłem sobie sprawdzić ile punktów w minionych rozgrywkach dawało bezpieczeństwo utrzymania w Ekstraklasie. Do sezonu 16/17 włącznie obowiązywał podział punktów /2 po zakończeniu rundy zasadniczej (RZ), zatem punkty przestają być porównywalne do obecnych rozgrywek. Przyjąłem własne kalkulacje, zakładając utrzymanie miejsca 13. na zakończenie RZ i rundy finałowej (RF). 2018-2019:
2017-2018:
2016-2017:
2015-2016:
2014-2015:
2013-2014:
Wisła, po 16 kolejkach ma 11pkt. Liczba meczy do końca w rundy zasadniczej: 14 Liczba meczy do końca rundy finałowej: 7 Zatem do utrzymania w poprzednich sezonach konieczne byłoby zdobycie następującej liczby punktów:
Przyjmując najtrudniejszą sytuację, czyli konieczność zdobycia 33 punktów w 21 meczach, daje to średnią 1,57pkt / mecz. W najlepszej konfiguracji: 27 pkt / 21 = 1,28 pkt/ mecz. Nie nadaję sobie prawa nieomylności co do rachunków. Na ew. błędy proszę przymrużyć oko. Informacje podaję do ogólnej wiadomości i użytku. Do ewentualnych poprawek i dalszych analiz zachęcam. Pozdrawiam! PS. Tak sobie jeszcze policzyłem... W jakiej sytuacji jesteśmy? Wisła, aby przetrwać, musi (statystycznie) od tego momentu zacząć punktować 1,28-1,57/mecz. Co to oznacza? W zeszłym sezonie punktowanie 1,28/mecz przez wszystkie 37 kolejek dałoby miejsce 10-11, z kolei 1,57pkt/mecz - miejsce 4! Do tej pory Wisła punktowała 11/16= 0,6875pkt /mecz. Docelowo: 1,28 - 1,57 pkt/mecz, a to oznacza wzrost o 186-228% Czy podniesienie zdobyczy punktowych o 200% (2x) przekłada się na podniesienie jakości drużyny 2x? Wzrost o 200%?! Ty tylko matematyka.... Ale chyba nie ma już marginesu na błędy...
Ostatnio edytowane przez szejkspir : 30.11.2019 o godz. 21:53.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 09.2014
Offline |
|
Czarno to widze
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
suche statystyki niestety pokazuja, że mamy marne szanse na utrzymanie.. ale mimo wszystko ten sezon jest wyjątkowy, kazdy gubi punkty z kazdym i wg mnie w tym roku mniej punktów wystarczy do utrzymania..
jest też szansa, ze Raków nie dostanie licencjii i np wtedy 2 spadną, ale wolałbym się sportowo utrzymać.. |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
Jeśli nie uciułamy 6 punktów do końca roku moim zdaniem bez cudownej metamorfozy w nowym roku polecimy z ligi.
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
Tak patrząc na grę Sadloka przez ostatnie pół roku... Wygląda na to, że zakup przyzwoitego lewego obrońcy w lecie mógłby sprawic, że obecnie bylibyśmy w połowie tabeli. Niestety ten zawodnik to jest poziom trzeciej ligi
![]()
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
P.S Nie śledzę ligi belgijskiej ale jak sobie radzi Rafał Pietrzak? |
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Szkoda że gra. Mielibyśmy szansę zapewnić Mu regularną grę. Na teraz na pewno LO i dwaj stoperzy potrzebni.Stolarski nie gra w Legii - myślę, że na prawą stronę jak znalazł byłby. Stać by nas było na Niego?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
W życiu. Nie oddadzą go za darmo a nas nie stać na kontrakt jaki mu Legia daje. Nie pozbędą się rezerwowego. To jest SF.
![]()
D.O.A.
No one likes me, no one likes me, no one likes me I don't care Orbit napisał(a):
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Może warto w Stolarskiego zainwestować i wykupić Go?
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Stolarski wątpię czy by chciał do nas wrócić. Zresztą w Legi ma momenty, chyba w dłuższej perspektywie jeszcze liczą na niego. Może jakieś inne wypożyczenia z opcją zakupu?
Bo zimowe okienko jest trudne, żebyśmy nie zostali w ręką w nocniku ... Kupimy 3-5 zawodników na kontrakt, wypali jeden a reszta .... |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Panowie, szanuję Sadloka, ale obecnie jest on mierny na lewej obronie, ale obawiam się, że (mając w pamięci jak często popełniał gafy grając na stoperze) w starej-nowej roli byłby jeszcze gorszy.
Dramatyczny zjazd formy tego zawodnika, zresztą jak i całego zespołu... A fenomenu stałych fragmentów gry wykonywanych przez niego, to już chyba nigdy nie pojmę. Swoją drogą łaska kibica na pstrym koniu jeździ - Stolarski niegdyś traktowany jako judasz, dzisiaj jako potencjalne zbawienie naszej defensywny. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 02.2011
Offline |
|
Stolarskiego chyba nikt jak Judasza nie traktował. Odchodził od nas jawnie lekceważony i nie trakotowany poważnie przez debila Smudę.
Ale skąd w ogóle temat jego powrotu? Ktoś poza tym forum o tym pisał, czy to po prostu wymysł kogoś z forumowiczów? |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
W dodatku w pierwszej kolejności to my potrzebujemy napastnika W drugiej środkowego obronce W trzeciej skrzydlowego W czwartej kogoś na 10 Oczywiscie że boczni obrońcy mogliby być w leszpej formie szczególnie Sadlok ale bez przesady Nie gra defensywa jest naszym problemem (poza "obrona" podczas SFG, cudzysłów zamierzony) ![]()
"Czy mogłem sie cofnąć - cofnąć do czego, do kogo, do jakiego mnie ? Nie ma żadnego momentu w przeszłości, który, cudownie zmieniony, odwróciłby bieg mojego życia, żadnej katastrofy, która mi sie przydarzyła, wskutek czego jestem inny, niż byc powinieniem; niczego takiego nie potrafie wskazać"
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Temat Stolarskiego totalnie z tyłka, wątpię żeby chciał wrócić, jeszcze bardziej wątpię, żeby go legła puściła, a przede wszystkim są pilniejsze potrzeby niż prawa obrona. Jeżeli mamy sprowadzić 4 zawodników (nie wiem czy liczyć z Żukowem czy nie, ale liczę razem z nim), więc Żukow, napastnik, skrzydłowy i środkowy obrońca lub lewy obrońca (najlepiej ktoś kto może grać tu i tu).
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
Napastnika mamy , ktoremu nikt szans nie daje , , widzac Drzazge w 1 skladzie pomyslalem ze to zart
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
to dzisiaj jest Prima Aprilis?
https://wislakrakow.com/josip-soljic...lowniku-wisly/ ![]()
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
Na celowniku... Cóż, jaki myśliwy, taka zwierzyna.
![]()
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Nie ma co dramatyzować, wyróżniający się piłkarz Stali, razem z Nowakiem byli ulubieńcami Skowronka. Jak tutaj przyjdzie to pewnie zeby zadowolić trenera, a jednocześnie być przyzwoita zapchajdziura. Skoro go Stał wystawiła na listę to powinien być tani. Chciałbym zauważyć że był podstawowym zawodnikiem Stali, nawet w ostatnim meczu grał w podstawie, a jego obecność na liście ma niewiele wspólnego z wartością "piłkarską"
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
Nie mam nic do tego Soljicia, nie obserwuję I ligi aż tak wnikliwie, żeby stwierdzić czy jest dobrym grajkiem czy nie, może i jest dobry, nie przeszkadza mi też szczególnie wiek, bo liczy się jakość, nie każdego piłkarza trzeba sprzedawać, ale na Boga my mamy 9 środkowych pomocników po jaką cholerę nam taki typ. Jedynym wytłumaczeniem jest dla mnie tylko to, że nie ma poza Bashą defensywnego pomocnika, jak rozumiem to ma być uzupełnienie czy coś w tym stylu, ale my przecież kasą nie śmierdzimy, a są pilniejsze potrzeby według mnie. Już się nie mogę doczekać kozackiego filmiku z tym no-namem i stwierdzeń typu "Skowronek go zna, na pewno wyciśnie z niego wszystko"
![]() Ostatnia sprawa, może już by w Polsce wszyscy dali sobie spokój z tym pierdzieleniem o scoutingu i opowiadaniem o listach zawodników na każdą pozycje, obserwacjami itd. skoro jak widać scouting made in Poland, to po prostu sprowadzanie piłkarzy, których trener zna z innych klubów. To jest chore, teraz Skowronek będzie decydował czy dać grać temu Soljiciowi, którego zna czy Żukowowi, którego de facto zarząd mu sprowadził i pewnie będą jakieś przepychanki na tym tle w przyszłości, tak jak było z Mitroviciem. |
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Ale o jakim my skautingu możemy mówić w przypadku klubów ekstraklasy, które w większości robią transfery bezgotówkowe? Kogo tu szukać w ogóle? Wiadomo, że dobry piłkarz kosztuje i nikt go nie puści za darmo a szukanie w szlamie setek tysięcy piłkarzy dobrego piłkarza i liczyć, że akurat wyjdzie tak, że będzie miał konflikt z klubem i go będa chcieli oddać za bezcen albo będzie mu się kończył kontrakt i wtedy się wszystko pięknie zgra i Wisła go weźmie to jest bez sensu. Trzeba liczyć jedynie na szukanie na przypał i jak komuś się kończy kontrakt itp a się wyróżnia to się bierze i tyle. Albo się zna perełke typu Marcelo czy Kuba i wtedy jak najszybciej się bierze
![]()
młode pokolenie - stare przekonania
|
|
![]() ![]() ![]() |
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
1. to jest znowu środek pomocy..., a gdzie obrona, atak.... 2. 32 lata .... 3. wariant "z ulubiencem trenera" juz przerabialiśmy... ![]()
CZY WYGRYWASZ, CZY NIE !!! ZAWSZE JA KOCHAM CIĘ !!!!
|
|
![]() ![]() ![]() |
Senior Member
Od: 08.2016
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Narzędzia tematu | |
Tryby wyświetlania | |