Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Telewizja DVB-T, NC+, Cyfrowy Polsat, UPC, itp. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=8336)

węgorz2 14.10.2011 16:11

Telewizja DVB-T, NC+, Cyfrowy Polsat, UPC, itp.
 
WITAM
14 darmowych kanałów na terenie KRAKOWA ;TVP1,TVP2,KRAKOW,KATOWICE,TVN,POLSAT,POLSAT SPORT INFO,TV4,PULS1,PULS2,TVP KULTURA,TVP HISTORIA,TV6
Odbior idealny cyfrowy ,antena koszykowa, telewizor z ...MPEG4 niestety dla tych co maja starsze odbiorniki.

Voin 14.10.2011 16:17

Wystarczy mieć telewizor z MPEG4, czy trzeba podłączyć też antenę?

węgorz2 14.10.2011 16:18

antena analogowa np; koszykowa

FraMat 14.10.2011 17:15

skąd jest sygnal nadawany?

edit: już znalazłem
http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/2011/10/490/

ktoś to odbiera w Krakowie? Jaka jakość i w jakim miejscu?

węgorz2 14.10.2011 18:06

RONDO CZYZYNSKIE SUPER JAKOSC OBRAZ ITP
ale odbiera tez ludzia z poza ,wrzuce kilka wypowiedzi z forum SAT
http://laki.dvhk.pl/index.php?id=373

crazykaro 14.10.2011 22:36

Sygnał nadawany z Chorągwicy. Jakośc pierwsza klasa, znacznie lepsza niż przy obrazie analogowym. Póki co są to transmisje testowe. Jeśli chodzi o kanały te nie związane z TVP to można jest odbierać bez większego problemu, moc nadajnika wynosi 63 kW i całe okolice Krakowa mają zasięg. Jeśli chodzi o programy TVP to one są nadawane w MUX 3 którego moc nadawania wynosi tylko 2 kW i w dodatku sygnał jest kierunkowy (sygnał skierowany w stronę Krakowa), tak wiec problem z odbiorem może być znacznie większy.

WISŁAZWE 14.10.2011 22:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1176857)
Sygnał nadawany z Chorągwicy. Jakośc pierwsza klasa, znacznie lepsza niż przy obrazie analogowym. Póki co są to transmisje testowe. Jeśli chodzi o kanały te nie związane z TVP to można jest odbierać bez większego problemu, moc nadajnika wynosi 63 kW i całe okolice Krakowa mają zasięg. Jeśli chodzi o programy TVP to one są nadawane w MUX 3 którego moc nadawania wynosi tylko 2 kW i w dodatku sygnał jest kierunkowy (sygnał skierowany w stronę Krakowa), tak wiec problem z odbiorem może być znacznie większy.

To już wiem dlaczego właśnie na TVP1 I TVP2 zdarzają się od czasu do czasu takie zacięcia emisji programu.
Ale ogólnie tak jak mówisz jakoś elegancka, komfortowo się ogląda pozostałe kanały.

A czy ktoś wie czy uruchomione zostaną też jakieś inne kanały :>
Gdzieś czytałem też o kanałach radiowych.

FraMat 15.10.2011 11:02

według planów wprowadzenie dvb-t w Krakowie miało nastąpic chyba w lipcu 2012 roku. Skąd więc jej obecność teraz? Czyżby tylko testy, które zakonczą się za kilka dni/tygodni?

węgorz2 15.10.2011 12:30

to nie test wszystko chodzi jak nalezy

crazykaro 15.10.2011 12:56

Na poczatku to zawsze są testy ale już nie będzie wyłączenia transmisji tak jak to miało niemal dwa lata temu gdy włączyli sygnał cyfrowy na 2-3 miesiące a później go wyłączyli. A co do daty lipcowej roku 2012 to wówczas będą dostępne już wszystkie multiplexy i będzie jeszcze kilka dodatkowych kanałów z których jednak większość się będzie powtarzała a reszta to będą jakieś shity

rav 15.10.2011 12:58

MUX-3 (TVP1, TVP2, TVP Info Kraków, TVP Info Katowice, TVP Kultura, TVP Historia) powinien nadawać z normalną mocą bodajże od 27 października. MUX-2 działa jakoś od końca lipca. Tymczasem dziś zauważyłem, że te kanały działają u mnie (kilka km od Krakowa na północ) w bardzo dobrej jakości.

Natomiast do 31 maja przyszłego roku wystartuje jeszcze MUX-1, a programy, które tam będą to: TVP1, TVP2, TVP Info, Eska TV, U-TV, ATM Rozrywka i Polo TV. Więc bez szału. W lipcu 2012 TVP1, TVP2 i TVP Info znikną z MUX-3, TVP będzie mogła tam wrzucić inne kanały tematyczne, np TVP Sport albo TVP HD.

węgorz2 17.10.2011 20:57

ale docelowo troche tego bedzie,ciekawe co na to kablowki

wisl@k_TS 17.10.2011 21:05

Szkoda że miejsca w tych MUXach pozajmowały sobie stacje typu TV6, U-TV, ATM Rozrywka czy Polo TV...

węgorz2 21.10.2011 20:27

CYFRA + w najblizszym czasie prawdopodobnie dokona fuzji z tv N ,Cyfra bedzie ta która wchlonie N
http://laki.dvhk.pl/index.php?id=377

węgorz2 21.10.2011 20:48



Cyfra+ z szansą na telewizję "n"?

Czy sprawdzą się spekulacje i na rynku medialnym dojdzie do fuzji satelitarnej Cyfry+ z telewizją "n"? Z informacji Rzeczpospolitej wynika, że Vivendi w sojuszu z France Telecom jest poważnym kandydatem do przejęcia pakietu Grupy TVN.

Nie milkną echa dotyczące transakcji związanej z przejęciem od Grupy ITI większościowego pakietu Grupy TVN, nadawcy wielu kanałów telewizyjnych oraz właściciela portalu Onet.pl i satelitarnej telewizji "n". W mediach co pewien czas pojawią się nieoficjalne informacje w sprawie tej największej transakcji na polskim rynku medialnym.


Kilka dni temu rozpoczął się proces sprzedaży. Z informacji Rzeczpospolitej wynika, że pełnomocnicy ITI zapytania ofertowe skierowali do Time Warner, Vivendi, Bertelsmanna czy Discovery. Jak podaje gazeta, z powodu obecności w regionie to właśnie Time Warner oraz Vivendi są najpoważniejszymi kandydatami do przejęcia TVN.

Najbliżej realizacji swojego planu może być Vivendi, w Polsce poprzez spółkę Canal+ Cyfrowy operator satelitarnej platformy Cyfra+ oraz nadawca kanałów telewizyjnych (m.in. Canal+, Ale kino!, Planete, MiniMini, Domo.TV czy Kucnia.tv). Dzięki przejęciu pakietu TVN przez Vivendi na rynku płatnej telewizji z pewnością doszłoby do konsolidacji (fuzja Cyfry+ z telewizją "n"), a Polsat doczekałby się poważnego konkurenta.

Transakcję przejęcia Grupy TVN przez Vivendi jest gotowy wesprzeć koncern France Telecom, właściciel Grupy TP, która od kilku miesięcy współpracuje z TVN w zakresie usługi telewizyjnej. Z informacji Rzeczpospolitej wynika, że ta zapowiedź francuskiego telekomu nie zaskoczyła Vivendi, więc gazeta spekuluje, że firmy mogły poczynić pewne ustalenia w tej kwestii.

Gdyby faktycznie doszłoby do fuzji Cyfry+ z telewizją "n", na rynku powstałaby platforma telewizji satelitarnej z liczbą około 2,4 mln abonentów, z bogatą ofertą piłkarską na wyłączność (m.in. T-Mobile Ekstraklasa, Liga Mistrzów, Liga Europejska, liga angielska, włoska, hiszpańska, francuska), z kolei do Canal+ mogłyby powrócić prawa filmowe utracone przez ostatnie lata na rzecz nFilm HD.

























klusek106 21.10.2011 20:59

Cholera, odbiera mi tylko , tvp1, 2 , kulture, historie, tvp3krakow, katowice, zas kuzwa polsatu, tv4 tvnu nei chce, ciagle mam za slaba sile sygnalu...

FraMat 21.10.2011 21:23

ja mam też tylko 6 kanałów

crazykaro 21.10.2011 23:49

To bardzo dziwne co piszecie bo sygnał tego muxa który odbieracie jest znacznie słabszy. Mux3 z kanałami tvp ma 2,5 kW a mux 2 z pozostałymi kanałami aż 63 kW

7 kotów 22.10.2011 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez klusek106 (Post 1179844)
Cholera, odbiera mi tylko , tvp1, 2 , kulture, historie, tvp3krakow, katowice, zas kuzwa polsatu, tv4 tvnu nei chce, ciagle mam za slaba sile sygnalu...

Ta przecież się tylko cieszyć.
Kultura i Historia zamiast polsatu i tvn.

FraMat 22.10.2011 10:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1179914)
To bardzo dziwne co piszecie bo sygnał tego muxa który odbieracie jest znacznie słabszy. Mux3 z kanałami tvp ma 2,5 kW a mux 2 z pozostałymi kanałami aż 63 kW

ké?
A one są nadawane z tego samego nadajnika? Może to kwestia odwrócenia anteny?

crazykaro 22.10.2011 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1179973)
ké?
A one są nadawane z tego samego nadajnika? Może to kwestia odwrócenia anteny?

Oba sygnały są nadawane z Chorągwicy, przy czym charakterystyka MUX3 (tvp) jest kierunkowa, skierowana na Kraków, a MUX2 (pozostałe kanały) puszcza sygnał dookoła dlatego może się zdarzyć tak, że ktoś będzie odbierał kanały TVN, Polsat, itd ale nie będzie odbierał kanałów TVP, ale nie na odwrót.

Ciężko stwierdzić dlaczego nie odbierasz wszystkich kanałów, szczególnie biorąc pod uwagę to, że odbierasz sygnał o mniejszej mocy. Gdyby było na odwrót to można by obwiniać moc sygnału. Możesz sprobować raz jeszcze zrobić przeszukiwanie kanałów. Tylko trzeba zrobić pełne przeszukanie bo MUX2 i 3 znajdują się na różnych kanałach (różnych częstotliwościach)

Raul TS 22.10.2011 11:55

Jeżeli odbieracie Mux 3 (k. 48, 690 MHz,) który nadaje z Chorągwicy z siłą 2kW to musicie odbierać Mux 2 który nadaje na 64 818Mhz z mocą promieniowania 63kW.
Jedna z przyczyn może być paradoksalnie za silny sygnał (w antenie wywalić wzmacniacz) albo macie antene która nie przepuszcza, okraja wysokie częstotliwości bo na takich jest Mux2 k.64 ,albo skierowana macie na inny nadajnik np. Katowice Kosztowy ale to mało prawdopodobne

MatMario 24.10.2011 10:10

Jest ktoś z okolic Myślenic kto łapie mux3?
I podobne pytanie w sprawie okolic Bochni, ogólnie kierunek na Tarnów, są jakieś szanse?

Jeśli tak to jaką antenę macie?

crazykaro 24.10.2011 11:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1180951)
Jest ktoś z okolic Myślenic kto łapie mux3?
I podobne pytanie w sprawie okolic Bochni, ogólnie kierunek na Tarnów, są jakieś szanse?

Jeśli tak to jaką antenę macie?

Nie masz szans złapać mux3. Mux3 w okresie transmisji testowych sygnał nadawany jest kierunkowo w stronę Krakowa więc o Myślenice nie zahacza.

Tutaj więcej informacji mozna znaleźć
http://www.emitel.pl/telewizja/nazie...-cyfrowa-dvb-t

mic 24.10.2011 11:37

Jaka antene polecacie zeby odebrac sygnal ? Okolice Olszy. Mam tv z mpeg4

rafkur 24.10.2011 11:43

Ja mam na Bieżanowie na drugim tv podłączoną taką chyba badziewną pokojową z pseudo-wzmacniaczem i śmigą )))

MatMario 24.10.2011 12:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1180980)
Nie masz szans złapać mux3. Mux3 w okresie transmisji testowych sygnał nadawany jest kierunkowo w stronę Krakowa więc o Myślenice nie zahacza.

Tutaj więcej informacji mozna znaleźć
http://www.emitel.pl/telewizja/nazie...-cyfrowa-dvb-t

Kurde liczyłem na jakąś kierunkową ze wzmacniaczem.

Stronkę Emitela znam,liczyłem na jakieś odbicie lub organoleptycznie czy ktoś to sprawdzi.

brzydki.brzydal 25.10.2011 11:41

Podkrakowski Giebultow - odbiera 14 kanalow, obraz jak zyleta na zwyklej antenie siatkowej.
Zeby bylo zabawniej to analogowo na tej samej antenie (ktora ma juz nascie lat) obraz na polsacie/tvn'ie sniezyl.

tier 25.10.2011 12:17

Orientuje sie ktoś co może być przyczyną utraty obrazu na kanałach z MUX 2 (polsat, tvn etc) ? O ile pakiet TVP z MUX 3 śmiga bez zarzutu, o tyle na kanałach MUX 2 zdażają sie kilku godzinne przerwy w obrazie. Jedyne co można wyświetlić wówczas to informacje o kanale. Po jakims czasie obraz wraca i później znów to samo.

crazykaro 25.10.2011 15:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tier (Post 1181435)
Orientuje sie ktoś co może być przyczyną utraty obrazu na kanałach z MUX 2 (polsat, tvn etc) ? O ile pakiet TVP z MUX 3 śmiga bez zarzutu, o tyle na kanałach MUX 2 zdażają sie kilku godzinne przerwy w obrazie. Jedyne co można wyświetlić wówczas to informacje o kanale. Po jakims czasie obraz wraca i później znów to samo.

Sprawdź moc sygnału obu kanałów MUX


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com