Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=710)

crazykaro 15.11.2011 18:40

To jest najlepszy laptop dostępny w tej cenie tyle że od osoby prywatnej, wiec pewności nie ma ale jest kilka sposobów aby to objeść http://allegro.pl/lenovo-g570-i3-233...937799256.html

http://allegro.pl/asus-k53-x53by-e-4...927824787.html ten wygląda równie dobrze, niezłw wyposażenie jak na tą cenę

http://allegro.pl/asus-x53u-k53-c60-...926326470.html czyli ten co proponowałeś to jest kolejny laptop pod względem wydajności i powinno się na nim równie dobrze pracować

Za tą cenę super wysokiej jakości i wydajności nie oczekuj. Znalazo by się jeszcze kilka ciekawszych propozycji ale bez Windowsa.

Sialalalala 15.11.2011 19:48

jkupię zasilacz ATX pow. 420 Watt !!
pilnie !! może ktoś ma i chce się pozbyć ?!

jak co to prv

pilnie :)

janeknaa12 16.11.2011 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PODpalacz (Post 1191607)
mam wybrać laptopa tylko że jestem zielony który model prosił bym o rady ...głownie do przeglądania internetu http://allegro.pl/asus-x53u-k53-c60-...926326470.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-b570...913696701.html Acer X4 N970|17,3LED|3GB|320GB|W7HP HDMI + router

Polecam tego asusa... Sam mam takiego i sprawdza się bardzo dobrze :)

godzilla 19.11.2011 21:23

NETBOOK MINI LAPTOP 7" ANDROID

np. takie cos http://allegro.pl/netbook-mini-lapto...928519349.html

powie mi ktos czy to warte wogole 300zl?

arytmetyk 19.11.2011 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez godzilla (Post 1193199)
NETBOOK MINI LAPTOP 7" ANDROID

np. takie cos http://allegro.pl/netbook-mini-lapto...928519349.html

powie mi ktos czy to warte wogole 300zl?

Maiełm takie coś. Za tę śmieszną cenę warto, ot taki telefon tylko bez funkcji dzwonienia i z wiekszym ekranem. Ale za te cene to calkiem przyzwoity kawalek sprzetu.

Dzimi 23.11.2011 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jakkfk (Post 1191181)
Nie bardzo się wyznaje na sprzęcie, a mam coś takiego:

procesor - AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+
p. główna - gigabyte ga-ma770-ud3
pam. ddr2 2GB
grafika NIVIDIA GeForce 6600 GT

I się zastanawiam, czy taka GeForce GTS 250 da radę przy tym? Dała by się w ogóle "wpiąć"?


GTS 250 da rade przy tym procesorze. Tylko że to jest karta dość energochłonna i Twój zasilacz może mieć problem, jeżeli nie chcesz go wymieniać lepiej poszukaj coś porównywalnej wydajności ale nowszego i zarazem bardziej oszczędnego, np GeForce 9600GT, GeForce GT240, GeForce GT440. Wepniesz bez problemu w swoja płytę.

brylant17 28.11.2011 19:20

Szukam sterownika do Asus A52F do ethernet znalazłem kilka, ale nie chcą się zainstalować a google nic mnie nie mówi,pobierałem ze strony asusa....

jakkfk 28.11.2011 19:39

Dzięki wielkie za podpowiedź, rozglądnę się za tymi które zaproponowałeś.

maTyS. 05.12.2011 19:50

Panowie mam problem.

zrobiłem rano format i wgrałem Windowsa Xp od nowa. posiadam router d-link dsl-2640b . wkładam płytkę od routera i zaczynam instalację. robię krok po kroku aż w końcu dochodzi do kroku drugiego gdzie mam podłączyć kabel ethernet lan do routera i z tyłu komputera tak robie diody świecą a po chwili wyskakuje mi komunikat:

"Kabel ethernet nie jest poprawnie podłączony . Sprawdź połączenie i upewnij się że ruter jest włączony"

podkreślam że przed formatem wszystko normalnie chodziło. jaka może być przyczyna ? proszę o pomoc co zrobić ?

ladek1989 05.12.2011 20:31

Witam, może ktoś jest zorientowany w dziedzinie drukarek i może polecić jakąś solidną i wydajną do 300 zł? Myślę o laserowej bo atramentowe mnie dobijają pomału....

avangarda 05.12.2011 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 1199067)
Panowie mam problem.

zrobiłem rano format i wgrałem Windowsa Xp od nowa. posiadam router d-link dsl-2640b . wkładam płytkę od routera i zaczynam instalację. robię krok po kroku aż w końcu dochodzi do kroku drugiego gdzie mam podłączyć kabel ethernet lan do routera i z tyłu komputera tak robie diody świecą a po chwili wyskakuje mi komunikat:

"Kabel ethernet nie jest poprawnie podłączony . Sprawdź połączenie i upewnij się że ruter jest włączony"

podkreślam że przed formatem wszystko normalnie chodziło. jaka może być przyczyna ? proszę o pomoc co zrobić ?

spróbuj zaktualizować sterowniki do karty sieciowej

maTyS. 05.12.2011 21:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez avangarda (Post 1199092)
spróbuj zaktualizować sterowniki do karty sieciowej

w menadżerze urządzeń ? robiłem już tak,ale mógłbyś mi jeszcze raz napisać jak to się robi bo nie wiem czy dobrze robiłem?

crazykaro 06.12.2011 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ladek1989 (Post 1199083)
Witam, może ktoś jest zorientowany w dziedzinie drukarek i może polecić jakąś solidną i wydajną do 300 zł? Myślę o laserowej bo atramentowe mnie dobijają pomału....

Drukarek nie znam ale musisz zastanowić się nad kilkoma rzeczami. Przede wszystkim tym czy drukarka ma chip liczacy strony drukowane kardridżem, co jest związane możliwością stosowania zamienników. Następnie czy chcesz mieć drukarkę z wifi. I nie nalezy kupować nowych laserowych drukarek poniżej 250 zł bo to będzi jakiś szajs. Osobiście mam stary model HP laserjet 1020, używam już od 4 lat, nie miałem nigdy problemów i jestem bardzo zadowolony.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez maTyS. (Post 1199107)
w menadżerze urządzeń ? robiłem już tak,ale mógłbyś mi jeszcze raz napisać jak to się robi bo nie wiem czy dobrze robiłem?

Podaj jaką masz karte sieciową albo jaką płyte z wbudowaną kartą sieciową.

maTyS. 06.12.2011 11:37

ależ człowiek jest głupi :P dałem już rade zainstalowałem sterowniki z cd płyty głównej , że też na to wcześniej nie wpadłem. dzięki za pomoc :)

maTyS. 07.12.2011 16:26

konfigurowałem wczoraj pocztę na outlooku i usunąłem tamto konto , wchodzą teraz na wp.pl na pocztę nie mam żadnych wiadomości.. da się je jakoś przywrócić ? miałem tam ważne maile itp..

kamilll1906 13.12.2011 17:08

nie wiem czy tmeat właściwy, ale:
jestem na kupnie laptopa, cena do 3tys.
http://bitcomputer.pl/product.php?id=19703
znalazłem coś takiego i wydaje mi się, że parametry ma dość dobre, ale czy ktoś ogarnięty mógłby się wypowiedzieć na en temat, ewentualnie zasugerować jakiś inny model ?

Gucio25 13.12.2011 20:43

jak na takie parametry to drogo.
w podobnej cenie, a nawet 100zł taniej masz takie coś:
http://www.x-kom.pl/p/70063-notebook...-rw-7hp64.html

crazykaro 13.12.2011 22:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamilll1906 (Post 1201226)
nie wiem czy tmeat właściwy, ale:
jestem na kupnie laptopa, cena do 3tys.
http://bitcomputer.pl/product.php?id=19703
znalazłem coś takiego i wydaje mi się, że parametry ma dość dobre, ale czy ktoś ogarnięty mógłby się wypowiedzieć na en temat, ewentualnie zasugerować jakiś inny model ?

Pipieram przedmówce. Do czego ci potrzebny ten komp? Będziesz na nim grał? Poza tym ta Toshiba ma słabą matrycę.

kamilll1906 14.12.2011 00:06

Ogólnie to ten laptop ma mi zastapic mojego PCta, używany w szczególności do internetu, filmów, gier.
Osobiscie wydaje mi się że 500GB wystarczy w zupełności, RAMów min. 4GB, a Grafika pamięci własnej min. 1. Co do innych parametrów nie za bardzo sie orientuje dlatego proszę tu o pomoc :D

crazykaro 14.12.2011 13:52

To ja znalazłęm dwa ciekawe laptopy
http://www.x-kom.pl/p/72498-notebook...64-gt540.html#
http://www.x-kom.pl/p/71484-notebook...-rw-7hp64.html

Przy czym uważam że ciekawszym rozwiązaniem jest ten Samsung (ze względu na parametry w sosunku do ceny). Możesz szukać w innych sklepach, może znajdziesz gdzieś taniej. Jakbyś szukał jeszcze jakiś innych laptopów to szukaj szczególnie takich z grafiką GT540 lub lepszą, szczególnie jeśli chcesz grać w shootery. Ilość pamięci dedykowanej w przypadku grafik ma drugorzędne znacznie.

wiślak 86 17.12.2011 17:00

Widzę że jest tutaj trochę zorientowanych osób więc i ja zapytam o laptopa.
Czy opłaca sie kupić coś takiego http://allegro.pl/dell-d620-c2d-3-33...975976588.html
Sprzęt używany i obawiam się o baterię bo z tego co napisali to dają że będzie działała min. godzinę a co więcej to nie ich sprawa.

Potrzebuję laptopa do: przeglądania internetu, do pracy (office), trochę do filmów. A i aby był w miarę lekki bo do pracy też się przyda:)
Cena najlepiej jak najniższa ale fajnie gdybym sie zmieścił w okolicach co zamieściłem.

Wiem że cudów wymagam ale może jakąś radę macie?
A i na koniec czy lepiej kupić teraz czy zaczekać do stycznia jak ludzie zaczną sprzedawać prezenty?

crazykaro 17.12.2011 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1203003)
Widzę że jest tutaj trochę zorientowanych osób więc i ja zapytam o laptopa.
Czy opłaca sie kupić coś takiego http://allegro.pl/dell-d620-c2d-3-33...975976588.html
Sprzęt używany i obawiam się o baterię bo z tego co napisali to dają że będzie działała min. godzinę a co więcej to nie ich sprawa.

Potrzebuję laptopa do: przeglądania internetu, do pracy (office), trochę do filmów. A i aby był w miarę lekki bo do pracy też się przyda:)
Cena najlepiej jak najniższa ale fajnie gdybym sie zmieścił w okolicach co zamieściłem.

Wiem że cudów wymagam ale może jakąś radę macie?
A i na koniec czy lepiej kupić teraz czy zaczekać do stycznia jak ludzie zaczną sprzedawać prezenty?

Takie komputery, które zostały wprowadzone do użytku w 2006 po 5 latach to już dinozaury. Szczególnie taki Latitiude ktory ma w dodatku słabej jakości matrycę.
Ponadto trudno cokolwiek doradzić bo na odległość trudno ocenić w jakim stanie jest używany laptop. Radzę czeakć na okres poświąteczny. Ludzie po otrzymaniu nowych laptopów będą chceili się pozbyć używanych

Sebo_TS 25.12.2011 17:06

Kupiłem laptopa z Windowsem 7. Do tej pory pracowałem na XP. Jakoś się nie mogę przestawić. Jest jakaś nakładka aby Win7 miał wygląd jak XP ?? Oraz druga sprawa jaką jest podział dysku. Dysk 500GB potrzebuję zrobić z tego 3 dyski. C ( gdzie jest Windows) jakies 100-150 GB a reszte rozbić na 2 dyski. Jak najlepiej i najłatwiej to zrobić.
Kolejną sprawą jest że podczas zakupu koleś powiedział że mam sobie zrobić sobie kopię zapasową Windowsa. W jaki sposób ?

Jeśli byści też mogli dać jakieś wskazówki przy mowym laptopie. Do tej pory miałem jesdnego laptopa w dodatku z USA któremu od razu zarzuciłem XP ( była Vista ) ale go szlag trafił.

crazykaro 25.12.2011 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebo_TS (Post 1204962)
Kupiłem laptopa z Windowsem 7. Do tej pory pracowałem na XP. Jakoś się nie mogę przestawić. Jest jakaś nakładka aby Win7 miał wygląd jak XP ?? Oraz druga sprawa jaką jest podział dysku. Dysk 500GB potrzebuję zrobić z tego 3 dyski. C ( gdzie jest Windows) jakies 100-150 GB a reszte rozbić na 2 dyski. Jak najlepiej i najłatwiej to zrobić.
Kolejną sprawą jest że podczas zakupu koleś powiedział że mam sobie zrobić sobie kopię zapasową Windowsa. W jaki sposób ?

Jeśli byści też mogli dać jakieś wskazówki przy mowym laptopie. Do tej pory miałem jesdnego laptopa w dodatku z USA któremu od razu zarzuciłem XP ( była Vista ) ale go szlag trafił.

Po kolei;
1. Jak rok temu sprawdzałem to nie było żadnych nakładek na W7 bo sam się nie mogłem przyzwyczaić, ale po krótkim czasie W7 staje się bardzo intuicyjny i w dodatku wraz z zapełnianiem go programami nie zwalnia ani nie potrzebuje wiecej czasu na urachamianie, wyłączanie itp. tak więc należy się przywyczaić.

2. Do pozostałych dwóch potrzeb dostajesz się przez panel sterowania. Kursor zaczyna migać w okienku wyszukiwania i wówczas wpisz "partyc" i wyskoczy ci program do podziału dysku na partycje, bardzo łatwy do obsługi i intuicyjny. Trzeba wcisnąć PPM na dysku C i kliknąc "Zmniejsz wolumin" następnie z tego co zostanie utwórz dwie partycje.

3. Do kopii zapasowej też wejdź przez panel sterowania wpisując "kopia" i się wyświeli odpowiedni program do tego.

Sebo_TS 25.12.2011 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1204975)
Po kolei;
1. Jak rok temu sprawdzałem to nie było żadnych nakładek na W7 bo sam się nie mogłem przyzwyczaić, ale po krótkim czasie W7 staje się bardzo intuicyjny i w dodatku wraz z zapełnianiem go programami nie zwalnia ani nie potrzebuje wiecej czasu na urachamianie, wyłączanie itp. tak więc należy się przywyczaić.

2. Do pozostałych dwóch potrzeb dostajesz się przez panel sterowania. Kursor zaczyna migać w okienku wyszukiwania i wówczas wpisz "partyc" i wyskoczy ci program do podziału dysku na partycje, bardzo łatwy do obsługi i intuicyjny. Trzeba wcisnąć PPM na dysku C i kliknąc "Zmniejsz wolumin" następnie z tego co zostanie utwórz dwie partycje.

3. Do kopii zapasowej też wejdź przez panel sterowania wpisując "kopia" i się wyświeli odpowiedni program do tego.

Dzięki wielkie za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie po zrobieniu podziału dysku "musiałem" zostawić na dysku C aż 227GB ( nie jest mi aż tyle potrzebne, wystarczyłoby 100GB ) czy to normalne ? Dodatkowo jest jakiś dysk D Recovery który ma aż 15 GB ? .....

i jaką polecasz przeglądarkę i antywirusa pod ten system ?

crazykaro 25.12.2011 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebo_TS (Post 1204981)
Dzięki wielkie za pomoc. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie po zrobieniu podziału dysku "musiałem" zostawić na dysku C aż 227GB ( nie jest mi aż tyle potrzebne, wystarczyłoby 100GB ) czy to normalne ? Dodatkowo jest jakiś dysk D Recovery który ma aż 15 GB ? .....

i jaką polecasz przeglądarkę i antywirusa pod ten system ?

A ile masz danych na tym dysku C? Bo to dziwne że akurat tyle ci zostawiło. Bo jeżeli masz już na kompie 227 GB danych to nie da się tego podzielić z zapisanymi danymi bez wcześniejszego kopiowania danych.

Ten recovery to jest ten zapasowy system.

Co do przeglądarki to ja lubie Operę ale dobra też jest Google Chrome.

Sebo_TS 25.12.2011 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1204986)
A ile masz danych na tym dysku C? Bo to dziwne że akurat tyle ci zostawiło. Bo jeżeli masz już na kompie 227 GB danych to nie da się tego podzielić z zapisanymi danymi bez wcześniejszego kopiowania danych.

Ten recovery to jest ten zapasowy system.

Co do przeglądarki to ja lubie Operę ale dobra też jest Google Chrome.

W tym momencie po podziale mam 192 GB wolne z 228 :/ i nie moge tego podzielic :/

tarantulaw2 25.12.2011 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebo_TS (Post 1205001)
W tym momencie po podziale mam 192 GB wolne z 228 :/ i nie moge tego podzielic :/

Ja do dzielenia używam darmowego MiniTool Partition Wizard - dobre narzędznie, żadnych problemów z nim. Jak chcesz zmienić rozmiar partycji klikasz prawym przyciskiem na nią, dajesz move/resize, i zmieniasz, po skończeniu wszystkiego dajesz apply.

crazykaro 25.12.2011 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebo_TS (Post 1205001)
W tym momencie po podziale mam 192 GB wolne z 228 :/ i nie moge tego podzielic :/

Bo tego nie masz dzielić tylko stworzyć z tego jedną partycję o rządanej wielkości a reszta wolnego pojdzie na drugą partycję. Kliknij na to wolne miejsce PPM i daj stwórz partycję (czuy jakoś tak) a następnie pisz rządaną wielkość partycji

StelmiOriginal 27.12.2011 16:34

1 Załącznik(ów)
Witam, mam wielki problem. Uruchomilem dzisiaj laptop jak zwykle. Nagle przestaly dzialac porty USB, w ogole nie reaguja, zasilanie w nich jest bo myszka się świeci, ale nie rusza kursorem.... probowalem w Menedżerze Sprzętów itd, ale nic nie daje. Wychodzi po restarcie komputera takie cuś jak w zalaczniku ;)

Siedze juz pol dnia na pomocy microsoftu, i nic, nic z ich sposobow nie dziala.

Mój laptop to MSI FX610

Pomozcie, bo nawet pendrive'a nie podlacze...


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com