Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=710)

Padre1906 07.09.2017 23:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1481846)
Nie powinno się tak robić, a już na pewno nie w laptopach- gdzie masz okrojony BIOS i brak możliwości ustawienia taktowań i napięć ręcznie. Nie osiągniesz tym sposobem nic dobrego, będzie się dławić. Należy dokładać kości o takich samych parametrach, mogą być różnych producentów.

Przecież nowa szybsza kość z automatu dostosuje się do wolniejszych i po sprawie. Jakie grzebanie w napięciach?
Konflkty pomiędzy różnymi pamięciami się zdarzają, ale są to marginalne przypadki.

wiesniak842 08.09.2017 01:03

Rzecz w tym, ze ja chce calkowicie pozbyc sie starej 2x4GB i zamienic ja na 2x8GB. Problem w tym, ze z taktowaniem moich starych kosci, nowych juz nie znajdziesz. Kiedys za lebka, jak potrafilem skrecic/rozkrecic PCeta z zamknietymi oczami, podkrecalo sie recznie(zworki) taktowania procesora. Jak za duzo sie podkrecilo to plyta glowna nie dawala rady i nawet Windowsa nie szlo zaladowac:D Nie mam niestety pojecia jak to sie ma w laptopach z koscmi RAMu. Jakby to byla tania rzecz to bym kupil i sprawdzil ale nie chce mi sie wydawac okolo 600 zlotych i sie zdziwic:D Wolalbym juz ewentualnie kupic jakies uzywane 2x8GB z podobnym taktowaniem do moich i miec spokoj. Nie wiem czy nawet tak nie postapie i czy to nie bedzie najlepsza dla mnie opcja.

mitmichael 08.09.2017 15:25

Zna sie ktos na monitorach? wlaczylem monitor, normalnie byl obraz a po sekundzie ciemno, jak wylaczylem to byl obraz na 2 sekundy i znowu ciemno, sprawdzilem na starym monitorze i wszystko jest ok, dioda swieci normalnie, moglby sie np kabel ktorym laczymy monitor z komputerem s.......ic? jezeli nie to pewnie monitor szlag trafia

MatMario 08.09.2017 20:24

Mógłby.

Mogło paść wejście, może masz drugie to sprawdż.

A monitor jak masz zasilany? Bezposrednio czy z zasilacza kompa?

Może zasilacz.

brylant17 08.09.2017 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1481886)
Zna sie ktos na monitorach? wlaczylem monitor, normalnie byl obraz a po sekundzie ciemno, jak wylaczylem to byl obraz na 2 sekundy i znowu ciemno, sprawdzilem na starym monitorze i wszystko jest ok, dioda swieci normalnie, moglby sie np kabel ktorym laczymy monitor z komputerem s.......ic? jezeli nie to pewnie monitor szlag trafia

Spróbuj podłączyć poprzez inne wejście

mitmichael 08.09.2017 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1481903)
Mógłby.

Mogło paść wejście, może masz drugie to sprawdż.

A monitor jak masz zasilany? Bezposrednio czy z zasilacza kompa?

Może zasilacz.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1481904)
Spróbuj podłączyć poprzez inne wejście

Bezposrednio, inaczej nie moge podlaczyc bo niby monitor full HD ale nawet wyjscia HDMI nie ma :D (stary juz z 6 lat ma, emailowiec mi napisal, ze byc moze kondesatory padły w monitorze i zeby sprobowac zmniejszyc jasnosc monitora, jutro sprawdze, w ostatecznosci bede musial dac do wujaszka elektronika to moze mi zrobi

MatMario 09.09.2017 00:35

Ale ma tylko jedno wejście? Może ma dsub i vga?

brylant17 09.09.2017 12:36

Jak nie ma wyjścia HDMI to pewnie jest tylko jedno połączenie

TIR_DO_SŁUBIC 09.09.2017 22:11

Czy ktoś z Was ma monitor ACER 22 K222HQLbid ?

Link do przykładowej aukcji Allegro- oczywiście nie mojej, nie reklama, choć z Krakowa.

wiesniak842 12.09.2017 19:40

Pytanie na szybko. Zainstalowalem na jednym laptopie po calkowitym formacie Windowsa. Czyli komputer jest "czysciutki". Dokupilem RAM( w sumie to zamienilem na wiecej, bedzie pasowa, bedzie hulal itp itd) ale ma to jakies znaczenie dla Windowsa teraz, czy lepiej po zmianie RAMu znowu od nowa instalowac system. Na moje oko to nie powinno byc problemu ale nie jestem pewien:D

brylant17 12.09.2017 19:54

Nie, no co ty nic nie musisz instalować na nowo :) Ja jak dorzucałem do swojego PC zasyfionego to od razu była różnica :)

TIR_DO_SŁUBIC 12.09.2017 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1482322)
Pytanie na szybko. Zainstalowalem na jednym laptopie po calkowitym formacie Windowsa. Czyli komputer jest "czysciutki". Dokupilem RAM( w sumie to zamienilem na wiecej, bedzie pasowa, bedzie hulal itp itd) ale ma to jakies znaczenie dla Windowsa teraz, czy lepiej po zmianie RAMu znowu od nowa instalowac system. Na moje oko to nie powinno byc problemu ale nie jestem pewien:D

Nie ma takiej konieczności.

Kaan 09.01.2018 12:58

Planuję kupić dysk zewnętrzny 1 TB (zakładałem 500 MB ale różnica cenowa pomiędzy 500 a 1 TB jest niewielka), zwykłe 2.0 USB, i w cenie trochę ponad 200 zł mam:
- Toshiba
- Seagate
- Adata
Która firma bardziej godna uwagi w tym względzie? Czy szukać czegoś innego?

MatMario 09.01.2018 13:19

Ja mam Adate, ze względu na wstrząso-odporność. Jak na razie działa, choć jakoś piękna nie jest.

Coglin 01.03.2018 07:24

Używa ktoś Android Boxa do TV i mógłby coś polecić?
Zastanawiam się między Xiaomi Mi Box 4K a Ferguson FBOX ATV.
Może coś innego, co będzie miało jakiekolwiek wsparcie producenta w przyszłości.
Kasa do 400 zł.

brylant17 01.03.2018 17:55

Bierz Xiaomi Mi Box 4K cholera gdzieś oglądałem o tym program i to właśnie Xiaomi wypadł najlepiej i miażdżył konkurencję chodź mało pamięci wbudowanej

AS82 01.03.2018 20:26

Chyba mi padł zasilacz w komputerze , może ktos polecic jakis dobry sklep/serwis komputerowy ,zeby wymienic część ?

MatMario 02.03.2018 17:17

W jakiej części Krakowa? Myślę że każdy sklep gdzie składają komputery. Pcprojekt albo Bit computer to na 100% zadzwonił bym tylko czy mają czas.

brylant17 19.09.2018 18:56

Szukam dla siebie Powerbanka wybór padł na Xiaomi ktoś coś ? który lepszy 10000 czy 20000 Głównie potrzebuję do ładowania telefonu

Padre1906 19.09.2018 23:48

Co lepsze? Zależy jak duży potrzebujesz.
Sam kupiłem niedawno xiaomi powerbank 10000 2s. Szybkie ładowanie z certyfikatem qualcomma, mogę spokojnie polecić. w bonarce za ok sto złotych.

Kaan 09.04.2019 14:54

Czy ktoś zna program Baltie (poziom gimnazjalny)? Miałbym małe zlecenie :) Kontakt priv.

leszekm 19.05.2019 10:23

Zewnętrzny dysk twardy WD 10TB My Book Desktop USB 3.0 [amazon.com] za ok.450zł:

https://www.mydealz.de/deals/wd-10tb...hread-comments
https://www.amazon.com/gp/offer-list...7CMH78R5?tag=1

Nochal997 19.05.2019 15:37

Potwierdzam, SSD za 100 zł zrobi już różnice względem HDD

tommiyacht 20.05.2019 15:08

chyba najblizej ten temat
na prawde prosty program do tworzenia filmow ? przycinanie, izolowanie audio, nakladanie audio, synchrozacja audio z video itd.

Kamil_mchw 28.05.2019 19:35

Hej,

szukam laptopa ale się nie znam do końca.
W gry nie gram, czasem jakiś film, ale głównie programy do pracy (średnio obciążające system), net itp. 14 cali i ekran dotykowy.
Coś godnego polecenia...? Cena 2500-3500 zł.
rankingi są opłacane więc sobie daruję...
pozdro

Barti 29.05.2019 10:38

Ja kiedyś zastanawiałem się nad jakimś po leasingowym laptopem z komisu. Jakiejś porządnej marki.

Kamil_mchw 26.07.2019 16:53

gdzie dostanę pakiet office za free?? może być starsza wersja...

JudasPriest 26.07.2019 18:51

Najprostszym sposobem jest chyba Open Office. Darmowy i w pełni kompatypibilny z Officem

kucharz_77 26.07.2019 23:00

Giełda ul. Balicka, nawet najnowszą wersję dostaniesz... tylko nie za free... jakieś 30zł...

Coglin 27.07.2019 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 1541743)
gdzie dostanę pakiet office za free?? może być starsza wersja...

Giełda, znajomi, https://winclub.pl/forum/71-office/

Kaan 03.09.2019 16:19

Jak to jest, że w sklepie pakiet Office kosztuje kila stówek a na A... można kupić klucz za 30 zł? Nie pogryzie się z oryginalną Windą?
Nie znam się na tym, a muszę do nowego komputera zapakować edytor tekstu i arkusz kalkulacyjny. Nie biorę pod uwagę OpenOffica ponieważ dużo czasu zajmuje mi znajdowanie tych samych funkcji.

Kocur 04.09.2019 10:47

Pytanie co to za klucz. Ja kiedyś w jednym korpo miałem promocję dla pracowników i kupiłem cały pakiet za bodajże 50 zł.
Klucz działa pewnie do dzisiaj - ale w warunkach licencji było że mogę używać tak długo jak pracuję w tym konkretnym korpo.

Tak samo są licencje akademickie - może ktoś ma klucz z AGH itp - działający ale w licencji jest napisane że do użytku do celów naukowych itp.


Wiele jest rodzajów licencji i cholera wie na co akurat trafiłeś :)

szprotson 04.09.2019 15:27

Office365 jest na 5 komputerów jedna licencja

PvD 18.09.2019 22:08

Dobry program do odzyskiwania danych z dysku/karty pamięci?

Coglin 19.09.2019 07:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1543200)
Dobry program do odzyskiwania danych z dysku/karty pamięci?

O ile dane nie są nadpisane, bo wtedy nic nie odzyskasz, to:
- z darmowych np. Recuva, TestDisk & PhotoRec
- z pół darmowych np. z chomika ;) - Ontrack EasyRecovery

brylant17 20.09.2019 20:01

Jak pisze Coglin to zdecydowanie Ontrack EasyRecovery Polecam w 100% odzyskałem dane z karty SD bez problemu

lucas8 06.10.2019 09:16

W temacie laptopów marki Dell. Ktoś coś może polecić w przedziale cenowym 3,5-4 tyś zł? Jest tak szeroki wachlarz modeli w tych widełkach, że ciężko się zdecydować ;)

Dzięki!

bevierek 06.10.2019 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lucas8 (Post 1544070)
W temacie laptopów marki Dell. Ktoś coś może polecić w przedziale cenowym 3,5-4 tyś zł? Jest tak szeroki wachlarz modeli w tych widełkach, że ciężko się zdecydować ;)

Dzięki!

Polecam modele z serii XPS

anik 14.10.2019 08:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lucas8 (Post 1544070)
W temacie laptopów marki Dell. Ktoś coś może polecić w przedziale cenowym 3,5-4 tyś zł? Jest tak szeroki wachlarz modeli w tych widełkach, że ciężko się zdecydować ;)

Dzięki!

Masz tutaj porównanie laptopów, dell jest na 5 miejscu, model to Dell Inspiron 17 G3 3779-7734 ;)


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:56.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com