Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=710)

WiślakNH 10.03.2009 14:59

Witam :)
Postanowiłem kupić sobie używanego laptopa,bo stwierdziłem,że płacić teraz 2000 za średniego i wymieniając go za kilka miesięcy na jakiegoś dużo lepszego wolę wydać 1000-1200 zł teraz za jakiegoś używanego...
Znalazłem kilka ofert ale potrzebowałbym Waszej porady :)

1
[FONT=Arial]ASUS F3TC AP-049[/FONT]
[FONT=Verdana]


PROCESOR AMD TURION 64X2 1,81 ghz (DWURDZENIOWY)

DYSK TWARDY 120GB

PAMIEC RAM 1 GB

KARTA GRAFICZNA NVIDIA GEEFORCE 7300

BATERIA 4800 MH

NOŚNIK NAGRYWARKA DVD SM VHP

EKRAN 15,4 CALA

BLUETOOTH KAMERA 1,3 MEGAPIXEL

WEJSCIE NA KARTE MINI SD

4 PORTY USB

WIRELESS INTERNET

2
http://toshiba.icecat.pl/pl/p/Toshiba/PSA67E-001001EN/Equium%2520A60-692%2520P4%2520518%252FXP%2520HE%252F256MB%252F40G B%252F15TFT%252FDVD-R%252FRW.htm#

3
[/FONT]HP Compaq nx6110

Procesor: Intel Pentium M 1,73 GHz
504 MB RAM 800 MHz
HDD: 80 GB
Napęd: DVD-RW
Grafika: Intel 915GM, matryca 15" 1024x768
system: Microsoft windows XP Home Edition
Bluetooth
WiFi
modem
LAN
2xUSB 2.0
DOK
2xPCMCIA
firewire
VGA
mini jack audio in/out
touchpad

4
Fujitsu Siemens AMILO Pro z oryginalnym Windowsem XP. Laptop posiada procesor Intel inside Celeron M. Monitor LCD Plug and Play o matrycy matowej (15''). Panel 1280x800 TFT. Pamięć systemowa to 512 MB. rozmiar pamięci to 64MB. (directX 9.0c + directX media 6) Dodatkowo nagrywarka płyt.Laptop posiada także wbudowaną kartę sieci bezprzewodowej WI-FI i Lan.

5
HP Pavilion dv6000 AMD Turion 64 x 2 Mobile Technology TL-50 :
karta graficzna GeForce Go 6150 256 mb
Podwojny Procesor : AMD Turion 64 x 2 Mobile Technology LT – 50
Pamiec Operacyjna : 1 GB/ rozszerzany do 2 GB (max) Technology DDR II SDRAM Storage ATA Controller
Twardy Dysk : 80 GB Storage Removable None Hard drive type Standard Display
Wejscia : 2 Memory , 1 ExpressCard 54/34 Interfaces 3 x USB 2.0 - USB 2.0 , 1 x Modem - RJ-11 , 1 x Ethernet - RJ-45 , 1 x Display / video - VGA , 1 x IEEE 1394 (FireWire)
DVD : Nagrywarka DVD MultiRecorder, High Speed CD - Recorder, DVD RW/DL +/-

6
Dell Inspiron 6000 1,86 60GB 1GB RAM WI-FI

Model procesora Pentium M (Centrino) Zegar procesora 1860 Mhz Cache 2 MB Pojemność pamięci operacyjnej RAM 1024 MB Typ pamięci operacyjnej RAM DDR2 Częstotliwośc taktowania pamięci PC533 Pojemność dysku twardego 60 GBModel karty graficznej ATI Radeon X300

Z góry wielkie dzięki.

pirat.z.karaibow 10.03.2009 15:02

Wszystko zależy od tego na co chcesz przeznaczyć laptop. Na granie? Na samą pracę? Filmy i muzyka?

WiślakNH 10.03.2009 15:05

Przede wszystkim muzyka,filmy,internet.
Domyślam sie,że te laptopy nie są z górnej półki ale na kilka miesięcy dla mnie wystarczające.

7 kotów 10.03.2009 15:18

Jesli muzyka + filmy + internet, to najslabszy laptop. Nawet nie musiz sprawdzac konfiguracji. :)
Wazne zeby mial wi-fi i jakis chociaz jeden usb.

Duzo jezdze ostatnio i zakupilem sobie do takich celow notebook della - nawet nie wiem jak sie nazywa - za 70 euro. Bez czytnika cd.
nawet jak sie rozpieprzy to nie szkoda.

WiślakNH 10.03.2009 15:26

No wiadomo,że dobrze byłoby też czasem w coś zagrać :p
A z tych 6 co napisałem kilka postów wyżej które są godne polecenia?:D

Mlody Wislak 10.03.2009 17:01

Asus albo Pavilon :) oba mają 2rdzenie. Nie opłaca się kupować lapka z 1rdzeniem :) Ja bym się skłaniał ku Asusowi gdyż ma ciutke lepsza karte graficzną.

WiślakNH 10.03.2009 17:55

Asus jednak odpada,bo ma pękniętą obudowę.
Więc na chwilę obecną do wyboru mam : tego HP Pavilon (powyżej)
+ te dwa

ASUS- X51R
rocesor Klasa procesora Intel Dual Core Kod procesora T2130 Taktowanie procesora 1,86 GHz Częstotliwość szyny FSB 782 MHz Pojemność pamięci podręcznej 1,2 MB Chipset ATI Radeon Xpress 1100 128 Mb Pamięć operacyjna Zainstalowana pamięć RAM 1024 MB Typ pamięci RAM DDR2 Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci 782 MHz Dysk twardy Pojemność dysku 120 GB Interfejs dysku twardego SATA Typ ekranu TFT Przekątna ekranu LCD 15,4 cali Maksymalna rozdzielczość LCD WXGA 1280x800 pikseli Karta graficzna Typ karty graficznej ATI Radeon Xpress 1100 Karta dźwiękowa Karta dźwiękowa kompatybilna z SoundBlaster Pro Napędy dysków wymiennych Napędy optyczny wbudowany DVD Super Multi drive Light Scribble (DVD-RAM,DVD+-R/+-RW) Złącza i interfejsy Złącza zewn. 4x USB, D-SUB (wyjście VGA), RJ11 (modem), RJ45 (LAN), Słuchawki, Mikrofon Złącze PCMCIA tak Czytnik kart pamięci SD, MMC, MS, MS Pro Komunikacja Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11 b/g Karta sieciowa przewodowa 10/100 Mbps Modem 56 K Informacje użytkowe Urządzenia wskazujące Touchpad Typ baterii litowo - jonowa, 6 komorowa, 4400 mAh

LAPTOP HP PAVILION ZD7000
-Hewlett-Packard Pavilion zd7000
,-3,00 gigahertz Intel Pentium 4,-HL-DT-ST DVD+RW GCA-4040N [CD-ROM drive]-TOSHIBA MK8025GAS [Hard drive] (80,03 GB)- 1024 Megabytes Installed Memory (RAM)-NVIDIA GeForce FX Go5200-Conexant AC-Link Audio-Broadcom 802.11b/g WLAN-Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC-Karta sieciowa 1394-Kontroler hosta Texas Instruments IEEE 1394 zgodny z OHCI-Bateria Microsoft o metodzie kontroli zgodnej z ACPI-Microsoft AC Adapter-Urzšdzenie USB interfejsu HID-Szybki port podczerwieni IrDA [Infrared]-Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2-Mysz zgodna z HID [Mouse]-Mysz zgodna z PS/2 [Mouse]-Główny koncentrator USB (4x)-Sony DSC

Kolumbus 10.03.2009 23:38

Taka mała sugestia z mojej strony jeśli ktoś planuje używać Windows Vista to sugeruję zakupić dodatkową kość pamięci operacyjnej.W poprzednim laptopie miałem 1 GB i niestety nawet przy używaniu komputera do samch filmów i neta potrafiło czasem niemiłosiernie zamulać.Teraz mam HP pavilion i 3GB ramu i szczerze też myślałem, że będzie jednak trochę lepiej...

MatMario 17.03.2009 18:40

Chce zmienić pamięć w laptopie. Pamięć dedykowana do tego laptopa to taka

http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...D8000B/1G&id=4

Ja chciałbym włozyć taką

http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...VR667D2S5K2/2G

A laptop to

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...69&dlc=en#N245

Będzie to działać?

Linki poprawiłem a pytam również tutaj gdyż po namyśle wydaje mi się bardziej odpowiednim tematem, niż mam pytanie.

koyoot 17.03.2009 19:43

hmmm ja mam Viste Ultimate na stacjonarce ale majaca tylko 2gb ram i faktycznie zamulalo, ale po instalacji SP1 widze duza poprawe. Choc mimo wszytsko troche przeklinam na ten system bo nie wszytsko dziala jak powinno to wreszcie zebralem sie zeby dzieki temu systemowi zrobic defragmentacje dyskow bo normalnie mnie by szlag trafil. Sciagam teraz najnowszy build Windowsa 7 i zobaczymy z czym to sie je na screenach wyglada fenomenalnie zobaczymy jak ze stabilnoscia i wydajnoscia jesli jest tak jak pisza to chyba trzeba bedzie kupic pierwszego Windowsa w zyciu(tak tak to jest jedyna rzecz jaka mam nielegalna na mojej maszynce).

DYRU 18.03.2009 09:05

Musze dzisiaj kupić nowy monitor, wczoraj moje zasłużone pudło wyzionęło ducha. poszedł dym, zaśmierdziało pączkami i szlag go trafił.
W związku z powyższym. jaki monitor mi doradzicie?? na co zwrócić uwagę.
monitor ok 17 cali. (nie wiem jakie teraz robią płaskie)

dziękuję i pozdrawiam

koyoot 18.03.2009 11:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 694616)
Musze dzisiaj kupić nowy monitor, wczoraj moje zasłużone pudło wyzionęło ducha. poszedł dym, zaśmierdziało pączkami i szlag go trafił.
W związku z powyższym. jaki monitor mi doradzicie?? na co zwrócić uwagę.
monitor ok 17 cali. (nie wiem jakie teraz robią płaskie)

dziękuję i pozdrawiam

http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,52031/

Prosze, najlepszy w tej chwili monitor LCD na rynku w tej cenie dodatkowo 19 calowy panoramiczny(kapitalnie wyglada na nim Vista i Windows 7). Jakosc obrazu jest rewelacyjna.

MatMario 18.03.2009 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 694335)
Chce zmienić pamięć w laptopie. Pamięć dedykowana do tego laptopa to taka

http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...D8000B/1G&id=4

Ja chciałbym włozyć taką

http://www.ec.kingston.com/ecom/conf...VR667D2S5K2/2G

A laptop to

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...69&dlc=en#N245

Będzie to działać?

Linki poprawiłem a pytam również tutaj gdyż po namyśle wydaje mi się bardziej odpowiednim tematem, niż mam pytanie.

koyoot ty chyba szpec jestes komputerowy, zadziala ta pamięć u mnie w laptopie?

vote-for-mikey 18.03.2009 20:05

mam pytanie co do photoshopa:

jak z obrazka takiego "wyciąć" same kontury postaci aby wyglądały one tak?

chodzi mi o same postaci, bez tła etc. trochę poszperałem na guglu, ale nie mogłem znaleźć.

z góry dzięki za pomoc.

(piszę też tutaj, bo tak :) )

wislak_92 18.03.2009 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DYRU (Post 694616)
Musze dzisiaj kupić nowy monitor, wczoraj moje zasłużone pudło wyzionęło ducha. poszedł dym, zaśmierdziało pączkami i szlag go trafił.
W związku z powyższym. jaki monitor mi doradzicie?? na co zwrócić uwagę.
monitor ok 17 cali. (nie wiem jakie teraz robią płaskie)

dziękuję i pozdrawiam

Jaka cena? Przeznaczenie domowe, filmy, net itd?

Ostatnio interesowałem sie troche monitorami i jakbym mial kupowac to wzialbym
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,53295/

koyoot 18.03.2009 21:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 694906)
koyoot ty chyba szpec jestes komputerowy, zadziala ta pamięć u mnie w laptopie?

Hmmm, prawde mowiac to jestem specem od stacjonarek na laptopach znam sie pi razy oko, rzadko mam z nimi do czynienia. Wedlug mnie jesli to sa SODimm`y to powinny dzialac ale radzilbym sie upewnic bardziej bo ja moge sie mylic w tej kwestii.

P.S. WINDOWS 7 TO PO PROSTU OBLED!!! Nie moge sie doczekac wersji sklepowej, wersja ewaluacyjna dziala rewelacyjnie!!!

WiślakNH 20.03.2009 13:06

Co do monitorów to niedawno zakupiłem Samsunga SyncMaster T200 i jestem z niego zadowolony,kontrast 20000:1

Mam pytanie-zamierzam kupić router i nie wiem od czego zależy jaki wybrać?
Ostatnio przypadkowo w Media Markcie usłyszałem jak kobieta zapytała sie o tego routera,a gość odpowiedział w czym ma neta UPC ..itd ..... ja mam osiedlowego.

Jurand 21.03.2009 12:12

Przymierzam się do kupna dysku zewnętrznego o pojemności 1TB. W ofertach na róznych stronach jest bardzo dużo rodzajów, więc prosiłbym o polecenie jakiegoś dobrego modelu w rozsądnej cenie, ew. napisanie na co trzeba zwrócić uagę przy zakupie takiego sprzętu. Z góry dzięki za pomoc :)

kacu 26.03.2009 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 7 kotów (Post 690262)
Jesli muzyka + filmy + internet, to najslabszy laptop. Nawet nie musiz sprawdzac konfiguracji. :)
Wazne zeby mial wi-fi i jakis chociaz jeden usb.

Duzo jezdze ostatnio i zakupilem sobie do takich celow notebook della - nawet nie wiem jak sie nazywa - za 70 euro. Bez czytnika cd.
nawet jak sie rozpieprzy to nie szkoda.

A gdzieś go znalazł tak tanio? Poszukaj mi na necie takiego jakbyś mógł :D

Kolumbus 27.03.2009 01:04

Do prostych bzdetów polecam IBM z serii T, dla nerwowych ludzi są idealne bo mają tytanową skrzynkę i potrafią znieść naprawde sporo;)

sandbender 27.03.2009 14:33

IBM nie robi notebooków.
Robi je Lenovo. Udział IBM w Lenovo to poniżej 5% akcji.

Chyba, że masz na mysli stare notebooki IBM.

Kolumbus 28.03.2009 00:25

no stare mam na mysli, do takich skompikowanych operacji jak filmy, internet i mp3...

<Crasch> 31.03.2009 16:10

Ktoś wie skąd można ściągnąć plik : rundll32.exe?

w sumie to pokzuje mi coś takiego...a to wina wirusa który był na kompie
http://www.up.programosy.pl/view/bez..._1302.jpg.html

7 kotów 31.03.2009 17:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacu (Post 699238)
A gdzieś go znalazł tak tanio? Poszukaj mi na necie takiego jakbyś mógł :D

buyandsell.ie
lub na boards.ie

slaskWKSslask 04.04.2009 00:31

Witam,mój problem polega na ukazywaniu się podczas grania ( FM09) ,tuż po rozpoczęciu gry błędu krytycznego zamykającego aplikacje. Wiem ,że gra jest dobra,problem pojawil się po zmianie komputera na nowszy. Gigabyre`EP31-DSL. GeForce 9600GT od Gigabyte,4GB Ram,Dual Core E5200.Komp prosto ze sklepu,nowe stery(pytanie czy dobre) Oto LOG crash Dumpa ,ponoć osoby kumające temat bez problemu potrafia postawić diagnozę;) Proszę o jakąkolwiek wskazówke. Dodam ,że system formatowany po tym błędzie nadal sie pojawia,stery garfiki raz płyty,po reinstacle ze stronki Nvidi.

Log- http://i39.tinypic.com/nmxpnt.jpg

<Crasch> 16.04.2009 15:32

Mam taki problem, otóż potrzebuje linuxa na już, ściągnąłem tą wersje:
http://www.download.net.pl/15194/PCLinuxOS/

i problem pojawia sie przy nagrywaniu.
Nagrałem dwa razy to na płyte CD przez Nero w predkościach 48x i 4x i żadna nie chce sie uruchomić.
Pisze:

Boot Cd:
Boot CD:
_

i po chwili startuje windows

w Biosie oczywiście ustawiłem by startował z płyty ale to nic nie daje
Ktoś wie w czym problem?

WRzŚ 16.04.2009 16:46

Sprawa taka:

win xp

wyskoczył im jakis komunikat ze sie cos tam zaktualizowało i nalezy restartować kompa albo sam to zrobi za 4 min, no to dobra restart.
kiedy sie zaczął na nowo ładować zatrzymało sie na czarnym ekranie w którego górnym lewym rogu miga mi tylko biała pauza. przy resecie włącza sie ten ekranik ze ma sie do wyboru tryb awaryjny itd. ale przy wyborze jakiejkolwiek opcji to samo, miga mi ta pauza w u góry. co począć ?:-/

globoos 17.04.2009 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WRzŚ
...

spróbuj wziąć płytkę z xp, jak ci wyskoczą opcje do wyboru to daj sobie konsolę odzyskiwania systemu, jak już w nią wbije wpisz "systemroot" (bez cudzysłowia), mi to pare razy pomogło na taki problem. a jak nie to sorry, ale chyba formacik mode on :S

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <Crasch> (Post 709569)
Mam taki problem, otóż potrzebuje linuxa na już, ściągnąłem tą wersje:
http://www.download.net.pl/15194/PCLinuxOS/

i problem pojawia sie przy nagrywaniu.
Nagrałem dwa razy to na płyte CD przez Nero w predkościach 48x i 4x i żadna nie chce sie uruchomić.
Pisze:

Boot Cd:
Boot CD:
_

i po chwili startuje windows

w Biosie oczywiście ustawiłem by startował z płyty ale to nic nie daje
Ktoś wie w czym problem?

a to nie jest czasami tak że w nero trzeba zaznaczyć gdzieś opcję że płytka jest bootowalna żeby komp się z niej bootował? a rozkminka nr 2 jest taka : próbowałeś nacisnąć jakiś klawisz jak wyskakiwało to BOOT CD? w przypadku wszelakich windowsów tak było, że żeby wbiło w menu instalacji systemu trzeba było coś nacisnąć, inaczej uruchamiał się normalnie (albo i nienormalnie) system zainstalowany wcześniej.

someone_TSW 09.06.2009 16:32

Zastanawiam się nad kupnem dysku zewnętrznego, a że nie znam się na tym kompletnie stad pytanie do Was...
Na co zwrócić uwagę przy kupnie, jakie powinny być jego parametry żeby można było powiedzieć, że dysk jest "dobry" ? Kwota jaką przeznaczam to +- 200 zł. Dysk 250GB, chyba że znajdzie się coś większego w tych cenach. Będę wdzięczny za rady i linki, może ktoś posiada coś podobnego, ma jakieś doświadczenia.

David. 10.06.2009 22:53

Koledzy, koleżanki, poszukuję jakiegoś notebooka do 3 tysięcy złotych. Wiadomo, jak najlepsza i najwydajniejsza konfiguracja by się przydała. Ktoś,coś poleca? Matryca 15 cali. Nowy.

<wislak88> 24.06.2009 11:46

Mam podobne pytanie jak kolega wyżej. Laptop do 3 tyś zł koniecznie 15. Cos polecacie? Co o tym myślicie? http://www.komputronik.pl/Notebooki_...elny,id,69295/ Ma ktoś jakieś doświadczenia z Acerami? Jak z wykonaniem?

Mlody Wislak 24.06.2009 12:02

do czego ma być laptop ?:>

<wislak88> 24.06.2009 12:40

Głownie internet ale tez bym czasami pograł w jakieś gry.

Mlody Wislak 24.06.2009 12:58

Lenovo y530 , Dell Studio 1555 , MSI EX625 (z najtańszym prockiem ale to jesty 16' )

holender 26.06.2009 11:16

moze ktos z Was zaproponowalby mi jakis komputerowy zestawik (plyta glowna, procek, karta graficzna, RAM) koszt zestawu 1500- 2000zl a i jeszcze jedno sklanialbym sie raczej ku procesorom AMD.
pozdrawiam i z gory wielkie dzieki;)

cristovao 26.06.2009 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez holender (Post 751722)
moze ktos z Was zaproponowalby mi jakis komputerowy zestawik (plyta glowna, procek, karta graficzna, RAM) koszt zestawu 1500- 2000zl a i jeszcze jedno sklanialbym sie raczej ku procesorom AMD.
pozdrawiam i z gory wielkie dzieki;)

http://www.purepc.pl/inne/zestawy_ko..._czerwiec_2009

mic 12.08.2009 16:46

Mam w laptopie baterie naladowana na 100%, wylaczam go, odpinam zasilanie. Rano wlaczam laptopa, a bateria ma ok 90%. Przy dluzszym wlaczaniu i ladowaniu jeszcze bardziej spada. Co moze byc powodem ?

yoda79 14.08.2009 08:06

Mam Windowsa 7 i nic kompletnie nie chodzi-ani filmy ani muza. Jakieś sugestie?

Hudy 14.08.2009 08:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 778561)
Mam Windowsa 7 i nic kompletnie nie chodzi-ani filmy ani muza. Jakieś sugestie?

ta wersja blokuje niektore kodeki
sam sie ostatnio meczylem i po zainstalowaniu k-lite codek pack5.0 i ffdshow nie bylo efektow i dopiero po zainstalowaniu kodeka do plikow rmvb czyli real alternative chodzilo juz wszystko

koyoot 14.08.2009 11:21

Odnosnie windowsa 7. Kompletna bzdura ze ten system blokuje niektore kodeki. Ba, mp3 dzialaja na windows media playerze nie jak w Viscie(blokada).

Jedyna rzecz jaka przychodzi mi na mysl to to ze nie masz zainstalowanego oprogramowania do odtwarzania filmow muzyki itp itd. Jeszcze jedno na Windzie 7 pracuje od lutego tego roku.


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com