Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=710)

Coolpick 02.02.2011 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GOalkeeper (Post 1045330)
Możliwe, ale znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/tytan-asus-x52jc-k...428075785.html

Ale ta karta nie należy do wydajnych i jeśli planujesz lapka używać do gier, to wąskim gardłem nie będzie procesor, tylko zdecydowanie karta graficzna. Nie napisałeś, do czego będzie służył laptop, ale jeśli m.in. do grania, to proponuje wziąć coś z lepszą grafiką kosztem procka (np. jakaś i3)

AgresywnyChomik 02.02.2011 19:59

Moj Acer Aspire One (dostalem go jakis czas temu) zostal zalany herbata i koszt naprawy jest bliski cenie nowego sprzetu, dlatego zastanawiam sie nad kupnem malego przenosnego urzadzenia na ktorym moge przegladac internet, ogladnac film w podrozy itp. Ostatnio jest boom na tzw tablety, tu pojawia sie moje pytanie do osob ktore siedza w temacie - ktore z ponizszych urzadzen wybralibyscie (badz czekam na jakies ciekawe inne propozycje)?

Samsung 7 slide
http://droidspin.com/sliding-samsung...ate-for-march/

Assus Eee
http://www.mobilemag.com/2011/01/05/...h-eee-tablets/

Notion Ink Adam
http://www.mobimaniak.pl/18412/table...am-oficjalnie/

Motorola Xoom
http://www.chip.pl/news/sprzet/table...-androidem-3.0


Oraz drugie pytanie jaka jest roznica wydajnosci miedzy NVIDIA tegra 2 a nowym Intel Atom Oak Trail Z670 z zegarem 1.66Ghz.

Dziekuje z gory za wszystkie rzeczowe porady.

GOalkeeper 02.02.2011 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 1045755)
Ale ta karta nie należy do wydajnych i jeśli planujesz lapka używać do gier, to wąskim gardłem nie będzie procesor, tylko zdecydowanie karta graficzna. Nie napisałeś, do czego będzie służył laptop, ale jeśli m.in. do grania, to proponuje wziąć coś z lepszą grafiką kosztem procka (np. jakaś i3)

Do gier to nie, bardziej interesuje mnie internet, czasem przerobić jakieś zdjęcia, posklejać filmiki itp. Gry odchodza na drugi plan.

MatMario 03.02.2011 09:43

Macie jakieś propozycje na notebooka z nagrywarką Blu-ray w opcji do powiedzmy 5000 tys?

Coolpick 03.02.2011 11:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GOalkeeper (Post 1046064)
Do gier to nie, bardziej interesuje mnie internet, czasem przerobić jakieś zdjęcia, posklejać filmiki itp. Gry odchodza na drugi plan.

W takim razie ten co podałeś może być niezłym pomysłem. Proponuję jednak kupić w jakimś bardziej renomowanym sklepie, np. http://www.x-kom.pl/p/61186-notebook...00-dvd-rw.html , tylko 1 GB mniej pamięci, różnicy nie odczujesz, a pamięć teraz tania jak barszcz.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMatio
Macie jakieś propozycje na notebooka z nagrywarką Blu-ray w opcji do powiedzmy 5000 tys?

za pięć milionów to superkomputer postawisz :)

crazykaro 03.02.2011 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1046234)
Macie jakieś propozycje na notebooka z nagrywarką Blu-ray w opcji do powiedzmy 5000 tys?

Z bluerayem kupisz juz za 3500 (tak na oko). Napisz do czego potrzebujesz

MatMario 04.02.2011 07:59

Głównie jako odtwarzacz filmów hd. Musi mieć HDMI żeby podpiąć do tv i dobrze by było z monitorem większym niż 15,6. Do użytku stacjonarnego. Mało mobilny. Z racji tego że nagrywarka blu rey kosztuje ok 3000 tys bardziej ekonomiczne wydaje się takie rozwiązanie.

szprotson 04.02.2011 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1046807)
Głównie jako odtwarzacz filmów hd. Musi mieć HDMI żeby podpiąć do tv i dobrze by było z monitorem większym niż 15,6. Do użytku stacjonarnego. Mało mobilny. Z racji tego że nagrywarka blu rey kosztuje ok 3000 tys bardziej ekonomiczne wydaje się takie rozwiązanie.

ale po co ci ta nagrywarka blu-ray?

za 360pln +/- kup sobie dysk 2Tb. z neta teraz wszystkie filmy juz mozesz zedrzeć w jakosci hd (http://isohunt.com/torrents/?ihq=bluray)
Jak dla mnie to lepsza opcja,bo jak nagrasz blurady cd to odtworzysz to tylko na BR a te filmy w jakosci blueray odtworzysz na kazdym kompie instalując "matrioszke".Z blueray bedzie jak z nagrywarkami cd/dvd z racji o wiele tanszych przenosnych nosnikow danych, dla mnie BR jest bezsensowne, no chyba ze baaardzo chcesz odtwarzac plyty na ps3.
Ja na twoim miejscu kupiłbym laptopa z matryca hd (np.http://allegro.pl/laptop-acer-aspire...428455839.html - tylko acer nie jest superdobra firma) i zadbał o dobry internet typu 10mb/s i masz wszystko czego dusza zapragnie odnośnie oglądania filmow :)

nero 05.02.2011 11:54

Czy laptop na tej aukcji http://allegro.pl/40-dell-1750-17-t4...431933093.html to naprawdę taka okazja? Ile taki laptop może kosztować bez promocji (pytam o cenny allegrowskie, nie sklepowe)

mic 05.02.2011 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1047308)
Czy laptop na tej aukcji http://allegro.pl/40-dell-1750-17-t4...431933093.html to naprawdę taka okazja? Ile taki laptop może kosztować bez promocji (pytam o cenny allegrowskie, nie sklepowe)

-40% to to napewno nie jest, ale mysle ze normalnie kosztowalby cos z 2k-2,2k

nero 05.02.2011 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 1047311)
-40% to to napewno nie jest, ale mysle ze normalnie kosztowalby cos z 2k-2,2k

Dzięki za odpowiedz.
Czym się rożni ten laptop

http://allegro.pl/40-dell-1750-17-t4...431933093.html

od tego

http://allegro.pl/dell-inspiron-1750...431449081.html

Minimalnie procesorem, oprogramowaniem, ma 2 gb ram pamięci a różowy 4 gb czym jeszcze?

crazykaro 05.02.2011 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1046807)
Głównie jako odtwarzacz filmów hd. Musi mieć HDMI żeby podpiąć do tv i dobrze by było z monitorem większym niż 15,6. Do użytku stacjonarnego. Mało mobilny. Z racji tego że nagrywarka blu rey kosztuje ok 3000 tys bardziej ekonomiczne wydaje się takie rozwiązanie.

Sorry za pierwszym razem nie doczytałem że chodzi o nagrywarkę. Z tego co znalazłem to tylko toshiba zajmuje się notebookami z nagrywarką blu-ray w przyzwoitej cenie.
http://www.x-kom.pl/p/62034-notebook...ray-7hp64.html Więcej nie znalazłem

nero 06.02.2011 19:28

Panowie takie pytanie...

Taki laptop - http://allegro.pl/dell-inspiron-1525...446065420.html
Czy jest możliwość, aby sprzedawca zmienił mi pamięć z 2 GB na 4 GB oraz zmienił kartę graficzną na inną?

Damianek_ABG 06.02.2011 20:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1047909)
Panowie takie pytanie...

Taki laptop - http://allegro.pl/dell-inspiron-1525...446065420.html
Czy jest możliwość, aby sprzedawca zmienił mi pamięć z 2 GB na 4 GB oraz zmienił kartę graficzną na inną?


To nie lepiej znaleźć podobny laptop tylko z tymi podzespołami jakie ty chcesz ?? Bo to się nie opłaca ... Sprzedawca weźmie pieniądze za podzespoły jakie ty chcesz + robocizna więc opłaca ci się kupić inny taki jak ty chcesz bez żadnych zmian, a teraz laptopy to już nie są takie drogie rzeczy więc przemyśl zakup.

Taki jest moje zdanie.

nbp 06.02.2011 20:32

jak włączyć w laptopie TOSHIBY, by czytało mi linię papilarną przy włączaniu kompa ?

crazykaro 06.02.2011 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1047308)
Czy laptop na tej aukcji http://allegro.pl/40-dell-1750-17-t4...431933093.html to naprawdę taka okazja? Ile taki laptop może kosztować bez promocji (pytam o cenny allegrowskie, nie sklepowe)

W takim wypadku stracisz gwarancję producenta i jeszcze do tego doplacisz za podzespoly i robocizne

MatMario 06.02.2011 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1047481)
Sorry za pierwszym razem nie doczytałem że chodzi o nagrywarkę. Z tego co znalazłem to tylko toshiba zajmuje się notebookami z nagrywarką blu-ray w przyzwoitej cenie.
http://www.x-kom.pl/p/62034-notebook...ray-7hp64.html Więcej nie znalazłem

No właśnie ciężko jest coś z tą nagrywarką znaleźć. A jak już coś jest to nie wiadomo do końca czy błąd w opisie czy naprawdę ma nagrywarkę.

Jutro będę szukał :)

crazykaro 06.02.2011 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1047953)
No właśnie ciężko jest coś z tą nagrywarką znaleźć. A jak już coś jest to nie wiadomo do końca czy błąd w opisie czy naprawdę ma nagrywarkę.

Jutro będę szukał :)

Ta Toshiba ma na pewno nagrywarkę. A tu najtansz ale stary laptop z nagrywarką blu-ray:
http://www.sck.pl/product/Sony-Vaio-...D-VHP/?id=4577
Kolejny niewiele ponad 5000
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...I.25495.0.html

nero 09.02.2011 08:18

Duża jest różnica między procesorem

Intel®, dwurdzeniowy, DualCore 2.0 GHz, T4200, 1MB Cache L2, szyna danych 800MHz

a

AMD® Phenom™II Triple Core 1,9 GHz Model procesora P840 Pamięć podręczna CACHE 1,5 MB

Chodzi o to czy jest duża przepaść między jednym, a drugim czy tylko mała nieznacząca różnica.
Niby pierwszy 2x 2.0 GHz, a drugi 3x 1,9 GHz ale czy faktycznie tak to się liczy?

nbp 11.02.2011 21:15

Mam Router D-Link, jest z nim problem - bo nie przesyła sygnału, świecą się następujące diody;

- Power
- Status ( mruga )
- WAN ( wyłączony, bo ten kabel mam teraz podpięty do pc )
- WLAN ( bardzo szybko mruga )

a diody z cyframi 1, 2,3,4 - nie świecą.


Czy muszę kupić nowy router ?

Jeśli chodzi o net, to w dialogu działa bez problemu z kabla, ale chodzi o bezprzewodowy po prostu...żeby działało jak dawniej.

nero 14.02.2011 11:32

To znowu ja...
Dwa laptopy do wybrania... Ta sama firma, ten sam procesor, ta sama karta graficzna, ale
Pierwszy - 3 GB pamięci cena 2020 PLN
Drugi - 6 GB pamięci cena 2250 PLN

Co lepiej wziąć?

mic 14.02.2011 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1050720)
To znowu ja...
Dwa laptopy do wybrania... Ta sama firma, ten sam procesor, ta sama karta graficzna, ale
Pierwszy - 3 GB pamięci cena 2020 PLN
Drugi - 6 GB pamięci cena 2250 PLN

Co lepiej wziąć?

230 zl to nie jakies wielkie pieniadze, wiec ja bym bral ten z 6GB. Bo 3GB to troche za malo (na przyszlosc), a 6 to juz bardzo duzo. Teraz standardem jest 4 :P

Konfliktowy 14.02.2011 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 1050770)
230 zl to nie jakies wielkie pieniadze, wiec ja bym bral ten z 6GB. Bo 3GB to troche za malo (na przyszlosc), a 6 to juz bardzo duzo. Teraz standardem jest 4 :P

Zależy też jaki system operacyjny. XP 32 bitowy ma problemy już z pamięcią o pojemności 4 GB, dlatego producenci dają opcję 3 GB. Opcja 6 GB to już raczej pod Win7. Jakie to pamięci?

szprotson 14.02.2011 13:51

zna sie ktoś na drukarkach ?
Posiadam canon pixma mp490 i skonczyl mi sie atrament. Jakie zamienniki do tego mogą byc?

nero 14.02.2011 13:56

mic, Konfliktowy

Windows 7, jakie pamięci? yyy zobacz sam...

http://allegro.pl/notebook-hp-pavili...460601230.html
http://allegro.pl/hp-dv6-3105-amd-p3...440667916.html

Konfliktowy 14.02.2011 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1050784)

DDR 3 więc jest spoko :) jak będziesz zostawał przy Win 7 (polecam ultimate) to bierz opcję 6GB.

Pozdrawiam

MatMario 14.02.2011 14:14

Ja bym wziął tego tańszego, zobaczył czy wystarcza do mojego użytku czy mało, jak mało to na allegro kość 4 GB kosztuje 180 zł i wtedy ją wymienił zamiast tej 1 GB i miałbym 6 GB za jakieś 2150 zł bo tą 1 GB można zawsze sprzedać :) No i też niebagatelne znaczenie ma to że można go kupić taniej w zadowoleniu, z odbiorem w Krakowie na Grzegórzeckiej. http://www.zadowolenie.pl/hp-pavilion-dv6-3105sw,36311

nero 14.02.2011 14:36

Właśnie dlatego pytałem czy warto brać od razu 6 GB, ale MatMario uświadomił mnie że nie ma co się napalać (że niby tanio, opłaca się) i lepiej wziąć 3 GB.
MatMario - mam dużo kłopot z wyborem laptopa, bo ma być dla mojej dziewczyny. Jej wymagania to
na pierwszy miejscu wygląd, na drugim miejscu wygląd na trzecim "żeby posłużył lata".
A ja próbuje to wszystko połączyć, żeby wyciągnąć jak najlepszego laptopa za cenę jaką chce wydać. Laptop który podałeś ma takie same parametry, ale już nie ma obudowy której jej się podoba :/

MatMario 14.02.2011 16:03

Powiem ci że takie rozterki nie są mi obce :)

Ja bym to tak wymyślił, ale z drugiej strony czy luba nie będzie miała oporu żeby go później otworzyć itp żeby ramu dołożyć :)

Tej obudowy jesteś pewien że jest inna? Bo powinna być dokładnie taka sama jak podałeś. Jeszcze patrzyłem i dalej się wydaje przynajmniej zbliżona.

Tak czy tak powodzenia :)

nero 14.02.2011 17:19

MatMario jest inna, na pewno.
Oporów nie będzie miała i tak się nie zna.
Szukam dalej, już od paru dni. Zapewne jeszcze mnie tutaj zobaczycie z pytaniami:)
Dziękuje wszystkim za pomoc.

White_Star77 16.02.2011 17:34

Posiadam procka ADM Athlon 2,4 od pewnego czasu komputer czyta tylko 1,24 Ghz

Wyczytałem w necie ze trzeba zmienić w biosie ustawienia FSB na 133 MHz ale nie moge tego znaleść
(AMIBIOS SIMPLE SETUP UTILITY VERSION 1,21,11 moj bios)

Jakby ktoś miał jakiś pomysł to będę wdzięczny ;)

Pozdr

crazykaro 16.02.2011 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez White_Star77 (Post 1051676)
Posiadam procka ADM Athlon 2,4 od pewnego czasu komputer czyta tylko 1,24 Ghz

Wyczytałem w necie ze trzeba zmienić w biosie ustawienia FSB na 133 MHz ale nie moge tego znaleść
(AMIBIOS SIMPLE SETUP UTILITY VERSION 1,21,11 moj bios)

Jakby ktoś miał jakiś pomysł to będę wdzięczny ;)

Pozdr

A w ogóle wchodzisz do biosu?

White_Star77 16.02.2011 21:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1051731)
A w ogóle wchodzisz do biosu?


Tak, wchodzę do biosu.

jumson 16.02.2011 21:43

ściągnij cpu-z i sprawdź. . Jak tam będzie tyle ile mówisz to uruchom jakiś program i sprawdź czy się zmienia. Jest w komputerze takie coś, iż gdy nie używasz komputera to on sam zmienia taktowanie procesora.

crazykaro 17.02.2011 00:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez White_Star77 (Post 1051800)
Tak, wchodzę do biosu.

I jaka częstotliwośc procesora jest napiasna w biosie? Powinienes zobaczyć jaki masz procesor i poszukać na wikipedii jaki ma multipayer i FSB frequency i ustawić takie jak być powinno. Niestety każdy BIOS jest inny więc cięzko tak w ciemno napisać gdzie dokładnie znajdziesz te parametry, ale musisz szukać jakieś CPU options czy cos w tym stylu. Od razu mówie że w laptopach nie da się manipulować za bardzo w BIOSie

z tego co znalazłem w grafikach google musisz wejsc w "CPU PnP setup" lub "advanced setup". Jak nic nie pomoże to dajesz "Load optimal settings" albo "Load best performence settings" ale to w ostateczności

White_Star77 17.02.2011 00:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1051914)
I jaka częstotliwośc procesora jest napiasna w biosie? Powinienes zobaczyć jaki masz procesor i poszukać na wikipedii jaki ma multipayer i FSB frequency i ustawić takie jak być powinno. Niestety każdy BIOS jest inny więc cięzko tak w ciemno napisać gdzie dokładnie znajdziesz te parametry, ale musisz szukać jakieś CPU options czy cos w tym stylu. Od razu mówie że w laptopach nie da się manipulować za bardzo w BIOSie

z tego co znalazłem w grafikach google musisz wejsc w "CPU PnP setup" lub "advanced setup". Jak nic nie pomoże to dajesz "Load optimal settings" albo "Load best performence settings" ale to w ostateczności


Dzieki Wielkie, Skorzystałem z grafiki google tam wszystko było rozrysowane dokładnie co do biosa.
Rzeczywiście zle były ustawione FSB zmieniłem na 133 MHz i teraz wszystko smiga jak należy,

Pozdr

nero 17.02.2011 14:25

Który procesor jest najlepszy

3 x 2,20 GHz 1.5 MB cache
2 x 2,80 GHz 2.0 MB cache
2 x 2,66 GHz (z turbo 2,93 GHz) 3.0 MB cache
2 x 2.40 GHz 3.0 cache

crazykaro 17.02.2011 14:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1052162)
Który procesor jest najlepszy

3 x 2,20 GHz 1.5 MB cache
2 x 2,80 GHz 2.0 MB cache
2 x 2,66 GHz (z turbo 2,93 GHz) 3.0 MB cache
2 x 2.40 GHz 3.0 cache

Podaj dokładne nazwy procesorów to ci napisze. Same częstotliwości nie wystarczą

nero 17.02.2011 14:52

crazykaro

Trzyrdzeniowy:
AMD Phenom II N850 (2.2 GHz, 1.5 MB cache)

Dwurdzeniowe:
AMD Phenom II N620 2.8 GHz 2MB cache
Intel® Core™ i5-480M 2.66 GHz / 3MB cache ( Turbo 2.93GHz )
Intel Core i3-370M 2.40 GHz 3 MB CACHE FSB1066

Gdybyś ułożył od najlepszego do najgorszego byłbym wdzięczny.

crazykaro 17.02.2011 16:43

i5 jest bezsprzecznie najlepszy z tych wszystkich, pozniej i3, a dalej w zależności od tego jakigo typu rzeczy będziesz wykonywał to albo AMD 2x albo 3X


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:14.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com