Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (http://www.wislakrakow.com/forum/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (http://www.wislakrakow.com/forum/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Sprzęt komputerowy, programowanie itd. (http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=710)

TSW Fanatyk 06.10.2010 15:58

Przeanalizowałem budżet i za i przeciw i jednak wyszło mi na to że lepszym rozwiązaniem od laptopa będzie netbook. cena najlepiej do 1000. Żeby był szybki i w miarę niezawodny :) najlepiej z Krakowa.

i mam pytanie, są netbooki które mają 1 gb ram, 1.66ghz i maja one w sobie windowsa 7 - czy to nie jest trochę za mało wydajny sprzęt na takie oprogramowanie?

poproszę o propozycje takich netbooków :)

crazykaro 10.10.2010 23:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 991667)
Przeanalizowałem budżet i za i przeciw i jednak wyszło mi na to że lepszym rozwiązaniem od laptopa będzie netbook. cena najlepiej do 1000. Żeby był szybki i w miarę niezawodny :) najlepiej z Krakowa.

i mam pytanie, są netbooki które mają 1 gb ram, 1.66ghz i maja one w sobie windowsa 7 - czy to nie jest trochę za mało wydajny sprzęt na takie oprogramowanie?

poproszę o propozycje takich netbooków :)

W tej cenie to po pierwsze są dwie firmy Acer i Asus. Acera bym odrzucił ze względu na niechlubne opinie ich najtańszych laptopów i wybrałbym Asusa Eee. Dalej idąc co do procesora to odradzam zakup netbooka z procesorem z seri N2xx (np. N270) i wybrać coś z serii N450 (wydajność jest znacznie wyższa), ale z tym wiąze sie cena która nie psada poniżej 1000 zł. Najtańszae netbooki z tym procesorem są za 1050 zł, ale myśle że warto wydać te 50 zł więcej i mieć coś co się nie będzie zacinało na filmach z youtuba.
I tu mamy taki netbook
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1015p-...263014566.html (brak systemu ale bateria 4400 mAh)
http://www.x-kom.pl/p/56323-netbook-...se-czarny.html (W7 starter ale bateria 2200 mAh)
Windowsa 7 STARTER nie ma się co obawiać chodzi bez problemów (podobno :P). Najlepiej pojść do któregoś ze sklepów i ponudzić sprzedawcę żeby pokazał komputer.

Za netbook z 2 GB pamięci trzeba zapłacić 1200 zł wiec nie wiem czy cię to interesuje.
A jeszcze widzę że się zastanawiałeś pomiędzy laptopem a netbookiem to ostrzegam że małe to to jest i się ciężko na tym pracuje, nie da się oglądać filmów Full HD ale do przenoszenia jest idealne. To chyba wszystko jakby co to pisz

gianbuffon 12.10.2010 11:44

Witam,
chciałbym rozbudować swój komputer, tak aby bez problemu móc zagrać w takie gry, jak Mass Effect 1 i 2, Bioshock2, Batman. Fajnie jakby pociągnął także te nowsze gry.
Do wydania mam 800-900zł

Aktualnie mam taki:
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2200 MHz (11 x 200) 4200+
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61P-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Pamięć fizyczna 3072 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1, DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
DIMM3: GoodRAM GR800D264L5/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A
Obudowa i-box lynx 228 ws

Myślę, że na razie wystarczy zmienić tylko procek i grafikę.
Byłem już zdecydowany na Athlon 635/640 i HD 4850 512 MB Gigabyte Zalman. Całość 650-700 zł. Jednak zwiększyły mi się fundusze i nie wiem, czy coś zmienić, czy pozostać przy tym i za resztę kupić np. nową płytę główną, czy obudowę?

W grę wchodzą także używki, byle w idealnym stanie i na gwarancji. Rozważam także overlocking.

Będę wdzięczny za pomoc :)

crazykaro 13.10.2010 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gianbuffon (Post 993195)
Witam,
chciałbym rozbudować swój komputer, tak aby bez problemu móc zagrać w takie gry, jak Mass Effect 1 i 2, Bioshock2, Batman. Fajnie jakby pociągnął także te nowsze gry.
Do wydania mam 800-900zł

Aktualnie mam taki:
Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2200 MHz (11 x 200) 4200+
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61P-S3 (4 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)
Pamięć fizyczna 3072 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
DIMM1, DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
DIMM3: GoodRAM GR800D264L5/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Karta wideo NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB)
Zasilacz CHIEFTEC GPS-450AA-101A
Obudowa i-box lynx 228 ws

Myślę, że na razie wystarczy zmienić tylko procek i grafikę.
Byłem już zdecydowany na Athlon 635/640 i HD 4850 512 MB Gigabyte Zalman. Całość 650-700 zł. Jednak zwiększyły mi się fundusze i nie wiem, czy coś zmienić, czy pozostać przy tym i za resztę kupić np. nową płytę główną, czy obudowę?

W grę wchodzą także używki, byle w idealnym stanie i na gwarancji. Rozważam także overlocking.

Będę wdzięczny za pomoc :)

Te procesory moga być w wersji na podkładkę AM3 więc uważaj co kupujesz , co do karty to narzekają że trochę jest głosna, ale nie każdemu to przeszkadza.
Jednak możesz sie zastanowić nad wymianą większej ilości sprzętu tzn płyta+pamięć+procek+karta:
Płyta główna MSI 770-G45 219zł
Procesor AMD Athlon II X4 635 BOX 333zł
Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 4850 - 512MB 311zł
Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz 261zł
W sumie 1124 zł (ceny z dzisiaj z morele.net)

Gdy sprzedasz stare elementy to powinieneś spokojnie wyciągnąć sumę jaką potrzebujesz dodatkowo do tych 900 zł a będziesz miał niemal cały nowy komp. Jesli jednak nie chcesz się wykosztować to wydaje mi się że te elementy które podałeś są odpowiednie do podkręcenia starego PC

gianbuffon 13.10.2010 20:33

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą podkładką, ale dzięki za info, będę uważał :)
Co do karty, to czytałem trochę o niej i ktoś polecał dokupić do niej regulator obrotów, dzięki czemu wyciszy pracę karty. Także jak mi będzie przeszkadzać hałas, to chyba coś takiego dokupię.
No i pewnie jakbym chciał podkręcać procek i kartę, to nowa płyta główna byłaby wskazana, tak?
Nie lepsza byłaby ta płyta? GA-MA770T-UD3
I co do RAMU. To na pewno potrzebne będzie mi aż 4 GB? Wtedy chyba będę musiał przesiąść się na Viste albo W7, bo XP obsługuje max. 3 GB.

crazykaro 14.10.2010 00:13

Nie podkłada a podstawka (trochę sie przejęzyczyłem :P) inaczej mówiąc socket. Socket to jedna z najważniejszych rzeczy w procesorach mówiąca o tym który rodzaj płyty pasuje do procesora.
Czy płyta Gigabyte jest lepsze? Cięzko stwierdzić trzeba poszukać jakiś testów. XP obsługuje 4GB ram ale w wersji 64 bit. System i tak w końcu zmienisz a zmieniając płyte nie kupisz przecież takiej z wejściem na pamięć DDR2 bo nie warto kupować kolejnej płyty skoro pamięci maja zostać. W sumie powiem tak, procesory które wybrałeś można znaleźć w wersjach AM2+/AM3 więc zakup nowych pamięci i płyty możesz odłożyć, a jak będziesz potrzebował to przełożysz ten procesor na nową płytę i będzie śmigał bez problemów bo jest uniwersalny. Tak więc na początek kup kartę i peocesor, a jak będziesz potrzebowął więcej to wymienisz jeszcze płytę i pamięć. A co do ramu to jeśli kupowałbyś już tą nową płytę i nowe pamięci to nie warto kupować 2+1 GB tylko trzeba kupować w dualu 2x2GB- działają nieco lepiej nić 2+2 GB bez dual channel

palczi 14.10.2010 08:39

witam ,mam problem z windows 7 - widzi siec ale na ikonie jest znacznik koloru zoltego i komunikat `` no internet access`` -szukam po google ale nic konkretnego nie widze...ma ktos jakis pomysl?

rav 14.10.2010 08:59

Jeśli chcesz 4GB RAM-u, to bez względu na to, czy to będzie Windows XP, Vista czy 7 - musi to być wersja 64-bitowa systemu. Przy czym XP w zasadzie odpada: chyba już ciężko dostać ten system, a i ze sterownikami sprzętu pod XP 64 może być spory kłopot.

gianbuffon 14.10.2010 12:06

No rzeczywiście chyba tak będzie lepiej, żeby na początek wziąć sam procesor i kartę graficzną. I tak nie zamierzam od razu podkręcać, więc poczekam powiedzmy 3 miesiące i po nowym roku dokupię płytę i pamięć.
Mam jeszcze kilka pytań:
1. Nie wiem, który wybrać procesor - 635, czy 640? Różnica w cenie minimalna, także wydaje się, że lepiej wziąć 640. Ale może 635 lepiej się kręci, czy coś?
2. Zasilacz i obudowa są ok? W sumie zasilacz kupowałem nie dawno i jest dobrej firmy (na innym forum znajduje się na liście polecanych), tylko, czy nie będzie za słaby?
3. Już wiem o co chodzi z tą podstawką. W moim przypadku nie ważne, którą będę miał i tak będzie pasować. Więc nawet lepiej wziąć AM3. Wystarczy, że wgram nowszego BIOSA - Betę F7F.
I tutaj jeszcze jedno pytanie: czy po wgraniu wersji Beta BIOSA wszystko będzie ok? Nie będzie problemów ze stabilnością?

crazykaro 14.10.2010 12:38

1. http://www.rbmods.com/content/25064/testing.aspx
http://www.overclockersclub.com/revi...2_x4_640/3.htm
Praktycznie nie ma różnicy w cenie i w osiągach. Ale mozesz jeszcze poszperać w google
2. Zasilacz 450 W starczy jesli nie będziesz podkręcał. Przy podkręcaniu takiej pewności już nie mam, ale i tak wydaje mi sie że starczy.
3. Przeglądnąłem obsługiwane procesory i 635 jest na pewno obsługiwany od wersji F4 a 640 od wersji F6, co jednak nie znaczy ze nie będzie chodził na wersji F4 albo F5, jedynie może być źle rozpoznawany. Od beta wersji lepiej sie trzymać z daleka. (wersja F6 biosu jest przeznaczona tylko do rewizji 1.3 więc sprawdź a jeśli jej nie masz to nie instaluj bo mozna popsuć płytę)

gianbuffon 14.10.2010 14:29

Ale na mojej płycie głównej tylko F7I
http://www.gigabyte.pl/products/mb/c...61p-s3_10.html
Także zostaje mi albo beta albo nowa płyta

crazykaro 14.10.2010 17:18

Rzeczywiście poprzednio chyba zaznaczyłem złą płytę główną i trochę namieszałem.

Niekoniecznie nowa płyta jest potrzebna. Ja ostatnio jak montowałem swój komputer jak tylko wyszły nowe procesory i3 to płyty jeszcze nie miały jeszcze update do nowych wersji biosu a procesor działał. Tym samym wydaje mi się że procesor AMD powinien sobie poradzić na starszej wersji biosu.

gianbuffon 15.10.2010 12:48

No to sprawdzę a najwyżej jak będzie coś nie tak, to kupię od razu też płytę i pamięć.
To teraz rozglądam się za Athlonem 640 i HD4850 512 MB Gigabyte Zalman. Chociaż przyznam, że waham się co do tej karty. W sumie wydajność dobra, ale martwi mnie trochę ta głośna praca. Nie wiem, czy by nie dołożyc parę groszy i kupić coś innego, np. HD4850 1GB Sapphire albo HD4870...

Dzięki wielkie za pomoc :)

Watts 19.10.2010 11:50

Ile może kosztować wymiana kilku klawiszy w laptopie (spacja + dwie litery)?

Edit: dzięki!

crazykaro 19.10.2010 12:16

Klawiatura kosztuje 40-100 zł w zaleznoci od modelu a pojedyńcze klawisze 3-7 zł

PaluchTSW 19.10.2010 18:16

Mam bardzo poważny problem z dźwiękiem / karta dzwiekowa/ plyta glowna

aktualnie BRAK basów w głośnikach, ktoś zorientowany informatycznie jakby mógł zaglądnąć tutaj:
http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=179580
opisałem swój problem dokładnie i jakieś rady byłyby mile widziane na priv

yoda79 31.10.2010 14:49

Polećcie niedrogi (do 2200) laptop. Szkoda,że u mnie szrotu komputerowego nie ma - nie ma jak się pozbyć starego kompa.

pozdi91 01.11.2010 15:18

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak wykonćc reinstalację systemu na laptopie Acer (Aspire 5738G)? Mam Viste wgraną na dysk od momentu kupna laptopa, nie dysponuję żadną płytką, jest on trwale na dysku umieszczony.

kriz69 02.11.2010 18:03

mam modem/rueter od neostrady zte zxv10 w100 i nagle przestalo mi dzialaac w nim wifi a z kabla net dziala bez problemu spotkal sie ktos z taka awaria ??

jesli bym musial zmieniac modem/rueter to jaki polecacie zeby smigal jak nalezy ??

orzeu 04.11.2010 14:28

poradzcie cos, laptop ok. 3 tys. do normalnej pracy, filmow, netu i ewentualne zabawy grafika na poziomie amatorskim.
preferencje: nieblyszczacy ekran (!) 14-15, dobra bateria, dysk min 500gb, raczej 4ram

crazykaro 04.11.2010 16:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez orzeu (Post 1003972)
poradzcie cos, laptop ok. 3 tys. do normalnej pracy, filmow, netu i ewentualne zabawy grafika na poziomie amatorskim.
preferencje: nieblyszczacy ekran (!) 14-15, dobra bateria, dysk min 500gb, raczej 4ram

Będzie cieżko znaleźć kompa o takich parametrach a główna przeszkodą jest matowy ekran. Zawsze jest coś co by przeszkadzało albo ram albo cena albo HDD

krzysiek92 04.11.2010 16:42

1. AMD PHENOM II X4 955 3.2GHZ BOX PROCESOR
2. KINGSTON 2*2GB KVR1333D3N9K2/4G PAMIĘĆ DDR3
3. ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 PŁYTA GŁÓWNA
4. SAMSUNG HD103SJ 1 TB 7200 32MB DYSK
5. TEAC DV-W524GS SATA NAGRYWARKA DVD BLACK OEM
6. ASUS HD5770 1GB/128 DDR5 CUCORE BF/BC2 VGA PCX
7. OCZ FATAL1TY 550W ZASILACZ SLI PSU
8. COOLERMASTER ELITE RC-430 B/Z OBUDOWA BLACK


co sądzicie o tym zestawie? któraś z "części" do zamiany...?

crazykaro 06.11.2010 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzysiek92 (Post 1004045)
1. AMD PHENOM II X4 955 3.2GHZ BOX PROCESOR
2. KINGSTON 2*2GB KVR1333D3N9K2/4G PAMIĘĆ DDR3
3. ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 PŁYTA GŁÓWNA
4. SAMSUNG HD103SJ 1 TB 7200 32MB DYSK
5. TEAC DV-W524GS SATA NAGRYWARKA DVD BLACK OEM
6. ASUS HD5770 1GB/128 DDR5 CUCORE BF/BC2 VGA PCX
7. OCZ FATAL1TY 550W ZASILACZ SLI PSU
8. COOLERMASTER ELITE RC-430 B/Z OBUDOWA BLACK


co sądzicie o tym zestawie? któraś z "części" do zamiany...?

Ja bym zamiast tych ramów wziął 2x2GB 1600 MHz i dodatkowo z CL8 lub 7 tej samej firmy lub nieco tansze Goodramy. Obudowa bedzie sie ładnie świeciła z tym OCZ :-)

AL_PB 06.11.2010 10:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzysiek92 (Post 1004045)
1. AMD PHENOM II X4 955 3.2GHZ BOX PROCESOR
2. KINGSTON 2*2GB KVR1333D3N9K2/4G PAMIĘĆ DDR3
3. ASUS M4A88TD-V EVO/USB3 PŁYTA GŁÓWNA
4. SAMSUNG HD103SJ 1 TB 7200 32MB DYSK
5. TEAC DV-W524GS SATA NAGRYWARKA DVD BLACK OEM
6. ASUS HD5770 1GB/128 DDR5 CUCORE BF/BC2 VGA PCX
7. OCZ FATAL1TY 550W ZASILACZ SLI PSU
8. COOLERMASTER ELITE RC-430 B/Z OBUDOWA BLACK


co sądzicie o tym zestawie? któraś z "części" do zamiany...?

Proponuję wziąć Kingstony 1600Mhz - HyperX. Bardzo dobre RAMy.
Do tego radzę zmienić kartę graficzną - procek (zwłaszcza po OC) będzie się przy niej marnował. Po obniżkach cen warto kupić GTX 460 1GB od Gigabyte.

Kaan 10.11.2010 14:07

Szukam łatwego do obsługi programu do obróbki filmów z kamery (chyba .mov albo .avi - zwykła mała kamerka). Jedyne co chce z nimi robic to łączyc je ze soba i ew. wycinac fragmenty. Widziałem niektóre programy ale dla mnie za skomplikowane:). Najlepiej jakby był po polsku.

Jak cos znacie to piszcie.

EDIT: a co to jest WMM?

Edit 2: Dzięki wielkie.

Syn Kangura z 1984 10.11.2010 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1008479)
Szukam łatwego do obsługi programu do obróbki filmów z kamery (chyba .mov albo .avi - zwykła mała kamerka). Jedyne co chce z nimi robic to łączyc je ze soba i ew. wycinac fragmenty. Widziałem niektóre programy ale dla mnie za skomplikowane:). Najlepiej jakby był po polsku.

Jak cos znacie to piszcie.

A zwykły WMM nie wystarcza? :-)


Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1008479)
EDIT: a co to jest WMM?

Windows Movie Maker. Prosty programik do obróbki filmów, łatwo się w nim połapać(jak nie to w necie na pewno znajdziesz mnóstwo poradników). Do wycinania/łączenia na pewno Ci wystarczy. Jak używasz windowsa to powinieneś WMM posiadać :)

pozdi91 15.11.2010 16:20

Witam, mam problem z Epsonem DX3850 (urządzenie wielofunkcyjne - skaner, drukarka). Nie mogę nic wydrukować, zeskanować. Wyskakuje mi taki problem: http://img241.imageshack.us/i/33801404.jpg/
Przeinstalowałem sterowniki, osobno drukarkę, osobno skaner oraz jakieś ogólne sterowniki, wszystko ze strony Epsona. Bardzo proszę o pomoc, czy to wina kabla USB, czy jednak problem systemowy?

Konfliktowy 15.11.2010 16:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pozdi91 (Post 1011861)
Witam, mam problem z Epsonem DX3850 (urządzenie wielofunkcyjne - skaner, drukarka). Nie mogę nic wydrukować, zeskanować. Wyskakuje mi taki problem: http://img241.imageshack.us/i/33801404.jpg/
Przeinstalowałem sterowniki, osobno drukarkę, osobno skaner oraz jakieś ogólne sterowniki, wszystko ze strony Epsona. Bardzo proszę o pomoc, czy to wina kabla USB, czy jednak problem systemowy?

Systemowy. Na innym porcie USB próbowałeś? Możesz jeszcze przeinstalować sterowniki od kontrolera USB.

pozdi91 19.11.2010 11:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konfliktowy (Post 1011877)
Systemowy. Na innym porcie USB próbowałeś? Możesz jeszcze przeinstalować sterowniki od kontrolera USB.

Tak, przełączałem na każdy możliwy port. Ale cały czas mam komunikat 'Nie rozpoznano urządzenia USB'. Przeinstalowałem sterowniki Epsona, wszytskie możliwe - do drukowania, skanera te co były na ich stronie. A o co chodzi z opcją przeinstalowania sterowników kontrolera USB? Może w tym jest właśnie problem? Bo gdy klikam w ten komunikat o nierozpoznanym urządzeniu pojawia się takie okno: http://img51.imageshack.us/f/epsonsj.jpg/ za każdym razem po zmianie portu USB. Może coś niechcący usunąłem z oprogramowania, albo zmieniłem w jakis ustawieniach bo urządzenie normalnie działało od dobrych dwóch lat.

Dołączam jeszcze screen z programu Everest dot. drukarki: http://img213.imageshack.us/i/epson2everest.jpg/


http://img51.imageshack.us/f/epsonsj.jpg/

Konfliktowy 19.11.2010 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pozdi91 (Post 1013603)
Tak, przełączałem na każdy możliwy port. Ale cały czas mam komunikat 'Nie rozpoznano urządzenia USB'. Przeinstalowałem sterowniki Epsona, wszytskie możliwe - do drukowania, skanera te co były na ich stronie. A o co chodzi z opcją przeinstalowania sterowników kontrolera USB? Może w tym jest właśnie problem? Bo gdy klikam w ten komunikat o nierozpoznanym urządzeniu pojawia się takie okno: http://img51.imageshack.us/f/epsonsj.jpg/ za każdym razem po zmianie portu USB. Może coś niechcący usunąłem z oprogramowania, albo zmieniłem w jakis ustawieniach bo urządzenie normalnie działało od dobrych dwóch lat.


http://img51.imageshack.us/f/epsonsj.jpg/

Włóż płytę CD od Twojej płyty głównej i dalej : mój komputer-> właściwości-> sprzęt-> menadżer urządzeń-> kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i na każdym z kolei kliknij prawym przyciskiem myszy, a następnie aktualizuj sterownik. Jeśli nie masz innych urządzeń na USB to możesz dać "odinstaluj", reset kompa i powinien USB wykryć na nowo. Z tego samego menadżera urządzeń możesz też kliknąć na to "nieznane urządzenie" i dać aktualizuj sterownik, z tym, że wcześniej włóż CD od drukarki.


Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2006 WislaKrakow.com